BEDRIFTSMARKEDET
Danske Bank valgte bort det norske privatmarkedet: – Selv om vi hadde gjort den investeringen, ville ikke lønnsomheten kommet opp på et akseptabelt nivå
Den norske landssjefen i Danske Bank skal bruke resursene som blir frigjort ved å trekke seg ut av det norske personmarkedet, til å styrke bedriftssatsingen. – Selskapene har stort sett samme behov i alle land, sier han.

I sommer ble det klart at Danske Bank trekker seg ut av det norske privatmarkedet. Den norske landssjefen i Danske Bank, Erlend Angelfoss, forklarer at det frigjør ressurser som banken kan bruke på bedriftsmarkedet.
– Danske Bank hadde måtte investere i digitale løsninger for å være konkurransedyktige i det norske privatmarkedet fremover. Selv om vi hadde gjort den investeringen, ville ikke lønnsomheten kommet opp på et akseptabelt nivå. Strategi handler både om hva man skal prioritere og hva man skal velge bort. Nå har Danske Bank i Norge valgt å velge bort personmarkedet og det frigjør kompetanse og midler til å satse mer i bedrifts- og storkundemarkedet, sier Angelfoss til BankShift.
– Ville ikke utvikling av et digitalt tilbud som kunne konkurrere i Norge gjort Danske Bank bedre i stand til å konkurrere i andre privatmarkeder?
– Det er flere forskjeller mellom privatmarkedene i de nordiske landene. Boligmarkedet i Danmark er svært forskjellig enn det vi ser i Norge. På samme måte er det litt forskjeller i andre markeder som gjør det utfordrende å utvikle digitale løsninger i privatmarked som fungerer for alle land. Der er det enklere med bedrifter. Selskapene har stort sett samme behov i alle land, forklarer Angelfoss.
Ifølge årsrapporten for 2022 startet Danske Bank med en total markedsandel av utlån i Norge på 6,3 prosent ved inngangen til året, og avsluttet året med samme markedsandel. I Sverige økte markedsandelen fra 5,1 prosent til 5,4 prosent og i Finland økte markedsandelen fra 9,5 prosent til 10 prosent.
– I Sverige har Danske Bank endret strategi og satser på formuende kunder, kommenterer Angelfoss.
Satser videre i Norge
Den norske filialen leverte et resultat før skatt og tapsavsetninger på 3495 millioner norske kroner i 2022, mot 3942 millioner norske kroner året før.
– Hvorfor blir Danske Bank i det norske bedriftsmarkedet?
– Vi har hatt god suksess i bedriftsmarkedet. Vi har bestemt oss for å bruke ressursene her og vi er en viktig del av Danske Banks satsing på bedriftsmarkedet i Norden. Bedriftsporteføljene i Norge, Sverige og Finland er også relativt like i størrelsen, forklarer Angelfoss.
Ifølge Angelfoss har Danske Bank rundt 200 storkunder og rundt 20.000 små og mellomstore selskaper i bedriftsporteføljen i Norge. Han ønsker ikke å oppgi hvor stort utlånsvolumet er.
– Vi har over tid fått god tilbakemelding på våre tilbud innen cash management, rente- og valutaprodukter, leasing og trade finance. Dette er tilbud som vil bli videreutviklet når vi kun skal konsentrere oss om bedriftsmarkedet i Norge. I tillegg har vi et utbredt kontornettverk både i Norge og resten av verden slik at vi er i stand til å hjelpe kundene våre både i Norge og når de skal ut internasjonalt, sier Angelfoss.
Danske Bank i Norge har også globalt ansvar for alle shippingselskaper i bankens portefølje.
Hjelper med grønn omstilling
Angelfoss poengterer også at Danske Bank jobber for å hjelpe kundene sine til å bli grønnere.
– I forbindelse med det grønne skiftet så ønsker vi å hjelpe bedriftene med å omstille seg til å bli grønnere. Det vil si at vi ikke ekskluderer noen kunder, men heller rådgir dem gjennom en omstilling. For å få til det grønne skiftet, trenger bedriftene penger og rådgiving. Vi har mange dyktige rådgivere som jobber tett med kundene for å bidra til å gjøre dem grønnere, sier Angelfoss.
Det eneste unntaket er at banken ikke finansierer leting etter nye olje- og gass-felt. Totalt har banken tilrettelagt for grønne lån og obligasjoner for over 500 milliarder norske kroner til sine kunder hittil og Angelfoss refererer til Bloomberg og forklarer at Danske Bank er den største tilretteleggeren for grønne obligasjoner i Norden og nummer ti i verden.
– Danske Bank har enorme muskler til å hjelpe til i den grønne omstillingen og det ser vi fruktene av. Det gir også de ansatte en mulighet til å føle på en stolthet rundt arbeidsplassen, utover den rent bedriftsøkonomiske delen av virksomheten, avslutter Angelfoss.