BEDRIFTSMARKED
Danske Bank ansetter i en tid der konkurrentene kutter: – Er i så måte litt motsyklisk her i Norge
Etter retretten i personmarkedet lover Norge-sjef Erlend Angelfoss i Danske Bank en frisk satsing på bedrifter. Tallene for storkunder holder han imidlertid hemmelig.

I siste kvartal før salget til Nordea, krympet personmarkedsporteføljen til Danske Bank seg mindre enn Handelsbanken.
Nå varsler Norge-sjef Erlend Angelfoss at alle kluter settes til for å erobre andeler i bedriftsmarkedet.
– Vi vil ikke lenger være en universalbank, men vil utelukkende fokusere på bedrifter. Vi vil øke trykket i det markedet, og sørge for at vi vinner nye kunder og nytt volum, og sånn sett markedsandeler. Vi vil vise oss frem som en utfordrer i flere deler av landet, sier han til BankShift.
Knapp vekst
Ifølge den ferske rapporten for tredje kvartal, økte banken sine utlån til bedrifter med 1,3 prosent målt mot samme periode i fjor, til drøyt 54 milliarder kroner. Det er tredje kvartal på rad med vekst på dette området. Til sammenligning var det nesten stillstand i tilsvarende segment for DNB i forrige kvartal.
Tallene ekskluderer storkunder, som Danske Bank på samme måte som DNB og Sparebank 1 Sør-Norge har skilt ut i avdelingen «large corporates and institutions». I dette segmentet vokste DNB med 4,7 prosent i tredje kvartal.
– Begge har hatt en positiv og god vekst, forsikrer Angelfoss, uten å kunne si noe mer konkret om storkundene i det norske markedet.
Søker kloke hoder
For å kapitalisere på veksten, jakter Danske Bank nå på flere spesialister innenfor bedriftsmarkedet. Ifølge Angelfoss har Danske Bank mottatt over 1000 søkere på noen få stillinger de for tiden har lyst ut.
– Markedet ser at vi er i siget, og vi har et ønske om å vinne.
Flere banker har den seneste tiden tatt frem sparekniven. DNB er i ferd med å sluttføre en storstilt nedbemanning der 500 årsverk ryker, mens Sparebank 1 Nord-Norge har besluttet å erstatte færre av de som slutter.
Begge disse bankene viser til prognoser om tøffere tider.
– Det er svært viktig for en bank å være effektiv, for da kan vi levere gode tjenester på en effektiv måte. Men vi vil ansette flere folk fremover, og er i så måte litt motsyklisk her i Norge.
Lik vekting
Norge-sjefen forklarer at de to avdelingene skiller seg ganske markant fra hverandre, ettersom bedriftsmarkedet som omfatter små og mellomstore bedrifter primært handler om utlån. Hos storkundene er bildet mer sammensatt.
– I SMB-markedet går aktiviteten primært i å låne ut penger. Vi gjør selvsagt andre ting også, men renteinntekter vil være førende.
– I storkundesegmentet bruker mange obligasjonsmarkedet for å hente nødvendig kapital, og da vil inntjeningen vår påvirkes av rådgivningstjenestene vi kan tilby. Her har vi inntekter fra aksjeemisjoner, handel med aksjer, rentederivater, valuta, corporate finance, og så videre. Det segmentet er preget av den type aktivitet.
– Hvordan vil dere vekte de to fremover, blir det ene prioritert over det andre?
– Vi vil prioritere begge på samme måte. Det er en svært viktig del av Danske Bank sin videre satsing, ikke bare i Norge, men for hele konsernet. Vi har store vekstambisjoner i Norge og det satses mye både med tanke på system- og produktutvikling, for eksempel innenfor digitalisering, og ved at vi ikke minst ansetter flere dyktige folk for å gjennomføre den vekstreisen vi er i gang med.
Tøffere konkurranse
Med et mer spisset tilbud, lar Angelfoss seg ikke affisere av lovnader om tøffere nasjonal konkurranse fremover, blant annet gjennom nyetablerte Sparebank 1 Sør-Norge og planene om å danne Sparebanken Norge.
– Vi ønsker konkurransen velkommen. Det er viktig for norsk næringsliv å ha mange banker å spille på, og ikke minst store med internasjonalt fotavtrykk og store muskler. Vi tror vi vil stå godt i konkurransen.