FUSJON
Finansdirektøren om storfusjonen: – Kan være en sparebank til evig tid
Finansdirektør i SR-Bank mener at banken kan forbli en sparebank uansett hvor stor den blir, men vedgår at den største bankfusjonen på 25 år ikke er uten risiko.

Nylig offentliggjorde Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Sørøst-Norge at de fusjonerer. Banken skal hete Sparebank 1 Sør-Norge og tar en enda tydeligere posisjon som en stor norsk bank i et marked der Danske Bank trekker seg ut av det norske personmarkedet.
Finansdirektør i SR-Bank, Inge Reinertsen, kommer til å fortsette som finansdirektør i den nye banken.
– Dette en en historisk dag. Det er den største fusjonen på 25 år, sier Reinertsen til BankShift.
– Hvor lenge kan dere fortsette å være en sparebank når dere er blitt så store?
– Vi kan være en sparebank til evig tid. Den fusjonerte banken vil ha syv stiftelser på eiersiden som til sammen eier 44 prosent av banken, svarer Reinertsen.
En ekstra milliard
I forbindelse med presentasjonen av kvartalstallene annonserte SR-Bank at de ville gjennomføre en rettet emisjon på én milliard kroner. Reinertsen forklarer at emisjonen utgjør 0,3 prosent av bankens egenkapital.
I år avgjorde Finanstilsynet at SR-Bank var blitt så stor at de ble ansett som «systemviktig». Det innebærer at banken får et kapitalkrav som er 100 basispunkter høyere enn det de har hatt. Reinertsen sier at emisjonen blir gjennomført for at banken skal kunne være fleksibel i forhold til kontantutbytte for 2023.
– Stiftinga Kvinnherad er en av stiftelsene som eier SR-Bank etter en fusjon med Kvinnherad Sparebank. Etter fusjonen har stiftelsen fått godt med avkastning til lag og foreninger i lokalområdet, og det er det som er kjernen i det å drive sparebank. Nå når vi gjennomfører emisjonen, går stiftelsen inn i den. Jeg tolker det som at de er fornøyde med det vi har levert, resonnerer Reinertsen.
Tror ikke navnebytte blir et stort problem
Reinertsen medgir at det blir litt rart å skulle bytte navn på banken, men han tror ikke det blir en stor utfordring i kunderelasjonene.
– Sparebank 1-navne er en sterk merkevare som folk kjenner til. Det er slik vi ofte blir sett på av kundene, som en Sparebank 1-bank. Vi kommer til å være lokalt forankret og like tett på kundene. Jeg tror det er det som er viktig, sier Reinertsen.
Den menneskelige risikoen er størst
Ifølge Reinertsen er den menneskelige risikoen større i fusjonen enn kapitalrisikoen.
– Vi har vært gjennom en «due diligence» og begge parter er fornøyd med det vi har sett hos hverandre. Kapitalrisikoen er derfor lav i fusjonen. Det menneskelige kan bli en større utfordring, men så langt er alt vi har sett positivt. Kulturene i begge bankene er gode og målet er å ta med seg det beste fra begge, påpeker Reinertsen.
Han mener også at en annen fare i fusjonen er å bli for navlebeskuende.
– Vi kan bruke for mye resurser på å se på oss selv i en slik fusjonsprosess, og ikke ha godt nok fokus på kundene. Det er vi våken på og skal sørge for at vi oppnår en god balanse mellom, sier Reinertsen.
Kan følge opp større kunder
SR-Bank inngikk et samarbeid med Swedbank i fjor, der bankene skal hjelpe hverandres kunder i sine respektive land. Ifølge Reinertsen kan samarbeidet bli tettere nå som banken blir større.
– I usikre tider vil gjerne bedrifter ha lån hos bankene, fremfor en mer upersonlig obligasjonseier. Sammen med Swedbank kan vi ta på oss større engasjementer der vi som har kontakten med låntakeren, men deler av lånet kan plasseres hos Swedbank, som er større enn oss, forklarer Reinertsen.
Han understreker likevel at banken også kommer til å bruke Sparebank 1 Markets aktivt, der obligasjonslån er formålstjenlig for kundene.