RISIKOSTYRING

Tilsynet gir fusjonskandidaten smekk på lanken for høy risiko i BM: – Jeg synes det er litt kraftig adjektivbruk

En «vesentlig andel» av Romsdalsbankens bedriftsporteføljen er i mislighold, og Finanstilsynet mener de største og mest risikoutsatte engasjementene utgjør en konsentrasjonsrisiko for banken. – Det har endret seg nå, konstanterer administrerende banksjef Odd Kjetil Sørgaard.

Odd Kjetil Sørgaard er adm. dir. i Romsdal Sparebank.
Odd Kjetil Sørgaard er adm. dir. i Romsdal Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Romsdalsbanken leverte en utlånsvekst på 18,5 prosent i fjor, med positiv utvikling både i personmarkedet (PM) og bedriftsmarkedet (BM). Til sommeren fusjoneres den lille Eika-banken med Sunndal Sparebank.

På tampen av fjoråret var Finanstilsynet på besøk, for å vurdere bankens interne virksomhetsstyring og kredittrisiko. Flere forhold blir påpekt i rapporten, som nå foreligger.

Finanstilsynet, som baserte sitt tilsyn på tall frem til første halvår 2024, peker på at banken har en relativt høy andel bedriftsengasjementer i porteføljen, og at en «vesentlig andel» av disse er i mislighold. Banken har også høy eksponering mot eiendom, og noen utviklingsprosjekter har vært mer krevende enn forventet. 

«Finanstilsynet vurderer at bankens største og mest risikoutsatte engasjementer utgjør en konsentrasjonsrisiko banken bør ha oppmerksomhet mot,» heter det i rapportens sammendrag.

– Vi deler oppfatningen ut ifra det Tilsynet så på det tidspunktet, selv om jeg synes det er litt kraftig adjektivbruk. Vi oppfatter ikke at «betydelig» er realiteten, sier administrerende banksjef Odd Kjetil Sørgaard til BankShift.

Økte trinn 3

Tilsynet baserer sin vurdering i stor grad på tall linntil første halvår 2024. I årsrapporten til Romsdalsbanken beskriver styret den totale risikoen i utlåns- og garantiporteføljen som «moderat», og i tilsynets rapport anerkjennes det at tapsavsetningene er økt i trinn 3 på slutten av året. I bedriftsporteføljen, som utgjør omtrent 25 prosent av det totale utlånsvolumet, er det satt 125,5 millioner kroner i trinn 3, altså kredittforringende engasjementer, og 212 millioner kroner i steg 2 med høy risiko.

Finanstilsynet er likevel ikke helt fornøyd, og viser til at tapsavsetningsgraden i trinn 2 ble redusert i fjerde kvartal - fra et allerede lavt nivå. 

«Den iboende risikoen i BM-porteføljen er fortsatt høy, blant annet som følge av høy vekst og høy andel høyrisiko,» skriver tilsynet.

– Vi hadde noen konkursengasjementer i fjor, som har ligget der en stund. Boasvlutning har tatt litt tid, og derfor har vi hatt høy porteføljerisiko, sier Sørgaard, men legger til:

– Det har endret seg nå. Porteføljen er langt under vår interne grense for risiko. Det har endret seg ettersom flere konkursengasjementer er avsluttet, og tap er gjort opp.

Advarer om tap i vekstperiode

Blant hovedpunktene i rapporten er følgende: 

  • Banken har «vesentlig høyere utlånsvekst» i BM-porteføljen enn sammenliknbare banker.
  • Andelen utlån til bedriftsmarkedet utgjør en høyere andel av bankens samlede utlånsportefølje enn i sammenliknbare banker.
  • Tapsavsetningene fremstår lave.
  • Banken har «betydelig forbedringspotensial» hva gjelder innvilgelsespraksis i BM.

«Høy utlånsvekst kan erfaringsmessig gi høtere utlånstap,» advarer tilsynet, og maner til grundige kredittvurderinger og en strent inntakspotliikk for nye engasjementer i en vekstfase.

I styrets svarbrev går det frem at reduksjon av misligholdte engasjementer har høy oppmerksomhet i banken.

Romsdalsbanken er langt fra den første banken som får tilsynet på nakken etter en periode med høy vekst.

Før jul fikk Flekkefjord Sparebank beskjed om at vekstjaget hadde gått ut over risikovurderinger, og nylig fikk Trøndelag Sparebank en lignende melding.

Sørgaard i Romsdalsbanken mener, i likhet med sine kolleger i Trøndelag og Flekkefjord, at sammenhengen mellom vekst og risiko ikke er så omfattende som det kan fremstå i Finanstilsynets rapport.

– Vi opplever ikke det. Tapene og høyrisikoen er knyttet til eldre engasjementer. Det er ikke engasjementer som følge av veksten den siste tiden. Det har utviklet seg over tid. Vi har vært klar over dette, og hatt tiltak på det. Vi hadde veldig god vekst i PM og BM i fjor, og det er ikke der vi har hatt høy risiko og tatt tap, sier han.

– Veksten har vi i stor grad fått fordi vi har blitt mer offensiv i vår region, med flere nye kontorer. Det har gitt oss god vekst, mer enn vi håpet på. Og så har vi innarbeidet oss i Molde-markedet, så vi føler at vi lykkes. Veksten har vært overraskende stor, men den har ikke gått på bekostning av porteføljekvalitet, slår Sørgaard fast.