UTLÅN
Nordea har store vekstmål for bedriftsmarkedet, og særlig ett område må snu
Etter flere år med god vekst for bedriftsmarkedet i Nordea Norge skal banken fortsette å ta andeler i et tøft marked.

I Nordea sin kvartalsrapport for tredje kvartal ble det påpekt at det var Norge og Sverige som var med på å dra låneveksten på bedriftsmarkedet for den nordiske banken. Med vekst i flere år er leder for bedriftsmarkedet i Nordea Norge klar på hva målet er.
– Målet er at vi skal vokse mer enn markedet. Vi skal bli større, sier Jon Brenden til BankShift.
Nordea Norge hadde en utlånsvekst over de siste 12 månedene på 8 prosent på bedriftsporteføljen, noe som gjør at Nordea tar markedsandeler i Norge.
– Slik vi regner på det har vi en markedsandel på 16 prosent. Det er vesentlig lavere enn DNB, men vi er også klar nummer to. Vi ønsker å bli større, og vi ser også fordeler med å bli større. Skal vi beholde den kompetansen som sitter ute i regionene, så må vi ha en kritisk masse i porteføljen slik at vi kan opprettholde kompetanse nært kunden, sier Brenden.
Jungelordet
Og måten Nordea skal vokse på, er å fortsette med jobben slik de har holdt på til nå, ifølge Brenden.
– Vi har hatt en god og bred kundebase i mange år der kundene har vært fornøyde med oss. Det har også utviklet seg til at kundene prater med andre. Samtidig har vi vært proaktive og ønsket oss nye kunder, sier han.
Brenden forteller at Nordea har egne team som jobber med å få inn nye bedriftskunder i Norge. Det har vært med på å gjøre veksten i en tøff tid mulig. Men det som skulle bli en tøff tid for bedriftene i Norge med spådde konkurser, har latt vente på seg.
I Nordeas bedriftsportefølje har man ikke sett de store problemene.
– Vi opplever fremdeles lite problemer med porteføljen. Konkursstatistikken er tilbake på 2019-nivå, men vi opplever ikke noe av betydning. Vi har snakket om dette lenge, og det blir feil å bruke ordet overrasket, men vi forventet mer problemer enn vi har sett, sier Brenden.
Kommunikasjon
Til tross for at de store problemene ikke har dukket opp, bruker bankene nå mer tid på å kommunisere med kundene. Det gjelder også for bedriftsmarkedet. Med den strategien dukker det også opp noen utfordringer.
– Vi må bruke mer tid på kommunikasjon enn hva vi har gjort tidligere. Da gjelder det å gjøre prioriteringer. Man må prioritere bort ting som ikke er så viktig for kunden. Det er viktig å ta tak i ting tidlig, for når det har blitt et problem, da er det mer utfordrende å finne gode løsninger for begge parter, sier Brenden.
I Danmark, Finland og Sverige vant bedriftsmarkedsappen til Nordea Global Finance Magazines «Best mobile banking app».
Foreløpig har ikke appen kommet til Norge, men den er ute på en pilot.
– Den får veldig gode tilbakemeldinger, men vi har såpass få kunder på den så jeg vil ikke si noe spesifikt ennå. Men det er ingenting som skulle tilsi at den ikke blir tatt godt imot her óg, sier Brenden.
– Appen vil gjøre det enklere for kunder å kommunisere med oss digitalt. Vi skal også rulle ut en helt ny nettbank til små og mellomstore kunder slik at kundene kan gjøre mer digitalt. Den nettbanken vi har nå gjør det litt vanskelig å kommunisere sikkert, legger Brenden til.
Innskudd
Nå mener bedriftsmarkedslederen at banken også må opp i innskuddsdekningen i hans enhet.
– Ser man på innskuddsdekningen i business banking hos oss, kontra DNB, så kan man forklare det med flere ting, men vi ligger lavere på tilsvarende segment. Vi bør ha like stor markedsandel på innskudd som vi har på utlån her, sier Brenden.
Han forteller videre at jo større innskudd det er fra en bedrift, jo mindre er kunden ensidig opptatt av rentevilkår. Da handler det mer om bankens totale tjenestegrunnlag, og om banken er stor og solid.
Over det siste året har innskuddene falt med seks prosent for Nordea på bedriftsporteføljen til banken i Norge.