FINSHIFT | ANALYSE

Nå begynner den virkelig tøffe jobben for Vipps

Ikke engang optimisten Rune Garborg tror det går an å slå Apple på deres egen hjemmebane.

Rune Garborg, daglig leder Vipps
Publisert

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

Vipps har samlet all virksomhet í Norge, Danmark og Finland på én teknologisk plattform. Det er en stor milepæl, som har tatt mer enn 2,5 år å nå.

Det var i juni 2021 at Vipps meldte om fusjonsplaner med danske Mobilepay og finske Pivo. Så måtte man vente, og vente, og vente.

Først ut på høsten 2022 kom det en beskjed fra EU-kommisjonen. Pivo måtte ofres skulle de det bli en fusjon. Slik ble det. I oktober 2022 sa EU ja og Rune Garborg kunne endelig begynne å planlegge fusjonen for alvor.

Da som nå var de viktigste prioriteringene å få på plass grensekryssende betalinger, slik at brukerne kan begynne å vippse hverandre over landegrensene og at én felles plattform vil gi butikker og tjenestetilbydere ett integrasjonspunkt, og Vipps en sterkere posisjon i netthandelen.

I euforien etter gledesbeskjeden høsten 2022, sa Garborg noe om å være klar med integrasjonen om et år eller så. Det ble en anelse mer, men da han kommenterte arbeidet nylig var han veldig stolt over innsatsen.

– Store utviklingsprosjekter som dette har gjerne én ting til felles – de trekker ut i tid. At vi har holdt oss til tidsperioden vi satte, med «cut-over» i Finland 30. januar, og i Danmark 12. mars, er en styrkebeskjed, sa Garborg i BankShift.

Hvorfor er det interessant? 

Å se tilbake på alt som er skrevet om Vipps i Shifter, BankShift og FinShift, er en nyttig påminnelse om at det er mange ting som er endret underveis.

Satsinger har kommet, falt fra, eller stått på stedet hvil av ulike årsaker. Her er noen eksempler:

QR-koder. De skulle bli Vipps sin vei inn på fysiske betalingsterminaler, da de ble lansert under pandemi. Men det ble raskt klart at QR-koder var sjanseløst mot «tæpping» med kort eller telefon.

I januar 2023 var det slutt på den satsingen. «Det er ingen hemmelighet at det finnes enklere løsninger», var tilbakemeldingen fra Vipps den gangen.

Det betyr ikke at QR-koden er død i Vipps’ verden. På loppemarkeder og idrettsarrangement lever den godt som betalingsløsning. Og i Vipps-appen er QR-koden helt sentral når du skal identifisere deg som Vipps-bruker.

Noe som vil være relevant i forbindelse med et et ganske så nytt element i verktøykassen til Vipps. Det er ikke mer enn en uke siden satsingen på kundeklubber ble lansert. At det var en spennende ny mulighet, ble ikke kjent før i fjor.

På ventelisten finner vi utsatt betaling. I 2021 var hypen rundt Klarnas «buy now, pay later»-tilbud på sitt aller største. Vipps jobbet med å få lansert en egen checkout-løsning, men var tydelig på det ikke ville gå uten en mulighet til å tilby utsatt betaling.

– Skal du vinne betalingsmarkedet fremover, må du være ledende på netthandel, sa Garborg til Shifter, og markerte at tjenesten «Vipps Senere» var en avgjørende del i den planen.

Det nærmer seg to år siden Vipps søkte om det første gang, og ennå er den ikke ferdig behandlet. Det hører med at Finanstilsynet brukte 11 måneder på å komme frem til at Vipps måtte være finansforetak, ikke betalingsforetak, for å kunne søke om en slik løsning.

Da Garborg uttalte seg i saken i august i fjor, håpet han at svaret fra tilsynet ikke var langt unna. Så vidt FinShift bekjent, venter han fortsatt.

Hva er konsekvensen? 

Alt som er nevnt her, er selvfølgelig mer eller mindre viktig for Vipps’ fremtidige muligheter. Likevel kom beskjeden som virkelig endrer spillereglene nå i januar.

Etter å ha nektet, nektet, og nektet eksterne lommebøker å bruke NFC-kommunikasjonen i Iphone, snudde Apple plutselig på flisa og delte dokumentasjonen om hvordan dette skal gjøres nå i begynnelsen av mars.

– Timingen er perfekt, sa Garborg i BankShift denne uken. Med integrasjonen av Mobilepay i boks, kan utviklingsressursene flyttes rett over til å bygge mobil betalingsløsning.

Det blir den desidert tøffeste oppgaven hittil for Vipps. Ikke engang optimisten Garborg tror det går an å slå Apple på deres egen hjemmebane.

– Vi har jo aldri gått inn på betalingsområdet uten å gjøre det enklere enn det som er der fra før. I den settingen her, er målet å komme samme nivå, sa Garborg.

Likevel har han tror på at den lokale forankringen, to av Nordens sterkeste merkevarer (Vipps og Mobilepay består i sine respektive markeder) og nye tjenester som kundeklubber og lojalitetsprogram, kan være nok til å lykkes.

Det er i så fall et veldig imponerende stykke arbeid.

Relaterte saker

→ (+) Vipps og Mobilepay styrkene på én plattform
Vipps importerer dansk Spleis-konkurrent
DNB og Sparebank 1 avviser Apple Pay før Vipps er ferdig med egen løsning for kontaktløs betaling
→ (+) Denne knappen skal gi Vipps et overtak i betalingskrigen
Vipps slår seg sammen med dansk og finsk betalingsselskap
→ (+) Rune Garborg forteller om slagplanen for Europa: Slik skal nye «Stor-Vipps» vinne