FINSHIFT / ANALYSE

Selskapsetablering med store fordeler

Kan Brønnøysundregistrenes nye, raske selskapsetablering føre til at tre aktører får et forsprang på å levere bank og regnskap til nystartede bedrifter? Det mener Folio-sjefen Dag Olav Norem.

Dag Olav Norem, daglig leder Folio, Marianne Bakke, konserndirektør Sparebank 1 SR-Bank og Rikard Søreng, ansvarlig for innovasjon, konsepter og kundereiser i bedriftsmarkedet i DNB
Publisert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.

Hva er saken? 

Tidligere i høst lanserte Brønnøysundsregistrene tjenesten Digital selskapsetablering - en API-basert løsning som skal gjøre det mulig å etablere selskap på 24 timer.

Ved etablering av enkeltmannsforetak handler det først og fremst om at data blir mer strukturert gjennom bruken av API-er og at kontrollen av informasjonen i større grad kan automatiseres.

Det gjelder også ved etablering av aksjeselskaper. Men her er det en annen aktivitet som vil stå for den store tidsbesparelsen – det å opprette og få godkjent en bankkonto, for aksjekapitalen blir en integrert del av arbeidsflyten.

Tre aktører har hver for seg jobbet sammen med Brønnøysundsregistrene om å bygge løsninger som kobler seg på API-et. DNB, Sparebank 1, og Folio.

Hvorfor er dette interessant? 

– Med dette vil pendelen i «kampen om kundeflaten» svinge fra regnskapssystem til bank. Men kun de bankene som evner å bygge et effektivt samlebånd for antihvitvask, aksjekapitalbekreftelser og API-innsending til Brønnøysund, sier Folio-sjef Dag Olav Norem til BankShift og tar opp en diskusjon som var høyaktuell for et par år siden.

Da hadde Cicero Consulting i et par større undersøkelser vist at norske SMB-er helst av alt ville samle og styre bedriftens økonomi fra regnskapssystemet. I den andre rapporten, «SMB-kampen fortsetter», fra i fjor vår, pekte hele 81 prosent på regnskapssystemet som det viktigste.

– Nesten alt taler for at det blir den foretrukne kundeflaten. Det store spørsmålet er om det er bankene eller ERP-leverandørene som vil være eieren, sa Petter Solerød, analyseansvarlig bank i Cicero den gang.

Siden har det vært ganske stille på det området. At DNB og Sparebank 1-bankene i 2020 ble hovedeiere i Uni Micro, og har brukt selskapets «headless ERP»-løsning som plattform for henholdsvis DNB Regnskap og Sparebank 1 Regnskap, har så langt ikke ført til betydelige markedsandeler på regnskapsområdet for dem.

Det kan det bli endring på fremover, om man skal følge argumentasjonen til Norem. Han mener at de tre nevnte aktørene er de eneste som har ressurser nok til å bygge det effektive samlebåndet som legger til rette for nye selskaper, og som i tillegg kan tilby et regnskapssystem i den samme slengen.

Hos Folio fikser Sparebanken Vest kontoen, mens samarbeidspartneren og storeieren Fiken i første omgang bidrar med regnskapet. Men Dag Olav Norem planlegger en versjon av tjenesten Stiftemaskinen, der man også skal kunne velge regnskapsfører fra stiftelsesøyeblikket.

Sparebank 1-bankene har også helt klart planer om å bruke Brønnøysunds-integrasjonen til å flytte frem posisjonene.

– Vi har absolutt ambisjoner om å ta markedsandeler i dette segmentet, sier konserndirektør Marianne Bakke i Sparebank 1 SR-Bank.

Når det gjelder DNB, er det litt mer uklart hvor hardt banken går inn for det Norem snakker om. Mens Folio og Sparebank 1 tilbyr sine løsninger til nye gründere som skal starte AS, er DNB i sluttfasen av testingen av et tilbud til gründere av enkeltmannsforetak. En versjon for aksjeselskaper ligger derimot lenger frem i løypa.

Hva er konsekvensen? 

Skal vi ta Norem på ordene, har vi allerede fått svaret:

– Vi tre kommer etter hvert til å snappe opp nesten alle nye selskaper før de er født, sier Norem.

Han har noen gode argumenter til hvorfor trioen Folio, DNB og Sparebank 1 kan skaffe seg et forsprang på andre aktører.

Så spørs det om det er et forsprang som er uinntagelig. Det er ikke noe som hindrer at andre aktører lager integrasjoner med Brønnøysund, og det er vel ikke helt usannsynlig at en eksempelvis kombo som Sparebanken Møre og Conta, etter hvert melder seg på med en mer automatisert løsning som tilbyr både konto og regnskap ved opprettelsen av en nytt selskap.

Store Visma vil heller ikke sitte stille og se at helt nye selskaper velger seg andre regnskapsleverandører.

Men skulle Folio-sjefen få rett, må det være en av de mer overraskende konsekvensene av en, etter alt å dømme, vellykket offentlig digitaliseringsprosess.

Relaterte saker:

→ (+) – Vi tre kommer etter hvert til å snappe opp nesten alle nye selskaper før de er født
→ Banktrio i tet for ny løsning som minimerer tiden det tar å starte nytt selskap
→ «Vi tror veldig sterkt på at regnskapssystem er noe du vil kjøpe hos bankene»
→ (FinShift) Nesten bankers at regnskapet blir kamparenaen