FINSHIFT | ANALYSE
Fire banker og et regnskapsystem
Med to nye banker på eiersiden styrker Unimicro posisjonen som norske bankers foretrukne regnskapsleverandør.

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.
Hva er saken?
Regnskapsplattformen Unimicro får to nye bankeiere. Eika Gruppen og Sparebanken Sør går inn i eierselskapet B&R Holding, der DNB og Sparebank 1-alliansen er fra før.
Bankene vil fortsatt eie 67 prosent av Unimicro, mens gründere, ledelse og ansatte i selskapet eier de resterende 33 prosentene.
Dermed ble BankShifts avsløring om hvem som var i ferd med å bli Eika Gruppens nye regnskapspartner endelig bekreftet fra offisielt hold.
Det var ved juletider at Eika ved en glipp i en stillingsannonse pekte ut den fremtidige retningen. Gruppen søkte folk som ville være med å etablere og utvikle et nytt selskap i Eika Gruppen. Eika Økonomi skulle lansere, markedsføre og selge sitt nye skybaserte regnskaps- og ERP-system, Eika Regnskap, og en viktig oppgave var å være superbruker på den skybaserte regnskapsplattformen Unimicro.
Hvorfor er dette interessant?
Da DNB og Sparebank 1-alliansen i november 2020 ble hovedeiere i Unimicro var den såkalte «kampen om kundeflaten» høyaktuell.
Et par måneder tidligere hadde Cicero Consulting presentert en rapport med samme navn, som tydelig viste at norske SMB-kunder heller ville styre bedriftens økonomi i regnskapssystemet enn i nett- eller mobilbanken.
Da valgte 64 prosent av SMB-kunden regnskapssystemet. Neste gang samme spørsmål ble stilt, våren 2022, hadde andelen økt til 80 prosent, og FinShift skrev «nesten bankers at regnskapet blir kamparenaen».
For selv om nettbanken var blitt valgt bort av kundene, var ikke bankene beredt til å gi opp kundene. DNB og Sparebank 1 så tegnene tidlig og kjøpte inn seg Unimicro, som ikke hadde noe problemer med å alliere seg med bankene. Tvert imot.
– Vi tror veldig sterkt på at regnskapssystem er noe du vil kjøpe hos bankene. Det vil være et stort skifte i denne bransjen, og det er noe vi vil være med på, sa Unimicro-sjef Kjartan Solvi for nesten to år siden.
Cicero-sjef Stefan Astroza forklarte at «Unimicro-avtalen er den største strukturelle endringen i bransjen siden bankene gikk sammen om Vipps».
Hva er konsekvensen?
– Vi er et godt steg nærmere visjonen om et «Vipps for regnskap», sa Kjartan Solvi etter at de nye eierne var blitt kjent.
At DNB og Sparebank 1 har hatt Vipps-samarbeidet i tankene helt siden starten er heller ikke noen hemmelighet. Allerede i 2022 uttalte daværende leder for teknologi og digitale kanaler for bedriftsmarkedet i DNB, Kjersti Høklingen, i Shifter:
– Intensjonen da vi gikk inn i Unimicro, var å lage en sterk bankinfrastrukturkomponent som kan brukes av andre. Så ja, vi er åpne for at flere banker kan bli med der.
Og det går riktig vei. Våren 2022 passerte Unimicro 20.000 kunder. I dag er det over 40.000. Med flere banker på plass vil kundetallet sikkert fortsette å øke.
Samtidig er det en lang vei å gå før Unimicro og bankene for alvor kan begynne å regnes som en kjempe på regnskapsområdet.
Fiken, som på mange måter går etter de samme SMB-kundene, har mer enn 90.000 kunder og opp til giganten Visma er det enda lenger. Bare Tripletex, som også vender seg til SMB-kunder, har 150.000 kunder.
Relaterte saker
→ Halve bank-Norge blir medeiere i Unimicro: – Et godt steg nærmere visjonen om et «Vipps for regnskap»
→ (+) Annonseglipp avslører hvem som trolig blir Eika-alliansens nye regnskapspartner
→ (FinShift) Fester grepet om regnskap i bank
→ (+) «Vi tror veldig sterkt på at regnskapssystem er noe du vil kjøpe hos bankene» (Shifter)
→ (+) Storbankene bereder grunnen for et «Vipps» for regnskap (Shifter)
→ (+) «Det er definitivt Visma som er den store stygge ulven for bankene i dag» (Shifter)
→ (+) Tallene som viser at bankene risikerer å miste småbedriftskundene (FinansWatch)