FINSHIFT | ANALYSE
I årets mest hårete mål er minibanker en del av planen
100 er et fint tall for ambisiøse mål. I hvert fall om man heter Nik Storonsky og er sjef for Revolut.

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.
Hva er saken?
Revolut ser ut til å ha fått opp dampen skikkelig etter at selskapet endelig fikk banklisensen i Storbritannia innvilget i sommer.
Den siste uken har gründer Nik Storonsky vært på scenen både på Slush i Helsinki og på Revoluts eget event Revolutionaries i London. Begge steder kom det spennende konkretiseringer om hvordan Revolut-sjefen ser på fremtiden.
På Slush-scenen ble han lurte utspørrer Martin Mignot på hvordan han så for seg fremtiden til Revolut. Svaret kan ikke betegnes som annet enn årets mest hårete mål:
«Vi vil gjøre Revolut til verdens fremste globale bank i 100 land, med 100 millioner aktive kunder og 100 milliarder i omsetning», svarte Storonsky uten å blinke og la til:
«Det er definitivt mulig å få til, markedet er så stort og fragmentert.»
Omtrent samtidig annonserte selskapet at man er halvveis til målet når det gjelder antallet kunder. 50-millionersmerket ble passert etter at Revolut den siste tiden har vokst med rundt én million kunder hver tredje uke.
Hvorfor er dette interessant?
Så hvilke produkter er det da som skal bidra til å øke interessen for Revolut ytterligere. På Revolutionaries i London presenterte Storonsky og medgründer Vlad Yatsenko fire nyheter som kommer i løpet av neste år.
► En finansiell KI-assistent skal begynne å introduseres for kundene. Bit for bit skal den lære seg kundens brukermønster i appen og etterhvert begynne å guide kunden i retning av smartere finansielle avgjørelser.
Det minner en god del om den langsiktige visjonen om en finansiell bestevenn som Lunars CTO Kåre Kjelstrøm la frem i BankShift nylig.
► Boliglån. Planen er å begynne å tilby helt digitale boliglån i Litauen, Irland og Frankrike i løpet av 2025. Målet er å kunne innvilge lån innen én arbeidsdag
► Kassekreditt. Revolut Business skal introdusere selskapets første bedriftsrettede kredittprodukt i Europa det kommende året. i Business-satsingen inngår også Revolut Kiosk som er en kasseløsning for restauranter og butikker og der selskapet tester ut biometriske betalingsløsninger.
► Minibanker. Det kanskje mest overraskende punktet på Revoluts liste av nyheter. Men ikke desto mindre et faktum. De første minibankene skal begynne å plasseres ut i Spania tidlig neste år. Det skal bli mulig å ta ut både kontanter og Revolut-bankkort for automatene. Etter hvert skal det også gå å sette inn penger på sin Revolut-konto.
► Aksjehandel. Dette var ikke en del av lanseringen på Revlutionaries, men beskjeden fra det britiske finanstilsynet Financial Conduct Authority om at Revolut hadde fått tillatelse å operere som investeringsbank kom også i forrige uke.
Det innebærer at Revolut fra neste år kan begynne å med kjøp og salg av britiske og europeiske aksjer i egen regi. Frem til nå har selskapet bare kunnet tilby handel i amerikanske aksjer til sine 650.000 handelskunder i Storbritannia og dette via en partner.
Hva er konsekvensen?
Det er kjent fra før at Nik Storonsky sannsynligvis er fintech-verdens mest krevende sjef. På årets Slush kunne han fortelle at alle produktsjefer og landsjefer rapporterer direkte til ham eller hans «chief of staff» og at han fortsatt godkjenner all produktutvikling personlig. At en ny landsjef rapporterer direkte til gründeren ser han også som en stor fordel.
«Da lærer de raskere», sa Storonsky.
Samtidig er han en mann som faktisk ser ut til å levere på det han sier. Da FinShift møtte ham på Slush for to år siden rådde det stor tvil om situasjonen i selskapet. Årsresultatet for 2021 var ikke levert, verdivurderingen fremsto som oppblåst, siden alle store fintech-selskaper, uten Revolut, hadde foretatt kutt i verdivuderingen.
Storonsky viftet vekk all kritikk med at folk ikke skjønte hvordan Revolut var skrudd sammen, at selskapet ikke skulle trenge å hente penger flere ganger og at det faktisk allerede var lønnsomt.
Det siste skulle vise seg være korrekt, da resultatet for 2021 til slutt ble levert. Noen nye kapitalrunder virker heller ikke aktuelle. Resultat før skatt i fjor var på nesten seks milliarder kroner og den nye verdivurderingen av selskapet fra august i år var på 45 milliarder dollar, opp fra 33 milliarder.
Så når Storonsky sier at Revolut skal bli den fremste globale banken i verden, er det verdt å ta mannen på alvor.
Relaterte saker
→ (video) Martin Mignot intervjuer Nik Storonsky på Slush november 2024
→ Revolut avslører 2025-planer og planlegger AI-assistent, boliglån og minibanker (Revolut)
→ Fintech-giganten Revolut skal begynne å tilby handel i britiske og europeiske aksjer (Forbes)
Likte du denne saken. Abonner på nyhetsbrevet FinShift, så får du den rett i epostkassa hver onsdag.