FINSHIFT

Klarna-sjefen holder løfter og snur på flisa

Da Sebastian Siemiatkowski snakket om lønnsomhet i fjor, var det ikke mange som trodde på ham. Denne uken viste det seg at han hadde rett.

På Slush i fjor sa Sebastian Siemiatkowski at Klarna skulle være lønnsomt etter sommeren i år. Nå kommer tallene som viser at han hadde rett.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

Plutselig var svenske Klarna tilbake i sentrum for fintech-verdenens medieoppmerksomhet, både i Sverige og internasjonalt, med en interessant liten tretrinnsrakett.

► Åtte måneder med forhandlinger og krangling om kollektivavtale mellom Klarna og fagforeningene Unionen og Sveriges Ingenjörer nådde sitt klimaks forrige uke. Stadig steilere fronter hadde ført til at foreningene varslet streik, mens gründer Sebastian Siemiatkowski svarte med å varsle kutt av goder som frukt og snacks på kontoret. Alt så ut til å være på vei mot full konfrontasjon, inntil det kom en kontraordre sent fredag ettermiddag. Streiken var avblåst og kollektivavtalen undertegnet.

► I helgen våknet diskusjonen om børsnotering opp fra dvalen. Både Bloomberg News og Sky News rapporterte at Klarna har begynt å forberede en børsnotering. Det spekuleres også i at en notering kan skje allerede i første halvår neste år, enten i London eller New York.

► Denne uken begynte med at Klarna sendte ut forhåndsinformasjon om den kommende rapporten for tredje kvartal. Der kunne selskapet fortelle at man i perioden juli-september endte med et driftsresultat på 130 millioner kroner. En ganske så OK bedring fra samme kvartal i 2022, da driftsresultatet endte med et underskudd på to milliarder svenske kroner.

– I og med dette lønnsomme kvartalet og fortsatt tosifret vekst har vi klart å oppnå nøyaktig det vi planlagt å gjøre, sier Sebastian Siemiatkowski i pressemeldingen.

Hvorfor er dette interessant? 

Det er Klarnas første positive kvartalsresultat på litt over fire år. Sist gang var i Q2 2019.

Ifølge pressemeldningen vokste bruttoinntektene med 30 prosent til seks milliarder svenske kroner. Samtidig fortsatte kredittapene i motsatt retning. 800 millioner kroner i tap på et kvartal er fortsatt betydende beløp, men nesten en halvering fra samme periode i fjor.

Det kanskje mest fascinerende er at Klarna har levert det Siemiatkowski faktisk begynte å snakke om allerede etter andre kvartal i fjor, til tross elendige tall på papiret.

«Det meste er allerede gjort, takket være alle det beslutninger vi tok i vår. Andre kvartal ble også påvirket av veldig store omstruktureringskostnader. Vi føler oss rimelig trygge på at tredje kvartal blir bedre og fjerde enda bedre. Klarna har vært lønnsom i 14 år, vi vet hvordan man gjør. Det tar bare litt tid å stille om.», sa han til Dagens Industri i august i fjor.

En par måneder senere, på Slush i Helsinki, hadde Klarna-sjefen forbedret prognosen og mente at lønnsomhet på månedsbasis skulle være mulig få å få til allerede etter sommeren i år.

Det må innrømmes at FinShift (og for all del de fleste andre synsere) var ganske tvilende til Siemiatkowskis optimisme den gang, men det er ikke første gang Klarna-sjefen har klart å svømme mot strømmen og komme i mål.

Kanskje var det noe lignende som skjedde med fagforeningskrangelen. I begynnelsen av uken hevdet at Siemiatkowski at han aldri ville signere avtalen som fagforeningene hadde lagt frem.

Streiken kom så nær at noen medier klarte å rapportere at den var i gang, før beskjed om det motsatte kom.

Plutselig kunne Siematkowski melde: – Jeg er glad for at vi har inngått en avtale som kombinerer Klarnas evne til å bevege seg raskt med den svenske modellens tydelighet. Vårt fokus i forhandlingene har vært å sikre operativ frihet.

Noe sier FinShift at det kanskje ikke var Klarna som til sist ga etter mest i forhandlingene, til tross for at fagforeningene vant frem med sitt krav.

Hva er konsekvensen? Skal man se til den siste ukens beskjeder og avklaringer, er det vel bare å ta høyde for at Siemiatkowski klarer å levere på det siste punktet som er uavklart.

Det må være at ryktene om børsnotering i løpet av første halvår neste år skjøt fart i helgen. Men også på dette området har FinShift hørt Klara-sjefen komme med prognoser som i ettertid kan vise seg å ha vært svært korrekte.

På Slush i fjor satt han nemlig på scenen og fortalte om at Googles børsnotering i 2004 var det han drømte om å kopiere, og at Google timet alt perfekt. Han fulgte opp med å si følgende om Klarnas børsmuligheter:

– Markedet er overdeprimert akkurat nå, gitt at makroforholdene ikke endrer seg drastisk fra nå, mener vi at vi kan være på vei inn i et lignende marked allerede om 1-2 år.

Det vil imidlertid neppe bli til en verdsettelse som på noen vis er nær toppnoteringen på 46 milliarder dollar fra sommeren 2021. Breakit gjengir Sky News, som rapporterer at kilder i investeringsbanker gjetter på en mulig verdivurdering på 15-20 milliarder dollar. Noe som likevel ville være omtrent en tredobling fra den nåværende verdsettelsen på 6 milliarder dollar.

Relaterte saker:

Klarna med overskudd – for første gang på fire år (Breakit)→ Klarna gjør klart for børsnotering - så høy blir verdsettelsen (kanskje) (Breakit)→ Klarna-sjefen varsler at han vil kutte gratis frukt, snacks og vaksiner dersom de ansatte får kollektivavtaleKlarna-sjefen drømmer om å ta en Google: «Markedet er overdeprimert akkurat nå