FINSHIFT | ANALYSE

Med lisens til å bli den som ler sist

Med en gevinst på nesten seks milliarder i fjor og en banklisens i boks etter tre års venting, ligger Revolut an til å ta over tronen som Europa fintech nummer én.

Revolut-sjefen Nik Storonsky er ikke den som ler i utide, men godkjennelsen fra det britiske finanstilsynet burde nok ha klart å fremkalle et lite smil. Her i et alvorlig øyeblikk på Slush i 2022.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

Revoluts lange kamp for banklisens er over. Fra nå av kan selskapet faktisk få begynne å kalle seg for bank også i Storbritannia.

Gledesbeskjeden fra Prudential Regulation Authority (PRA), det litt striktere av Storbritannias to finanstilsyn, kom for et par uker siden. Den satte punkt for en konsesjonsjakt som har pågått siden januar 2021.

Men godkjennelsen kommer med en prøveperiode på opptil 12 måneder. I løpet av den perioden må de styrke toppledelsen i selskapet. Det holder for eksempel ikke å ha en midlertidig finansdirektør om tilsynsmyndighetene skal bli fornøyde.

En slik periode skal også brukes til å få på plass nye tjenester, som følger av oppgraderingen fra epengeforetak til bank. I Revoluts tilfelle vil det nok handle om å begynne å tilby boliglån i hjemlandet.

Hvorfor er det interessant? 

Den som har vært trofast leser av FinShift, kan neppe ha unngått å få med seg dette nyhetsbrevets lett raljerende holdning til bankens vanskeligheter med å vinne myndighetenes gunst.

«Revolutsjonerende treg rapportering» var tittelen da vi skrev om at Revolut ikke kunne legge frem 2021-resultatet før i månedsskiftet februar-mars 2023. Da forsinkelsen gjentok seg for 2022-resultatet endte FinShift med å kalle det for «Den årlige Revolutsettelsen».

Hovedpoenget var at så lenge Revolut ikke klarte å overholde grunnleggende rapportfrister, var det vanskelig å se at et strengt britisk Finanstilsyn ville la dem få fullstendige bankrettigheter.

Muligens kan også ledelsen i Revolut ha innsett nødvendigheten av det. Da 2023-resultat ble lagt frem i begynnelsen av juli i år, var det nesten tre måneder før siste frist.

Det ble ikke dårligere av at det også var et sterkt resultat. Revolut omsatte for 1,8 milliarder pund (drøyt 24 milliarder kroner). Det var nesten en dobling sammenlignet med året før. Resultat før skatt endte på 438 millioner pund (5,9 milliarder kroner). Det er slike tall et tilsyn ønsker å se fra en aspirerende bank. Ikke tap på 25 millioner pund som i 2022.

Hva er konsekvensen? 

FinShift må bare innrømme at vi nok har undervurdert staheten og konkurranseinstinktet til Revolut og selskapets sjef Nik Storonsky. Det til tross for at han selv aldri lagt skjul på hva som skal til for å lykkes og hvilke krav det stiller på medarbeidere.

– Vi er et profesjonelt elitelag. Vi er ikke bedre enn det siste målet vi har scoret. Som i alle topplag, vet vi at spillerne ikke vil være med i laget for evig. Det kommer nye utfordrere hele tiden. Alle vet og aksepterer det, sa Storonsky i et intervju på Slush for et par år siden og la til:

– Vi kan aldri tillate oss å bli en satt organisasjon. Da taper vi konkurransen.

For dem som har akseptert de spillereglene, kan 2024 bli et meget hyggelig år. Fredag i forrige uke skal de ansatte i Revolut ha blitt fortalt at selskapet skal selge aksjer for opp til 500 millioner dollar, slik at de ansatte, som fortsatt eier en betydende andel av selskapet, skal få en mulighet til å ta ut gevinst.

Salget skjer til en kraftig verdiøkning av selskapet. Den siste verdivurderingen er fra 2021. Da ble selskapet verdsatt til 33 milliarder dollar. Dette salget høyner verdien til 45 milliarder dollar. En slik prislapp skulle gjøre Revolut mer verdt enn kjente britiske storbanker som NatWest, Lloyds og Barclays.

Ifølge Financial Times skal ansatte kunne selge opp til 20 prosent av sine aksjer for 865,42 dollar per aksje. Det skal bare gjelde nåværende ansatte.

Bankgodkjennelsen innebærer at Revolut kan gå videre med planene på å gå inn i USA. Godkjennelsen baner også vei for en børsnotering av selskapet, om det blir i London eller New York, er det mange som liker å spekulere på.

Uansett hvor det blir, ville det være en stor seier for Storonsky.

Relaterte saker

→ (+) Tre år med lisensprøvelser er over for Europas høyest verdsatte fintec
→ (+) Revolut forteller ansatte om aksjesalg med verdsettelse på 45 milliarder dollar (Financial Times)
→ (+) Revolut-sjefen bryr seg lite om at Norge er et tøft marked
→ (FinShift) Revolutsjonerende treg rapportering
→ ( FinShift) Den årlige Revolutsettelsen