FINSHIFT | ANALYSE
Kanarifuglen Klarna setter tonen
Klarna skal på børs i USA. Hvordan det går, vil trolig avgjøre om interessen for for fintech er tilbake.

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.
Hva er saken?
20 år etter starten, er svenske Klarna nå veldig nær en børsnotering. Fredag ble søknaden innlevert til Securities and Exchange Commission (SEC). Målet er å bli notert på New York-børsen i løpet av april.
I søknaden forteller Klarna hvordan det gikk i fjor, selv om den endelige årsrapporten for 2024 ikke er lagt frem. Omsetningen endte på 2,81 milliarder dollar, nesten 30 milliarder kroner. Det ga en vekst på 24 prosent sammenlignet med året før, da omsetningen endte på 2,28 milliarder dollar.
I tillegg kunne fintech-kjempen beleilig nok rapportere om et årsresultat i pluss etter noen år med enorme underskudd. Nettogevinsten endte på 21 millioner dollar, 222 millioner kroner. I 2023 var tapet på drøyt 2,5 milliarder kroner. Samlede tap for Klarna i perioden 2021-2023 er på svimlende 20 milliarder kroner.
Over helgen fulgte Klarna opp med en ny børsvennlig nyhet. Da ble det kjent at Klarna har fått Walmart som ny kunde. Den amerikanske detaljhandelsgiganten har byttet ut Affirm med Klarna som eksklusiv tilbyder av BNPL-lån.
Sebastian Siemiatkowski kalte avtalen en «game changer» i en pressemelding, Det er kanskje ikke så rart. Klarna skal tilby kjøp nå, betal senere-løsninger på 3-36 måneder i Walmarts mobile lommebok Onepay. Det er faktisk et eget fintech-selskap, med Walmart og investeringsselskapet Ribbit Capital i ryggen. På to år har appen/startupen fått over tre millioner aktive brukere, som nå også kan bli Klarna-kunder. Med tanke på at Walmart har rundt 255 millioner kunder som besøker en butikk hver uke, så finnes det relativt gode vekstmuligheter for Onepay og Klarna. Konkurrenten Affirm falt kraftig på børsen etter at nyheten ble kjent.
På tampen av mandagen ble det også kjent at Klarna skal stenge kontorene i Amsterdam og Mannheim i løpet av året, mens leieavtalen på kontoret i Columbus, Ohio, ikke blir fornyet da den løper ut om to år. Klarna beskriver det som en måte å redusere administrative kostnader, samtidig som satsingen på KI gjør behovet for kontorplass mindre. De tre aktuelle kontorene er noen av de minste i Klarna-organisasjonen.
Hvorfor er dette interessant?
Antallet overskrifter med ordene Klarna og børs har vært ganske så mange i Shifter og BankShift. Det er ikke så rart, for som FinShift skrev forrige uke har Klarna-gründer Sebastian Siemiatkowski flørtet med tanken på en børsnotering helt siden 2019.
Likevel har det aldri blitt mer enn rykter om børsnotering. (Interessant nok, nå når man ser tilbake på det, har disse ryktene alltid kommet via Bloomberg). Til dels kan man si at Klarna har hatt litt uflaks med timingen. Da ryktene har vært som sterkest, har ikke markedet vært helt i humør.
Samtidig er nok Siemiatkowski glad for at det aldri ble noe av da selskapet i en periode var Europas mest verdifulle startup, verdsatt til 45,6 milliarder dollar, cirka 380 milliarder kroner med daværende dollarkurs. Det var i juni 2021, da fintech-bølgen var på sin absolutte topp. Drøyt et halvår senere, kunne Bloomberg (hvem ellers) fortelle at Klarna vurderte å hente mer penger til en verdivudering på mellom 50 og 60 milliarder dollar. Fire måneder senere var 70 prosent av verdien skrelt vekk fra toppnoteringen.
En børsnotering der og da, etterfulgt av milliardtap i flere år, kunne fort ha blitt døden for Klarna.
Hva er konsekvensen?
Foreløpig er det ikke mye kjent om detaljene rundt noteringen. Det snakkes om at Klarna skal hente drøyt en milliard dollar og verdsettelsen vil ende på cirka 15 milliarder dollar, omtrent 159 milliarder kroner.
Det er ganske så nært det Sebastian Siemiatkowski private investeringsselskap Flat Capital kommer frem til. Ved å bruke selskapets vurdering av aksjeinnehavet i Klarna og antallet aksjer til Flat Capital fra børsprospektet, kommer Dagens Industri frem til en verdivurdering på 151,7 milliarder kroner.
Det er betydelig interesse knyttet til Klarnas notering. Den blir sett på som den største fintech-noteringen i New York siden kryptobørsen Coinbase i 2021. En vellykket start for Klarna ventes å åpne for flere større og mer profilerte noteringer.
Stripe, Revolut og Chime er tre av de fire største, privateide fintech-selskapene, målt i verdivurdering. Alle påstås å tenke på børsnotering i løpet av året. Den fjerde og aller største, kinesiske Ant Group, vil neppe slå følge.
Det finnes imidlertid et spørsmålstegn, som ser ut til og vokse seg større for hver dag – uro i markedene. Den daglige mengden av beskjeder fra Det hvite hus om tariffer og toll, regulering og alt annet, begynner å gjøre markedene usikre. Det er ikke bare Tesla som faller. Ta Affirm, Klarna-konkurrenten som mistet Walmart-kontrakten. Det falt med over ti prosent på den beskjeden, men var allerede ned 40 prosent på en måned før beskjeden kom.
Kanskje er det ikke så rart at Klarna ikke sier noe om introduksjonskurs og dato. Det er fortsatt to uker igjen til april. Det kan skje mye på den tiden.
Relaterte saker
→ Klarnas søknad om børsnotering
→ Klarna går på børs – aksjen kommer til å hete KLAR (Dagens Industri)
→ Klarna avslører 24 prosent omsetningsvekst i etterlengtet IPO-søknad (Reuters)
→ Klarna stenger tre kontor i raid etter kostnadskutt (Sifted)
→ Klarna vurderer å hente penger til rekordpris (Shifter)
→ Wall Street Journal: 70 prosent av Klarna-verdier borte siden forrige kapitalrunde (Shifter)
Likte du denne saken. Abonner på nyhetsbrevet FinShift, så får du den rett i epostkassa hver onsdag.