BETALING
Braathen om Apple Pay: – Bytter ut bankene og lanserer egne banktjenester
Konsernsjefen i DNB utelukker ikke at banken åpner opp for Apple Pay før Vipps får tilgang til chipene som Iphoner bruker for å betale i kortterminaler.

Kundene i DNB og mange andre norske banker får ikke tilgang på betalingstjenesten Apple Pay. Grunnen er en fastlåst situasjon der Apple Pay ikke tillater at Vipps eller andre tredjeparter å bruker de såkalt NFC-chipene i Iphoner til å betale i kortterminaler.
Konsernsjef i DNB, Kjerstin Braathen, sier til BankShift at hun ikke kan utelukke at DNB åpner opp for at kundene deres kan bruke Apple Pay, men at det ikke er noen planer for dette nå.
– Vi gjør løpende vurderinger på mange områder. Dette handler om hvordan markedet beveger seg og hvordan videre løsninger utvikler seg, og hva kundene er opptatt av. Jeg skal ikke forskuttere noe på den utviklingen nå, sier Braathen.
Hun forklarer at Apple Pay har blitt en større konkurrent i markeder der de har bedre fotfeste enn i Norge.
– Vi merker oss hvordan Apple opererer i andre land, hvor de etter hvert bytter ut bankene og lanserer egne banktjenester overfor bankenes kunder. Så må vi vurdere hva som er riktig til enhver tid, sier Braathen.
DNB er største eier i Vipps, og Braathen er styreleder i Vipps.
Kan bli viktig for konkurransen
I etterkant av fusjonen mellom DNB og Sbanken, mistet også kundene i sistnevnte muligheten til å bruke Apple Pay, på tross av at Sbanken fortsetter som eget konsept. Braathen medgir at det var en del kunder som ikke likte å miste tilgangen på betalingstjenesten.
– Det var jo en del som var glade i Apple Pay og som ikke synes det var ålreit å miste tjenesten. Men i stort opplever vi god trafikk i Sbanken med nye kunder på vei inn, sier hun.
Nordea, Handelsbanken og Sparebanken Vest åpner alle for at kundene deres kan bruke Apple Pay.
– Tror du at Apple Pay kommer til å ta en større plass i konkurransen mellom bankene?
– Betaling er viktig, og DNB tilbyr gode betalingsløsninger. Blant annet lanserte vi løsninger knyttet til biometri i år. Apple Pay er et aspekt av konkurransen som blir vurdert. Vi tror at teknologi og data er en viktig faktor for at vi skal kunne levere gode tjenester til kundene våre også på sikt, svarer Braathen.
Klare signaler fra EU
I februar møtte Vipps med EUs konkurransemyndigheter bak lukkede dører for å legge frem sitt standpunkt i den fastlåste situasjonen, noe Shifter omtalte. Møtet kom i stand etter at den danske EU-kommisæren Margrethe Vestagers konkurranseavdeling konkluderte med at Apple hadde misbrukt sin markedsposisjon gjennom å nekte andre mobile lommebøker å få tilgang til chipen.
Nå sier Braathen at EU har sendt sterke signaler om at Apple bør åpne chipen for andre aktører.
– Europeiske myndigheter har vært tydelig på at Apple bør åpne opp slik at andre aktører skal kunne ta imot samme funksjonalitet. På samme måte som vi åpner opp vår betalingsinfrastruktur gjennom API-er, så håper vi at tilsvarende regler gjelder for andre selskaper som for eksempel Apple, sier Braathen.
Hun påpeker at DNBs kunder kan bruke betalingsløsninger fra andre leverandører, som Google Pay, Fitbit Pay og Garmin Pay.