FINSHIFT

Moody’s sår tvil om BNPL-selskapenes fremtid

Ny rapport spår at de fleste aktørene vil bli kjøpt opp eller lagt ned.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

En fersk rapport fra kredittvurderingsbyrået Moody’s tegner et mørkt bilde av fremtiden til BNPL-aktørene.

Intens konkurranse, økt regulering, utfordrende økonomiske tider og vedvarende tap pekes ut som faktorer som vil lede disse selskapene på stadig dypere vann.

«Hvis selskapene ikke klarer å bremse tapene i løpet av det kommende året og sikrer seg nye kapitalinjeksjoner, vil det bety at mange av dem kommer til å tømme kassen de kommende årene», skriver Moody’s i rapporten.

Byrået fortsetter med å spå at «få BNPL-selskaper vil forbli selvstendige», og mesteparten enten vil bli kjøpt opp eller lagt ned.

Hvorfor er dette interessant?

 Det er ikke mer enn en uke siden FinShift lot seg imponere over at Klarna faktisk kunne melde at selskapet var lønnsomt igjen.

Tredje kvartal skal ifølge forhåndsinformasjonen som ble sendt ut, ha endt med et driftsresultat på 130 millioner kroner. Det ble også nevnt at virksomheten i USA, som nå er blitt Klarnas største markedet, kan vise til bruttofortjeneste fire kvartal på rad.

Dette betyr jo ikke at de tøffe tidene er over. Klarna har fremdeles kredittap på 800 millioner i løpet av et kvartal. Og det vil kreve mange kvartaler med overskudd før de svimlende tapene på nesten 19 milliarder svenske kroner er inntjent igjen.

Nå er det ikke sikkert at Moody’s først og fremst var tvilende til Klarna, men til konkurrentene.

Byrået påpeker at ved siden av Klarna, med 150 millioner brukere globalt, minner de nærmeste konkurrentene Afterpay (16 millioner) og Affirm (14 millioner) mest om dverger. Og de er fortsatt for å giganter å regne blant de omtrent 200 selskaper som, ifølge Moody’s, kaller seg BNPL-tilbydere.

Hva er konsekvensen? 

Ifølge Moody’s er det ikke konkurransen mellom BNPL-selskapene som er den største trusselen for selskapene.

Trusselen er todelt: Den kommer både fra aktører og regulering.

Blant aktørene kommer utfordringen fra etablerte storbanker som NatWest, Santander, Citibank, JP Morgan Chase og National Australia Bank, som alle tilbyr BNPL-lignende tjenester, og selvfølgelig også Apple. Apple Pay Later er en konkurrent å regne med, i hver fall på det amerikanske markedet.

På reguleringssiden mener Moody’s at tiltak for å harmonisere bruken av BNPL, blant annet fra EU, vil føre til økte compliance-kostnader og dermed eliminere de tegnene på lønnsomhet som nå viser seg.

«For å overleve, må BNPL-selskapene redusere kostnader eller øke inntektene, samtidig som de opprettholder vekst og markedsandeler. Ellers vil banker og tech-selskaper sannsynligvis sende dem ut av markedet,» konkluderte Moody’s.

Selv om det går an å mene at Moody’s bruker litt vel mye tid på å slå inn åpne dører, er det ingen tvil om at en brutal konsolidering venter BNPL-markedet.

Relaterte saker:

→ Moody’s tegner mørkt bilde for BNPL-selskapene (Payments Dive)
→ (FinShift) Klarna-sjefen holder løfter og snur på flisa