FINSHIFT | ANALYSE

Fra børs til brems på 21 dager

Når X i ekvasjonen er lik Donald Trump går det ikke å være sikker på at en børsnotering blir av. Bare spør Klarna.

Amerikansk tolltull tvinget Klarna-sjef Sebastian Siemiatkowski å legge børsplanene på is.
Publisert

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

Klarna har satt den planlagte børsnoteringen på pause, ifølge Wall Street Journal, som siterer anonyme kilder. Fredag kunne avisen avsløre at den svenske fintech-kjempen var et av flere selskaper som har dratt i nødbremsen etter at president Donald Trump presenterte sine drakoniske tarifftiltak overfor verden i forrige uke.

Børspausen kom i siste stund. Mandag denne uken skulle Klarna etter planen ha begynt å markedsføre børsnoteringen for alvor.

Ifølge WSJ måtte billettmarkedsplassen StubHub gjøre akkurat som Klarna, og avblåse en planlagt turné for å markedsføre børsnoteringen. Andre selskaper som skal ha satt børsplanene på pause er fintech-selskapet Chime og kryptoselskapet Circle Internet Financial, selv om begge er i en mye tidligere fase enn Klarna og StubHub.

Ifølge Richard Goldman i investeringsselskapet Redeye kan det ta tid før Klarna gjenopptar planene. «IPO-vinduet er så stengt som det kan bli. Akkurat nå, er det helt umulig å sette en pris på et selskap», iser Goldman til Sifted.

Hvorfor er dette interessant? 

Som FinShift skrev for noen uker siden, så har Klarna-gründeren flørtet med tanken på en børsnotering helt siden 2019.

Sommeren 2021 var Klarna i en periode Europas mest verdifulle startup, verdsatt til 45,6 milliarder dollar, cirka 380 milliarder kroner med daværende dollarkurs. Det var nesten like mye som Nordea var verdsatt til på det tidspunktet. Men børsplanene ble aldri mer enn rykter.

Under et år senere var 70 prosent av verdivurderingen barbert bort, samtidig som tapene skjøt i været. Samlede tap for Klarna i perioden 2021-2023 er på svimlende 20 milliarder kroner.

Det er egentlig ikke før nå resultatene til Klarna er tilbake på et nivå der det har vært aktuelt å begynne å snakke om børsnotering igjen.

14. mars leverte Klarna søknaden om børsnotering Securities and Exchange Commission (SEC). Der kom det frem at omsetningen til selskapet endte på 2,81 milliarder dollar, nesten 30 milliarder kroner i 2024. Det ga en vekst på 24 prosent sammenlignet med året før, da omsetningen endte på 2,28 milliarder dollar.

I tillegg kunne Klarna rapportere om et årsresultat i pluss. Nettogevinsten endte på 21 millioner dollar, 222 millioner kroner. En stor forbedring sammenlignet med årene før.

Stort sett alt var lagt til rette for at det skulle bli børs denne gangen, hadde det ikke vært for en mann.

Hva er konsekvensen? 

Det er ikke uten at man lurer på hva Klarna-sjef Sebastian Siemiatkowski i dag tenker om Trump og tariffer.

Selskapet har aldri vært nærmere børsen enn nå. Det var knyttet store forventninger til noteringen. En vellykket børsstart for Klarna, ble allment sett på som et startskudd for flere enda større fintech-noteringer på børsen i løpet av året, som Stripe og Revolut.

Nå er alt helt i det blå. Å gå fra innlevert børssøknad til full børsbrems på 21 dager, er vel nærmest å betrakte som en uoffisiell rekord i dårlig timing.

Hvor lang tid det vil ta før børsmuligheten er tilbake for Klarna og andre fintech-selskaper, er umulig å gjette. I hvert fall så lenge X i ekvasjonen er lik Donald Trump.

Relaterte saker

→ (+) Klarna stopper planlagt børsnotering etter Trumps tariffavsløring (Wall Street Journal)
→ Klarnas børsvindu i spill på grunn av Trumps tariffkaos «Vi er i stormens øye» (Sifted)
→ Tech-selskaper pauser børsplaner på grunn av investorfrykt skapt av tariffer (Pymnts.com)
→ (FinShift) Kanarifuglen Klarna setter tonen

Likte du denne saken. Abonner på nyhetsbrevet FinShift, så får du den rett i epostkassa hver onsdag.