FINSHIFT | ANALYSE
Høyt politisk spill om kredittkort
To amerikanske senatorer jobber for å begrense dominansen til Visa og Mastercard. Men tiden kan være på vei å rinne ut for dem.

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.
Hva er saken?
Det pågår en heftig strid i Washington D.C om å få innført «Credit Card Competition Act», CCCA, et lovforslag fremmet av de to senatorene Dick Durbin (demokrat fra Illinois) og Roger Marshall (republikaner fra Kansas)
Innimellom klarer amerikanske politikere fra begge leire åpenbart å jobbe for et felles mål.
Den aktuelle loven har som mål å begrense dominansen til Visa og Mastercard i det amerikanske kredittkortmarkedet. Det skal gjøres gjennom at kortutstederbankene må tilby minst et kortnettverk, som ikke er Visa eller Mastercard, slik at butikker som tar imot en kortbetaling alltid har et alternativ å velge mellom.
I Norge og resten av Europa sukkes det også over at kortgigantene Visa og Mastercard har for mye makt, og tjener alt for godt på dette. Likevel er irritasjonen enda større hjemme i USA. Der står de to selskapene for mer enn tre fjerdedeler av alle korttransaksjoner og formidlingsgebyret amerikanske butikker må betale til kortnettverkene er mange ganger større enn det butikker i Europa eller Kina må gjøre.
Det har gjort Visa og Mastercard til to av verdens mest lønnsomme bedrifter med driftsmarginer på rundt 50 prosent i begge selskapene.
– Jeg kommer alltid til å velge Main Street foran Wall Street. Det er på høy tid at Kongressen bryter opp den fordelaktige avtalen mellom Visa, Mastercard, de største bankene i Amerika og noen utvalgte flyselskaper, sa Durbin på senatsgulvet da han tidligere i høst prøvde å argumentere hvorfor loven måtte opp til avstemning.
I ryggen har de to senatorene organisasjonene som representerer butikknæringen. Mot seg har de banker, kortnettverk, betalingsselskaper og selskaper med omfattende bonusprogrammer basert på at ting betales med kredittkort.
Hvorfor er dette interessant?
Durbin og Marshall har hatt som mål å få loven innført før utgangen av 2023, men det ser stadig vanskeligere ut.
Dette til tross for flerfoldige forsøk på å ta i bruk den snodige amerikanske vanen å hekte smalere lovforslag på store bedre forslag som det må stemmes over. De klarte ikke å få koblet CCCA til det siste forslaget som sikret at offentlig sektor i USA ikke måtte stenge ned.
Ifølge motstanderne til lovforslaget skal man de siste ukene også ha gjort et nytt forsøk på å CCCA tatt med ved en avstemning om pengestøtte til Israel.
Som vanlig når frontene er steile, som her, blir retorikken fra begge hold også forsterket og kanskje litt overdrevet.
Tilhengerne av loven mener at amerikanske butikkeiere og forbrukere kan spares for så mye som 15 milliarder dollar i året om kortavgiftene kan reduseres fra dagens 2-2,5 prosent.
Sjefen for fagforeringen Teamsters, Sean M. O’Brien uttalte i en pressemelding nylige: «Fagforeningsmedlemmer og amerikanske familier har ikke råd til å gi fra seg en så stor del av sine hardt opptjente lønninger til grådige kredittkortselskaper som prøver å legge beslag hver eneste dollar fra sårbare forbrukere.»
Motstandersiden hevder bestemt at de omfattende bonusprogrammene der kunden får poeng hver gang kredittkortet brukes til å betale, med står i fare for å forsvinne. Og dermed muligheten til å veksle inn poengene mot gratis flyreiser eller hotellovernattinger.
«Poeng og kredittkortsfordeler. Med dagens skyhøye kostnader for flyreiser, er det slik folk reiser. Denne loven vil legge en kraftig demper på folk mulighet til å opptjene bonuspoeng», hevdet gründeren av reisenettstedet The Point Guy, Brian Kelly, overfor CBS.
Hva er konsekvensen?
Jo lenger tiden går, jo vanskeligere vil det bli for Durbin og Marshall å hale i land sitt lovforslag.
Neste år tar presidentvalgkampanjen av for fullt. Det pleier å bety at det blir vesentlig vanskeligere å få gjennom omstridte lovforslag. Motstanderne av loven mener også at den nyvalgte lederen av Representantenes Hus, Mike Johnson, ikke er særlig interessent i å legge frem forslag til avstemning, til tross for at den har en republikansk sponsor.
→ Kredittkortlov kan måtte vente til 2024 (Payments Dive)
→ Lovforslag har som mål om å redusere kortavgifter, men kan det også bety slutten for kredittkortfordelene (CBS)
→ (+) Kan Visa-Mastercard-duopolet knekkes? (The Economist)