FINSHIFT | ANALYSE

BankID kobler grep om posisjonen som eID-lommebok

Nå har alle norske banker valgt BankID som id-løsning. Det gjør det neppe enklere for norske myndigheter å velge et eID-alternativ der BankID ikke inngår.

Posten var en de første som aksepterte BankIDs digitale ID-kort som gyldig legitimasjon.
Publisert

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

Tidligere i år meldte Sparebank 1 at alliansens engangskode-app skulle fases ut, til fordel for appen til BankID.

Nå åpner også Nordea opp for at kundene skal kunne bruke BankID-appen.

Dermed har selskapet BankID BankAxept fått hele bank-Norge med seg på laget.

– Med dette blir det mulig for 4,5 millioner BankID-brukere å identifisere seg på samme måte på tvers av over 16.000 offentlige og private tjenester. Forenkling og enhetlige løsninger er viktig for at flere skal mestre å bruke digitale løsninger. Derfor er samlingen om BankID-appen en viktig milepæl for digital inkludering i Norge, sier Øyvind Brekke, administrerende direktør for BankID BankAxept AS i en pressemelding.

Hvorfor er dette interessant? 

I begynnelsen av mars sa EU-parlamentet ja til den såkalte eIDAS 2.0-forordningen, eller European Digital Identity Framework, som den også blir kalt. Den har til mål å gi alle EU-borgere en elektronisk ID som fungerer på tvers av landegrensene.

De to aller viktigste kriteriene for den nye eID-lommeboken er at den skal være gratis og tilgjengelig for alle, og at den grenseløs. En tysk ID skal fungere like bra i Norge som hjemme og omvendt. Den skal også være på sikkerhetsnivå «høyt». Det betyr at det må være en to-faktorløsning og at man må møte opp personlig for å legitimere seg.

Lommeboken skal ikke bare inneholde den nye elektroniske ID-en. Det skal også gå å lagre såkalte attesterte attributter. Det kan være førerkort, studiebevis, finansieringsbevis, eller resepter.

Digitaliseringsdirektoratet, som har til oppdrag å fikse den norske eID-lommeboken, ser på tre mulige veier videre: Staten utvikler eID-en selv eller i partnerskap med noen, eller man kan velge en eller flere av de eksisterende private løsningene.

BankID har i lang tid prøvd å posisjonere seg for å bli den norske eID-lommeboken, og tikker av på mange bokser i EUs kravliste. Men ikke alle.

Det kanskje viktigste er at BankID ikke er tilgjengelig for alle, og heller aldri kan bli det. Regler i finansloven og hvitvaskingsloven gjør at banker må kunne nekte å gi noen tilgang til BankID.

BankID prøvd å komme det «uløslige» problemet i møte, gjennom å jobbe mot å ta frem en bankuavhengig bankID. Et stort skritt på veien kom i mars. Da ble tjenesten digitalt ID-kort lansert, som en del av den nye merkevaren Stø.

Den gjelder som gyldig legitimasjon, foreløpig på utvalgte steder som Posten og Vinmonopolet. Men selv om den løsningen tar bort koblingen til det å ha en bankkonto, er heller ikke en løsning for alle som bor i Norge. Det digitale ID-kortet bygger på at du har et norsk pass eller nasjonalt ID-kort som kan skannes inn og lagres. Folk med annet statsborgerskap er altså utelukket.

Nå står selskapet klare til å lansere ny funksjonalitet og nye bruksområder under Stø-paraplyen.

– Med alle bankene om bord styrker vi satsningen på forbedring og utvikling av tjenester og funksjoner i BankID-appen. Sammen har vi ambisjoner om å utvikle den til å bli en fullverdig ID-lommebok. Det vil for eksempel innebære oversikt over egen BankID og «ditt digitale jeg», selvbetjening, full kontroll på data og datadeling samt nye og nyttige tjenester i appen, sier Brekke i pressemeldingen.

Hva er konsekvensen? 

Det er mange som ikke er helt happy med at BankID kan ende opp som leverandør av eID og eID-lommebok. Noen mener på prinsipielt grunnlag at en nasjonal eID må utstedes og kontrolleres av staten, mens andre identitetsaktører gjerne ser at staten tar et tydeligere grep, slik at det blir mulig å konkurrere med BankID på mer like vilkår.

På den andre siden risikerer det å bli både dyrt og tidsødende om myndighetene velger å utvikle en ny eID-løsning selv eller i samarbeid med noen annen.

Den spagaten har vi foreløpig ikke sett noe svar fra myndighetene på. Men at BankID BankAxept nå stiller med alle norske banker i ryggen, gjør det nok enda vanskeligere for norske myndigheter å velge en løsning som ikke inkluderer BankID.

Relaterte saker

→ BankID: Med alle bankene i ryggen styrker vi satsingen på å utvikle en norsk ID-lommebok
→ (FinShift) Ja til europeisk eID – nå begynner den norske hodepinen
→ (+) Mener Norge kan ta teten når Europa får felles digital ID