TILBAKEKJØP
DNB bruker overskuddet til tilbakekjøp: – Utbyttet skal være høyere hvert år
DNB har et mål om at utbyttet skal være høyere hvert år – tilbakekjøp av egne aksjer er et av verktøyene banken bruker for å nå målet.

I tredje kvartal 2023 fikk DNB et overskudd på 10,1 milliarder kroner. Overskuddet øker DNBs rene kjernekapital med 0,3 prosent, som er det samme som banken bruker på et nytt tilbakekjøpsprogram. Finansdirektør i DNB, Ida Lerner, forklarer at bankens målsetting er at overskuddet skal gå til investorene.
– Vi har et mål om at utbyttet skal være høyere hvert år, og vi planlegger å øke utbetalingene gradvis. Tilbakekjøp blir brukt for å øke fleksibiliteten i utbetalingen av avkastningen, sier Lerner til BankShift.
For 2021 utbetalte banken 9,75 kroner per aksje og for i fjor utbetalte banken 12,50 kroner per aksje. Lerner ønsker ikke å kommentere på hvilket nivå banken ønsker å legge seg for kontantutbytte til investorene for 2023.
Pålegg fra Finanstilsynet reduserer ren kjernekapital ytterligere
Kjernekapitaldekningen for tredje kvartal var på 18,3 prosent, mot 18,9 prosent i andre kvartal. Tilbakekjøpet som ble annonsert i sommmer trekker fra ytterligere 0,5 prosentpoeng på kjernekapitalen. I tillegg har Finanstilsynet pålagt DNB å regne om potten som er avsatt til fremtidig utbytte.
– Til nå har vi satt av 50 prosent til fremtidig kontantutbytte. Finanstilsynet ønsker at vi heller bruker snittet for de siste tre årene som er noe høyere, forklarer Lerner.
For årets to første kvartal trekker pålegget fra tilsynet fra 0,3 prosentpoeng fra bankens rene kjernekapital i tredje kvartal. I tillegg er det positive effekter fra overskuddet i tredje kvartal på 0,3 prosent og fra annet på 0,1 prosent som trekker opp.
– DNB ligger 1,1 prosentpoeng over det forventede kapitalkravet fra myndighetene. Vi ønsker å ha en buffer over det kravet for å kunne ha videre vekst og for markedsuro,, sier Lerner.
Tøff konkurranse om innskuddskronene
DNB hadde ved utgangen av tredje kvartal en innskuddsdekning på 75,2 prosent, ned fra 78,3 prosent i fjor på samme tid. Lerner forklarer at konkurransen om innskuddskronene er tøff.
– Kommer dere til å gjøre mer for å få inn mer innskudd i tiden som kommer?
– Det er en tøff konkurranse mellom bankene i Norge, både om innskudd og utlån. Det viktigste for oss er å gi våre kunder et attraktivt tilbud, og det opplever jeg at vi gjør, svarer Lerner.
– Kommer dere til å ha over 75 prosent innskuddsdekning fremover?
– Historisk sett er 75,2 prosent veldig høyt og det er viktig for oss å optimalisere balansen mellom funding vi får eksternt og det vi får fra innskudd, sier Lerner.
Utlånsveksten de 12 siste månedene er på 2,7 prosent. For tredje kvartal isolert gikk veksten litt ned både i privatmarkedet og bedriftsmarkedet. Lerner sier at det er som ventet etter flere renteoppganger fra Norges Bank.