FINSHIFT | ANALYSE

Må ut av Norge for å finne de store pengene

Den største norske fintech-emisjonen på halvannet år viser igjen at Norge ikke strekker til når det gjelder vekstkapital.

James Logan og Mike har nettopp gjennomførst en av de største norske fintech-emisjonene.
Publisert

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

Kosli henter 10 millioner dollar, cirka 105 millioner kroner, i en serie A-runde. Største investorer er Deutsche Bank og det amerikanske investeringsselskapet Heavybit, som har spesialisert seg på tidligfaseselskaper innen bankinfrastruktur og utviklingsverktøy.

Det er den største norske fintech-relaterte emisjonen siden Strise hentet 118 millioner kroner i sin serie A-runde høsten 2023.

Faktisk er det veldig få norske fintech-selskaper som har hentet mer penger i en enkelt emisjon.

Krypto-plattformen Dune Analytics står i en klasse for seg selv, da de hentet drøyt 600 millioner kroner tidlig i 2022. På høsten samme år fikk Two hentet 184 millioner kroner i sin serie A-runde.

Betalingsselskapet MeaWallet fikk inn drøyt 150 millioner kroner da det britiske fintechkonglomeratet Saltpay ble majoritetseier i selskapet våren 2022. Da hadde Saltpay allerede investert 50 millioner i MeaWallet et halvår tidligere. Et halvår etter brukte britene ytterligere et ukjent antall millioner på å kjøpe resten av selskapet. Men 10 enkeltinvestering gir det en tredjeplass. Deretter følger altså Strise og Kosli.

Hva så med Vipps? I 2023 fikk Vipps Mobilepay nesten 1,2 milliarder kroner i frisk kapital fra sine norske og danske eierbanker. Året før styrket de norske bankene Vipps med 543 millioner på vei inn i fusjonen med Mobilepay. Men selv om virksomheten til Vipps helt klart er fintech, er evnen til å få finansiert virksomheten bokstavelig talt litt for bankers, til at de passer inn i denne diskusjonen.

Det går for all del å diskutere hvis Kosli fortsatt skal telle som norsk startup, ettersom hovedkontoret i dag ligger i USA. Men selskapet så dagens lys i Oslo, og det faktum at daglig leder har flyttet til San Francisco er nettopp et av poengene med hele denne kommentaren.

Noen vil nok også mene at det kan diskuteres om Kosli i det hele tatt er en fintech. Det kan på mange måter være vel så riktig å beskrive det som et tech-selskap med banker som største kunder. Selskapet er imidlertid medlem av Fintech Norway og da er det en fintech i FinShifts øyne.

Hvorfor er dette interessant? 

Først og fremst er det gledelig å se at selskaper med norsk opprinnelse, også dem som er startet av to briter, klarer trekke til seg betydelig internasjonal kapital.

Det kanskje aller mest spennende med Koslis Serie A-runde er at de har fått en av sine største kunder, Deutsche Bank, som en av to hovedinvestorer. Ifølge Kosli-sjefen Mike Long «ser Deutsche Bank oss som en helt essensiell del av deres teknologiske visjon for de kommende ti årene».

Å åpent kunne fortelle at banken er både investor og kunde, regner Long med vil kunne åpne mange dører fremover.

Et litt kjedeligere faktum, i hvert fall med norske øyne, er at det er langt fra sikkert at Kosli hadde landet sin Serie A-runde på det nivået, hvis de bygget selskapet fra Oslo. Mike Long er i hvert fall ikke i tvil om hans egen flytt til California har vært avgjørende:

– Heavybit, som kom inn i vår andre såkornrunde … anbefalte oss å flytte eierskapet til USA for å gjøre det enklere å tiltrekke seg investorer, sier Long i BankShfit.

– Vår erfaring er at vi har kunnet doble både verdivurdering og beløp vi har kunnet hente, gjennom å gå til USA i stedet for Europa, legger han til.

Hva er konsekvensen? 

Selv om fintech-bransjen, også internasjonalt, fortsatt er nede i en skikkelig bølgedal (bare se på grafen i notisen nedenfor) er det litt trist at det har tatt halvannet siden sist gang et norsk fintech-selskapet gjennomførte en emisjon i 100-millionersklassen.

Nå er ikke penger nødvendigvis alt for den som vil ut i verden, men en internasjonal skalering vil fort kreve beløp i den størrelsesordenen.

Og slike penger finnes ikke i Norge, i hvert fall ikke blant investorer som tør å investere i fintech. Ser vi på de største investeringene, som er nevnt innledningsvis, har brorparten av pengene samtlige emisjoner kommet fra utlandet, først og fremst USA. Riktignok gikk Antler inn med over 50 millioner kroner i Two-emisjonen, men den investeringen ble gjort fra selskapets London-kontor, ikke fra Norge.

Betyr det da at det flere fintech-gründere bør gjøre som Kosli & Co og flytte hovedkontoret for å lokke til seg de virkelig store pengene? Forhåpentlig er vi ikke der, både Strise og Two har tross alt kunnet tiltrekke seg internasjonalt kapital uten forlate Norge, og så vidt kjent har verken Marit Rødevand eller Andreas Mjelde meldt om flytting.

Men innen fintech er Norge periferien, og da er det vanskeligere å nå ut. Det blir litt som transfermarkedet i fotball. En talentfull fotballspiller i den norske Eliteserien blir normalt solgt for vesentlig lavere priser enn en tilsvarende spiller i dansk Superliga, og skulle spilleren tilhøre en Premier League-klubb blir prisen plutselig absurd.

En slik orden er ikke enkel å endre på, men vi gleder oss til den dagen det er en norsk investor leder en runde som tar en norsk fintech ut i Europa.

Relaterte saker

→ (+) Deutsche Bank leder an når Oslo-startup henter over 100 millioner
→ (+) Vipps hentet 1,2 millarder i fjor – så mye bidro norske banker med 
→ Niklas Zennströms Atomico investerer i Strise (Shifter)
→ (+) Slik fikset Strise avtalen med Atomico (Shifter)
→ (+) Two gjør kjempeemisjon – henter 184 millioner kroner (Shifter)
→ (+) MeaWallet-sjefen etter oppkjøpet: «Vi hadde trengt ytterligere 500-600 millioner for å overleve på egen hånd» (Shifter)
→ Norsk krypto-plattform henter 600 millioner kroner (Shifter)

Likte du denne saken. Abonner på nyhetsbrevet FinShift, så får du den rett i epostkassa hver onsdag.