FINSHIFT | ANALYSE

Google-eier vurderer investering i Monzo

Google Pay-topp benektet i fjor at selskapet hadde noe interesse av å bli bank, men nå kan det være aktuelt å bli deleier i en. 

Investeringsselskapet til morsselskapet til Google skal ha blitt interessert i bank.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

Alphabet, morsselskapet til Google, skal etter sigende være interessert i den britiske digitalbanken Monzo.

Ifølge Sky News pågår det samtaler mellom Monzo og Capital G, investeringsfondet til Google-sfæren. Disse går ut på at Capital G tar rollen som hovedinvestor i en runde som skal sikre Monzo minimum 300 millioner pund, drøyt fire milliarder kroner. Om emisjonen finner sted vil den verdsette Monzo til fire milliarder pund, eller 53 milliarder kroner etter penger.

I tillegg til å være en av årets største fintech-emisjoner globalt, ville Monzo faktisk også lykkes med å øke verdsettelsen på selskapet i et år der nesten alle slike piler peker nedover, og til tross for at Monzo rapporterte et tap på rundt 1,5 milliarder kroner i det siste årsresultatet.

Det sist kjente verdivurderingen av Monzo er fra desember 2021, da banken hentet 500 millioner dollar og ble verdsatt til 3,4 milliarder pund.

I tillegg til Capital G skal flere av Monzo eksisterende investorer være interessert i å bli med, til tross for en høyere verdsettelse. Blant disse finner vi navn som Tencent, Accel, General Catalyst og Passion Capital.

Hvorfor er dette interessant? 

Selv om Monzo har rapportert om lønnsomhet på månedsbasis i 2023, går motstrøms hva gjelder verdsettelse, og er blitt Storbritannias syvende største bank målt i antall kunder, er det faktisk ikke Monzo som har fanget FinShifts interesse.

Det er hvem som har planer om å investere. Gjennom fondet Capital G, har Alphabet etablert seg som den mest aktive av big tech-selskapenes venture-armer. Capital G har investert godt over 40 milliarder kroner i 55 selskaper, blant annet Stripe og Airbnb.

Likevel ville en investering i Monzo nok bety et skifte i hvordan Alphabet/Google tenker rundt fintech.

I mai 2022 uttalte sjefen for betalinger i Google, Arnold Goldberg:

«Vi er ikke en bank, og vi har heller ingen planer om å bli en bank. Derimot er vi opptatt av å koble sammen ulike tjenestetilbydere med forbrukere som bruker tjenestene».

Det ble sagt i forbindelse med at selskapet vekket til live Google Wallet som et komplement til Google Pay. I Google Wallet kan man lagre lojalitetskort, ulike typer ID-kort, alt fra bibliotekskort til førerkort. I februar la Google til muligheten til å bruke virtuelle kort, som kan brukes ved netthandel.

Hva er konsekvensen? 

Det er vanskelig ikke å tenke på Apple, når man hører om de mulige investeringsplanene til Google/Alphabet/Capital G.

Når det kommer til finansielle tjenester på mobiltelefonen, har Google konsekvent kommet til kort sammenlignet med Apple.

Markedsandelen til Google Pay er bare en brøkdel av den Apple Pay har. Og mens Apple har brukt de siste årene til å fylle den amerikanske lommeboken sin med stadig mer innhold, har Google altså forvart sin i en skuff store deler av tiden.

For noen uker siden skrev FinShift om Apple, som for første gang hadde presentert ny funksjonalitet i Apple Wallet i et annet land enn USA. Nyheten var ikke mer spennende enn at å brukeren kan se hvor mye penger hen har på konto i sin bank direkte i Apples lommebok.

Altså typisk PSD2-funksjonalitet, men det kan være et første skritt på veien (PSD3 må på plass først) til å gjøre det mulig for Apple å tilby bankfunksjonalitet uten å måtte bli bank.

Med det i bakhodet føles det plutselig litt mindre rart at gigantfondet Capital G viser interesse for en britisk bank. Skulle Google ha noen lignende planer, er det ingen ulempe å investere i noen som faktisk vet hva som kreves for være en reell open banking-aktør.

Relaterte saker:

→ Alphabet-fond betyr hopp i verdsettelsen for den britiske digitalbanken Monzo (Sky News)
→ (+) Big tech-selskapenes siste inntog på markedet for finansielle tjenester (American Banker)
→ (+) Google Wallet gjør comeback som app som digital legitimasjon (American Banker)
→ (FinShift) Kan Elon Musk gjøre bank til en X-faktor?
→ (FinShift) Med PSD3 kan Apple bli en virkelig trussel

Nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Ved å klikke "Abonner" akspeterer du å motta dette nyhetsbrevet. Du kan når som helst melde deg av.

«Det er det eneste nyhetsbrevet jeg leser med en gang det kommer, hver gang. Det er den enkleste og beste måten å holde seg oppdatert på utviklingen og de store spørsmålene innen fintech og betalingsmarkedet.»

Rikke Eckhoff Høvding

Head of Public Affairs i Nordea