FINSHIFT | ANALYSE

Bot bøter neppe på Revoluts konsesjonsdrømmer

Nå har Revolut ventet over tre år på å få kalle seg bank i hjemlandet Storbritannia. 

Revolut-sjef Nik Storonsky
Publisert

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

Som alle FinShift-lesere etter hvert har blitt godt kjent med, synes dette nyhetsbrevet det er veldig fascinerende å følge neobanken Revoluts tilsynelatende evige kamp for å bli oppfattet som en skikkelig bank i hjemlandet Storbritannia.

I januar var det tre år siden Revolut leverte inn søknaden om banklisens til de to tilsynsmyndighetene Prudential Regulation Authority (PRA) og Financial Conduct Authority (FCA).

Mens Revolut fortsatt venter på en avgjørelse, har PRA og FCA delt ut lisenser til intet mindre enn 36 nye utlånsvirksomheter. Samtlige betydelig mindre enn Revolut, som har nesten åtte millioner briter på kundelisten, og over 25 millioner globalt.

Treårsmarkeringen kom omtrent samtidig som den myndighet som faktisk regulerer Revolut som en bank, Sentralbanken i Litauen, ila banken en bot på 200.000 euro for brudd på grensen for store posisjoner. Det vil si hvor mye penger som er lånt ut til et enkelt selskap, eller at en gruppe av selskaper ikke kan være større enn 25 prosent av bankens Tier 1-kapital.

Hvorfor er det interessant? 

Nå skal det sies at «lovbruddet» i Litauen ikke var av alvorligste sort. Revolut meldte selv fra om at banken i løpet av et par sommermåneder hadde vært i strid med regelverket på grunn av interne prosesser. Banken ryddet også opp i problemet selv, og meldte fra om at man hadde gått over grensen.

Det ble sett på som et pluss ved fastsettelsen av boten. På minussiden fantes det faktum at Revolut ble bøtelagt for en lignende overtredelse også i 2022.

Men for den britiske lisenskampen var det neppe godt nytt å bli bøtelagt av myndigheten i det landet som Revoluts banklisens i EU utgår fra.

Hva er konsekvensen? 

Selv om mange er i tvil om Revolut noen gang vil klare å få sin britiske banklisens, har Revolut-sjef Nik Storonsky ikke gitt opp håpet.

Da selskapet, to dager før jul i fjor, rapporterte om 2022-resultatet, konkluderte den russisk-fødte sjefen med at «vårt fokus er på vekst i alle våre markeder, men vi er fortsatt opptatt av å få på plass vår lisenssøknad i Storbritannia».

Det var det andre året på rad at Revolut hadde bedt om utvidelse av innleveringsfristen for årsrapporter, som i Storbritannia er 31. september. 22. desember var imidlertid en klar forbedring sammenlignet med året før, da 2021-tallene ikke ble levert før i begynnelsen av mars 2023.

Men sene rapporter er bare et av problemer for Revolut. I 2021-rapporten advarte revisor BDO om at uverifiserbare kryptoinntekter gjorde det vanskelig å avgjøre om omsetningstallene var korrekte. I tillegg mistet selskapet en rekke toppsjefer, inkludert finansdirektøren Mikko Salovaara på våren.

Revolut har også kranglet med storinvestor Softbank om A- og B-aksjer, og fått kritikk for at den best betalte sjefen (trolig Storonsky selv) fikk et lønnshopp på 78 prosent etter å ha blitt tildelt aksjer til en verdi av 17,7 millioner pund.

Og i resultatet som ble kjent rett før jul, var Revolut tilbake i minus. 25 millioner pund, drøyt 330 millioner kroner, var ikke noe giganttap for et selskap som tidligere har regnet minus i milliarder, men når alt legges sammen fremstår Financial Times’ tittelspørsmål fortsatt som betimelig:

Vil Revolut noensinne få en banklisens?

Relaterte saker:

→ Litauens sentralbank ilegger Revolut Bank en stor bot (Made in Vilnius)
→ Revolut gikk på resultatsmell på 25 millioner pund etter ansettelsesbonanza (The Guardian)
→ (+) Vil Revolut noensinne få en banklisens? (Financial Times)