FINSHIFT | ANALYSE

Fester grepet om regnskap i bank

Regnskapsleverandøren Unimicro ser stadig mer ut som favoritten til norske banker.

Kjartan Solvi, daglig leder Unimicro
Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

En stillingsannonse fra Eika Gruppen rett før jul peker tilsynelatende ut en spennende utvikling i den såkalte kampen om kundeflaten. Altså om det er bankene eller regnskapsleverandørene som skal ha kontrollen over grensesnittet der norske bedrifter foretrekker å samle og styre sin økonomi.

I annonsen, som søker etter en salgs- og markedsansvarlig til den nye satsingen Eika Regnskap, kommer det frem at personen som søkes søker skal være «en av våre «superbrukere» i Eika Regnskap og den skybaserte regnskapsplattformen Unimicro».

Både Eika Gruppen og Unimicro innrømmer at det har vært diskusjoner, men nekter for at det er noen avtaler signert.

Men det høres lite sannsynlig ut at noen annen aktører skulle kunne snike seg forbi på oppløpet i avtaleprosessen, når annonsen spesifikt forteller at personen skal jobbe på regnskapsplattformen Unimicro.

Hvorfor er dette interessant? 

Med Eika Gruppen på kundelisten ville Unimicro få et rimelig sterkt grep om norske bankers regnskapstilbud til små og mellomstore bedrifter.

Fra før av er både DNB Regnskap og Sparebank 1 Regnskap bygget på toppen av Unimicros regnskapsplattform Softrig.

Det skjedde etter at bankkjempene DNB (40 prosent) og Sparebank 1 (27 prosent) kjøpte to tredjedeler av Unimicro høsten 2020.

En avtale med Eika ville også være helt i tråd med Unimicros uttalte strategi om «regnskap-as-a-service», der brukerflate og kundedata skal kunne eies av andre.

– Vi tror veldig sterkt på at regnskapssystemer er noe du vil kjøpe hos bankene. Det vil være et stort skifte i denne bransjen, og det er noe vi vil være med på, sa Unimicro-sjefen Kjartan Solvi til Shifter våren 2022.

Hva er konsekvensen? 

I oktober i fjor ble det kjent at Eika- og Sparebank 1-alliansene skulle slå sammen sine kredittselskaper.

I midten av desember kom så meldingen om at Eika Forsikring ble en del av Fremtid, som er eid av nettopp DNB og Sparebank 1.

Da fortalte avtroppende konsernsjef i Eika og påtroppende sjef i den «nye» Fremtind, Hege Toft Karlsen, at det var uaktuelt med ytterligere diskusjoner om sammenslåinger partene i mellom.

– Det vi har vært ute etter, er å gjøre vurderinger på de områder hvor vi mener at skala har betydning. Det har vært kredittkortsiden og forsikring. Så det er ingen diskusjoner rundt andre type ting, sa Karlsen da forsikringsfusjonen ble kjent.

En avtale med Unimicro er selvfølgelig ikke helt det samme, men det skulle overraske om den ikke også kommer med en beskjed om at også Eika får være med på et eierhjørne i Unimicro.

Med tanke på de andre avtalene høres det nesten litt rart ut om Eika-alliansen skulle nøye seg med å bare bli kunde av et selskap hvor to tredjedeler er eid av DNB og Sparebank 1.

Relaterte saker:

→ Annonseglipp avslører hvem som trolig blir Eika-alliansens nye regnskapspartner
→ «Vi tror veldig sterkt på at regnskapssystem er noe du vil kjøpe hos bankene»
→ Håper Azets-avtale skal lønne seg i det lange løp
→ Har slått sammen to produktselskaper på to måneder, men Sparebank 1 og Eika avviser ytterligere samarbeid