FINSHIFT / ANALYSE

Den norske Apple Pay-familien vokser

Sparebanken Møre blir den tiende banken som åpner opp for big tech-giganten i år. 

Foto: Apple
Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

Sparebanken Møre melder at banken åpner opp for Apple Pay.

– Hvis vi skal kunne konkurrere om kunder som har kundeforhold hos en bank som tilbyr Apple Pay, så må vi også tilby det, sier bankens leder for personmarkedet, Elisabeth Blomvik til BankShift.

Men det er ikke bare ekstern konkurranse som har fått banken til å endre seg om Norges mest omstridte betalingsform. En minst like viktig pådriver har vært internt press fra egne kunder, særlig de yngre.

Ifølge Blomvik har det skjedd en tydelig endring i etterspørselen etter Apple Pay det siste året.

Hvorfor er dette interessant? 

Apple Pay eller ei i bank-Norge, koker i stor grad ned til at norske banker helt siden 2018 har stilt seg bak Vipps i kampen om å få tilgang til NFC-chipen i Iphone. Noe som ville gjøre det omtrent like enkelt å betale med Vipps som Apple Pay.

Så lenge Vipps får nei, har også Apple stort sett fått nei fra de norske bankene som eier Vipps, uansett hva kundene har ment.

Et første brudd mot den regelen kom for nesten to år siden da Sparebanken Vest og konseptet Bulder valgte å åpne opp for bruk av Apple Pay.

Sparebanken Vest ble da den niende norske banken som av totalt 29 aktører på det norske markedet.

Når Sparebanken Møre, som eier 1,157 prosent av Vipps, nå gjør det samme, ble de faktisk den nest største norske banken som endrer standpunkt. Men støtten til Vipps er uendret.

– Vi heier på Vipps og kommer til å fortsette å støtte oppunder dem. Men vi må først og fremst lage en bank som er best mulig for våre kunder og da må vi tilby Apple Pay, sier Blomvik til BankShift.

Hva er konsekvensen? 

Før EU avgjør om Apple holder på med konkurransevridende virksomhet ved å nekte andre aktører å ta i bruk NFC-chipen, vil neppe de store norske aktørene som DNB og Sparebank 1-alliansen endre seg.

Men ellers har 2023 faktisk vært et bemerkelsesverdig vekstår for den norske Apple Pay-familien.

For et år siden var det ni norske banker som da tilbød Apple Pay. Etter det har Sbanken og BraBank (i dag Lea Bank) falt bort fra listen. Og det spørs vel hvor lenge Sparebanken Sogn og Fjordane vil fortsette, på vei inn i Sparebank 1-alliansen som de er.

Når er det 17. Sparebanken Møre blir nemlig den tiende norske banken som åpner for Apple Pay i år. I mai i år ble det kjent at de åtte medlemmene i De Samarbeidende Sparebankene, DSS samt KLP Banken gjorde det samme.

Dermed er antallet norske Apple Pay-banker faktisk mer enn doblet på under et år.

Relaterte saker:

→ (+) Ny Vipps-eier omfavner Apple Pay: – Kunder som har hatt det, går ikke tilbake
→ (+) Medeier i Vipps snur fra Apple-nei til Apple Pay 
→ BankAxept skal inn i Apple Pay - det gleder norske handlere