FINANSPORTALEN
Nekter å høre på Stortingskomiteens vedtak om Finansportalen
Stortingets finanskomité fattet vedtak om endringer i Finansportalen – departementet avviser vedtaket og mener at risikoen for at portalen kan gi misvisende informasjon vil øke hvis bankenes innrapportering øker.

Hvert år kommer Stortingets finanskomité med tilbakemelding til
regjeringens budsjettforslag i form av vedtak. I fjor ville komiteen blant
annet endre hvordan Finansportalen fungerer. Til nå har bankene rapportert den
markedsførte renten på boliglån til portalen. Finanskomiteen ba regjeringen om også
å kreve at bankene måtte rapportere gjennomsnittlige renter.
Det er Forbrukertilsynet som styrer portalen og tilsynet ligger under Barne- og familiedepartementet. I sitt forslag til statsbudsjett sier departementet nei til komiteens vedtak. Noe av grunnen er at det blir vanskelig å kontrollere at opplysningene er rett.
«Risikoen for at portalen kan gi misvisende informasjon, vil øke fordi portalen ikke vil kunne kontrollere den innrapporterte gjennomsnittlige renten», skriver Barne- og familiedepartementet i sitt budsjettforslag.
Slik det er i dag kan portalen enkelt kontrollere om prisene bankene oppgir til dem samsvarer med prisene og vilkårene de markedsfører på nettsidene. Departementet peker videre på at bankene ville måtte ta utgangspunkt i priser som ligger tilbake i tid for at en gjennomsnittlige renter ikke skal hindre effektiv konkurranse mellom bankene. I forslaget blir det også pekt på at beregningen av en gjennomsnittlig rente må foreta et spesifikt utvalg av priser og lånetyper som den gjennomsnittlige prisen beregnes ut fra.
– Hvis for eksempel styringsrenten har endret seg i perioden eller banken har gitt få boliglån, vil ikke en gjennomsnittlig rente lenger gi fremtidige kunder et relevant bilde av bankens prisnivå. Dette kan virke mer misvisende enn oppklarende for nye kunder, skriver departementet.
Barne- og familiedepartementet mener at prisene på Finansportalen gir forbrukerne en god indikasjon på den gjennomsnittlige nominelle renten til bankene for boliglån. For å gjøre det tydeligere har Forbrukertilsynet fått i oppgave å oppdatere veiledningen til finansavtaleloven slik at det kommer tydeligere frem hvilke renter og vilkår bankene viser i sin markedsføring av kreditt, og dermed på Finansportalen.
Bankene må være tydeligere på geografi
Stortingets finanskomité ba også om at det skulle komme klarere frem hvilke geografiske område bankene gir ut lån i. Barne- og familiedepartementet innvender at det ikke er rett frem og at banker for eksempel følger kunder som flytter fra bankens primærområde. Likevell ber departementet om at geografiske områder klargjøres.
– En mer presis rapportering om hvilke geografiske områder bankene tilbyr lån i, må baseres på en vurdering bankene selv gjør. Det vil være i både bankenes og forbrukernes interesse at denne informasjonen er korrekt og oppdatert. Departementet har gitt Forbrukerrådet i oppdrag å utvikle Finansportalen slik at forbrukerne kan få informasjon om hvilke kommuner som den enkelte banken anser som sitt primære markedsområde, skriver departementet i sitt budsjettforslag.
Offentliggjør ikke områdescore
Departementet ble også spurt om å vurdere offentliggjøring av områdescorene bankene bruker internt i sine kredittvurderinger. Svaret var kort og godt nei.
Områdescore er et produkt eller en analyse av boligmarkedet som bankene bruker for å få et bedre bilde av den lokale kredittrisikoen. Systemet er utviklet av selskapet Eiendomsverdi AS, som eies av DNB, Nordea, Sparebank1-alliansen og Eika Boligkreditt. Basert på salgspris og omsetning i et spesifikt område tildeles en bolig en verdi på en skala fra 0 til 20 som representerer områdescoren.
– Departementet har kommet til at offentliggjøring av områdescoren ikke vil gi vesentlig nytteverdi for forbrukere som ønsker å finne frem til boliglån på Finansportalen eller forhandle om renten på sitt boliglån. En særlig innvending er at områdescoren er lik for alle bankene. Områdescore er også bare ett av mange individuelle kriterier bankene bruker når de vurderer å innvilge boliglån. På bakgrunn av manglende nytteverdi har departementet ikke gått videre med å utrede mulige prinsipielle og juridiske utfordringer ved å kreve at bankene offentliggjør områdescoren, skriver departementet i sitt budsjettforslag.