INNLEGG
Når alt skal forenkles, kunne hundretusenvis av nordmenn trengt at noen ting ble vanskeligere
Banker skryter ofte av hvordan teknologi brukes for å gjøre ting enklere, raskere og mer sømløst, men den bør også brukes til å lage friksjon for kundene som trenger det, skriver markedssjef Diana Peters i Enity Bank Group.
Betalingsutsettelse, delbetaling og lynraske kredittsjekker gir oss produktene og tjenestene vi trenger - når vi trenger dem. Men når kredittkortgjelden er på sitt aller høyeste og samlet forbruksgjeld nærmer seg rekordnivåer siden Gjeldsregisteret begynte sine målinger i 2019, så er jeg bekymret for at opptak av usikret gjeld har blitt for enkelt. For svært mange sårbare kunder ville det vært nyttig om det også fantes friksjonstiltak som gjorde betalinger vanskeligere.
Se for deg at du sliter med å disponere pengene dine på grunn av manglende impulskontroll. Hver dag bombarderes du av annonser på nett, tv og på vei til jobb, men så har banken latt deg innføre selvvalgte kjøpsrestriksjoner som hjelper deg å unngå overforbruk på eksempelvis takeaway, nettspill og netthandel.
Eller at du i en dårlig periode sletter restriksjonene, og står i fare for å falle tilbake i gamle vaner. Heldigvis har banken en ordning hvor du har gitt dem kontaktinfo til en pårørende de kan kontakte om situasjonen, slik at du får den hjelpen dere har blitt enige om på forhånd.
Et friksjonstiltak kan bidra til å forebygge gjeldsproblemer, og eksemplene ovenfor er tiltak som allerede er innført i engelske banker. Tiltakene må baseres på frivillighet, og for mange vil de oppleves overflødige. Men for kunder i sårbare situasjoner kan slike tiltak være til stor hjelp.
Det finnes ingen klar definisjon av sårbare kunder, så hvor mange personer denne gruppen faktisk utgjør er umulig å si. Likevel gir flere tall en god, men dyster, pekepinn:
I fjor høst viste SIFOs måling av økonomisk trygghet at 150.000 husstander var ille ute, og flere i disse husstandene hadde gått hele dager uten mat. I april kom tallene fra SSBs levekårsundersøkelse for 2023 som viste at 970.000 nordmenn ikke ville klart en uforutsett utgift på 20.000 kr. 16 % av de spurte i YS arbeidslivsbarometer for 2024, anslagsvis 460.800 personer, oppgir at de sliter økonomisk.
Det er rimelig å anta at flere hundretusen befinner seg i en sårbar økonomisk situasjon. Alle har ulike årsaker til hvorfor de har blitt sårbare, og alle har ulike måter sårbarheten gir utslag i. Der et samlivsbrudd fører til at kredittkortet går varmt for en person, kan det føre til angst for å åpne nettbanken for en annen.
Uansett hva som har forårsaket sårbarheten, eller hva den gir utslag i, så fortjener kundene våre at vi har verktøy på plass som kan hjelpe dem når de trenger det.
Sårbare situasjoner er komplekse, men det trenger ikke veien ut av dem å være. I tillegg til god og personlig rådgivning for de som trenger det kan friksjonstiltak som valgfrie sperrer og personlige varsler være til hjelp. Proaktive varslinger jobber vi eksempelvis med å få på plass i Bluestep Bank og Bank2, slik at de som trenger det kan få ekstra påminnelser om lånet sitt og når det forfaller.
I vår bransje skryter vi ofte av hvordan vi bruker teknologi for å gjøre ting enklere, raskere og mer sømløst. Nå håper jeg vi også kan bruke den samme teknologien til å utvikle verktøy som gjør banken tryggere for de som trenger det.
LES OGSÅ: