FINSHIFT | ANALYSE
Bankflukt til Sverige godkjent på rekordtid
Det går raskere å bli bank i Sverige enn i Norge.

Dette er et omarbeidet utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.
Hva er saken?
Lea Bank melder at det svenske datterselskapet Lea Bank AB har fått innvilget banklisens av den svenske Finansinspektionen. Godkjennelsen kommer bare fire og en halv måned etter at banken leverte inn søknaden.
Nå har Lea 12 måneder på seg til å aktivere lisensen og for å sikre at banken har et egenkapital på minimum fem millioner euro.
Dermed er alt lagt til rette for flyttingen til Sverige. Dette skjer gjennom at Lea fusjonerer med det svenske datterselskapet som overtakende part. Planen er deretter å flytte børsnoteringen fra Euronext i Oslo til Nasdaq i Stockholm.
Hvorfor er dette interessant?
Når Lea nå er i ferd med å bli blågul kan man konstatere at blant de norske såkalte refinansieringsbankene har mer enn halvparten blitt svenske.
Bluesteps oppkjøp av Bank 2 ble klart i fjor høst. Noba Bank Group (tidligere Nordax) la beslag på Bank Norwegian for et par år siden, og enda lenger tilbake ble Ya Bank kjøpt av Resurs Bank. I tillegg har helsvenske Svea Finans i lang tid operert i det norske markedet. Lea blir nummer fem med svensk eier. Dermed er det blitt flere banker med svenske eiere i den nisjekategorien.
I vinter var flere norske nisjebanktopper oppgitt over situasjonen og hvordan norske kapitalkrav og eierskapsregler gjør det vanskelig for dem å konkurrere på like vilkår.
Robert Berg, sjef i Lea Bank-konkurrenten Instabank, spissformulerte situasjonen i et intervju med BankShift i fjor høst, selv om hans egen bank ikke har noen planer om å flytte.
– Spør du en stor aksjonær i en norsk nisjebank, tror jeg de fleste vil svare at «the endgame» er å bli kjøpt av en utenlandsk bank, mest sannsynlig en svensk, sier Berg.
Lea-sjef Oddbjørn Berentsen er en av dem som tidligere har vært kritisk særnorske krav, men men som nå mener at de ikke er årsaken til at Lea flagger ut til Sverige.
– For vårt vedkommende er det ikke lenger den problematikken som gjør at vi nå flytter til Sverige, sier Berentsen til BankShift i ferskt intervju med BankShift.
Et annet interessant faktum er behandlingstiden hos Finansinspektionen. Fire og en halv måned fra innlevering til godkjenning høres veldig raskt ut i norsk målestokk. Selv om man tar i betraktning at det er en etablert bank, som søker banklisens i et nytt land.
Det blir ikke mindre interessant av at Berentsen har følgende å si å om prosessen:
– Meg bekjent, så er det nok en av de raskeste prosessene for en full banklisens. Særlig som jeg opplever at nåløyet du skal gjennom i Sverige er enda strengere enn det i Norge.
Hva er konsekvensen?
Så selv om regelforskjellene mellom Norge og EU er blitt mindre, er det fortsatt en tydelig forskjell mellom eierskapsreglene for banker. Det pågår som kjent kamp mellom norske myndigheter og ESA på det området. Så lenge den eksisterer er det nok ikke umulig at utflaggingen av norske nisjebanker kan fortsette.
Av de gjenværende bankene under norsk kontroll kan det nevnes at Mybanks største aksjonær allerede er svensk, Erik Selin Fastigheter AB har en eierandel som ligger rett under meldepliktsgrensen på 20 prosent, og kan vanskelig bli større.
Morrow Banks største eier Kistefos er den eneste ikke-banken i Norge som har en eierandel helt opptil unntaksregelen på 25 prosent. Der er det definitivt stopp. Samtidig kan Kistefos eie 60 prosent av den Luxembourg-baserte banken Advanzia.
Til sist må man spørre seg hvordan en banklisenssøknad i Sverige kan bli klar på under fem måneder, mens for eksempel Vipps søknad om å bli finansforetak fortsatt, så vidt FinShift vet, står og stamper i systemet mer enn et år etter søknaden ble innlevert. Det ble gjort etter at selskapet først hadde ventet 11 måneder på å få vite at betalingsforetaklisensen ikke var nok for å kunne tilby BNPL-løsninger til kundene.
Finnes det noen tips som Finansinspektionen kan sende over til sine norske kolleger som gjør at behandlingstiden går ned, eller er venting noe alle aktører bare må forvente seg i møte med norsk byråkrati, uansett om det gjelder finansielle søknader eller reguleringsplaner for boligbygging.
Relaterte saker→ Lea Bank har fått svensk banklisens→ (+) Lea letter på sløret om Sverige-planene→ (+) Nisjebanker mener norske særregler gjør det umulig å konkurrere på like vilkår→ (FinShift) Kan Finanstilsynet leve som Hurdalsplattformen lærer?