BEDRIFTSMARKED
Ga storlån til kjendis-investorenes tapssluk – Fjellbanken med nær dobbel tapsavsetning i fjor
Lokalbanken har lånt 58 millioner kroner til investeringsselskapet som satset på Vågåmo. Tross økte tapsavsetninger og underskudd, ser både banken og selskapseier positivt på fremtidsutsiktene.

Hjemmemarkedet til Sparebank 1 Lom og Skjåk består av tettsteder og mindre bygder. I krevende tider for bedriftene i Norge, kan det bety krevende tider også for bankene som finansierer aktivitetene i sitt nærområde.
For en stund tilbake var det en del snakk om Vågå Nasjonalpark, som gikk med underskudd. Nylig kunne DN skrive at selskapet Destinations, som eies av investeringsselskapet til Magnus Rønningen, Niche Holding, leverte et underskudd på nesten 49 millioner kroner i 2023, ifølge regnskapet som nettopp ble levert. Selskapet har satset på flere eiendommer i tettstedet Vågåmo ved foten av Jotunheimen, og skal ifølge DN ha lånt 58 millioner kroner fra Sparebank 1 Lom og Skjåk.
– Vi kommenterer ikke enkeltengasjement uansett, om det går bra eller dårlig. Men det som er offentlig informasjon, det er jo offentlig, sier administrerende banksjef Unni Strand i banken til BankShift.
– Det jeg kan si, er at vi generelt i bedriftsmarkedet har hatt en periode der det har vært mindre vekst enn tidligere år. Det er naturlig ut ifra marked, utvikling og usikkerheten at mange bedrifter står litt på vent, sier Strand.
Hun forteller videre at usikkerheten er noe man ser både i bedriftsmarkedet og personmarkedet, ettersom makrobildet er så usikkert som det er både internasjonalt og nasjonalt akkurat nå.
Stor økning i trinn 3
I årsrapporten til SB1 Lom og Skjåk står banken oppført med tap på 37,2 millioner kroner i 2024, der hele 35,9 millioner kom i fjerde kvartal. Misligholdte engasjement av brutto utlån har steget til 0,7 prosent, opp fra 0,08 prosent i 2023.
Brutto utlån i SB1 Lom og Skjåk var ved utgangen av 2024 på 8,3 milliarder kroner.
Banken har også hatt en kraftig stigning i trinn 3 gjennom 2024. Ved utgangen av 2023 rapporterte banken trinn 3 på brutto utlån på 35,2 millioner kroner, mens det ved utgangen av 2024 var 63,7 millioner kroner. Total balanseført tapsavsetning som er lån til bedriftsmarkedet har steget fra 32,7 millioner kroner i 2023 til 60,8 millioner kroner i 2024.
– Vi er en lokalbank med hjemmemarked i Nord-Gudbrandsdalen og en høy andel av våre bedriftskunder er landbruket. Vi har sett de siste årene at det er mange generasjonsskifter, heldigvis, som betyr at yngre krefter ønsker å overta og drive landbruket videre, sier Strand.
– Men vi ser i den bransjen, som i andre, at det stadig kommer økende krav og med generasjonsskifte, så må vi ta noen grep som har gjort at kredittengasjementene har blitt større enn de har vært tidligere. Når det er sagt, så har vi ikke tatt direkte tap i landbruket, men det har vært endringer i modellbruken som har gitt økte tapsavsetninger, sier Strand.
– Er endringer i modellbruken hele årsaken til økningen vi ser i trinn 3 gjennom 2024?
– Nei, ikke hele forklaringen. Det er en god del av det som kommer fra modellene, men vi har også sett og ført enkeltegasjement over tid, hvor vi nå så at det var greit å ta noen tapsavsetninger. Så vet man jo ikke hvordan resultatet blir til slutt alltid, det vil variere fra år til år, sier Strand.
Andre typer samtaler for rådgiverne
Banksjefen påpeker at risiko er en del av det å drive bank, og at SB1 Lom og Skjåk er opptatt av å være en diskusjonspartner for bedriftskundene sine, både når det går dårlig og når det går bra, for å legge til rette for næringsutvikling i markedsområdet.
– Vi skal være tett på kundene i vanskelige tider, som vi er inne i nå. Mange bransjer har kjent at den siste tiden har hatt en lavere veksttakt enn tidligere år, og det har vi også brukt tid på internt. Mange av rådgiverne har kommet inn i banken i en god økonomisk vekst. Nå er det litt andre samtaler å ta, sier Strand.
Selv om man har sett økte tapsavsetninger og merker at kundene har det tøffere, sier Strand at banken fortsatt er godt innenfor rammene i forhold til risiko i porteføljen, og hun er positiv når det gjelder fremtidsutsiktene for bankens kunder og marked, også når det gjelder besøk fra utlandet til regionen, med en lav kronekurs.
Og flere tilreisende er nok det Rønningen håper på i hans satsing i Vågå. Til DN sier han at fremtidsutsiktene er gode, og han forventer positive tall i 2026 eller 2027, etter å ha investert rundt 200 millioner kroner i området.