FINTECH / ANALYSE
Tøffe beskjeder fra britiske bankkjemper
I Storbritannia kan et kvartalsresultat før skatt på 25 milliarder kroner føre til at ledelsen plukker frem kuttplanene.

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.
Hva er saken?
Det britiske bankmarkedet har i lang tid vært dominert av noen få store banker. Den siste uken kom det dårlige nyheter fra to av de aller største.
► Torsdag ble det kjent at Barclays jobber med et program som skal kutte kostnader for cirka 1,25 milliarder pund, nesten 17 milliarder kroner. Det betyr at oppimot 2000 personer risikerer å miste jobben, hovedsakelig innen back office, ifølge Reuters, som meldte nyheten. Sparemålet tilsvarer rundt syv prosent av bankens totale driftsutgifter på 15 milliarder pund i 2022.
Avdelingen Execution Services, som er en støttefunksjon til Barclays’ to store forretningsområder, privatmarked UK og privatmarked International, er den der mesteparten av jobbene vil forsvinne. Den hadde i 2022 rundt 22.300 ansatte.
► Fredag var turen kommet til Lloyds. Der er 2500 jobber i faresonen, kunne The Guardian melde. Men i Lloyds’ tilfelle skal det handle om mellomlederstillinger, blant annet innen analyse og produkt, som kan ryke.
► Tirsdag var det dags for enda mer støy rundt Barclays, da Financial Times kunne omtale at banken vurderer å kvitte seg med de minst profitable av de drøyt 10.000 kundene i selskapets investeringsbank. Det skal være snakk om mer enn 2500 kunder.
Hvorfor er dette interessant?
Beskjedene kommer bare noen uker etter at Barclays rapporterte at resultatet før skatt i tredje kvartal falt med fire prosent sammenlignet samme periode året før. Resultatet endte likevel på 1,9 milliarder pund, drøyt 25 milliarder kroner.
Bankene kunne også melde om nedgang i innskudd og at rentemarginen for banken sannsynligvis vil bli lavere i fjerde kvartal, noe som ville sette ytterligere press på bankens inntekter.
Konsernsjef C. S. Venkatakrishnan varslet derfor en bølge av strukturelle kostnadskutt for å bedre på resultatet og mulighetene for å levere utbytte til investorene.
Å trimme kundebasen i investeringsbanken ville gjøre det mulig for Barclays å kvitte seg med sine mest risikable lån. Den divisjonen skal stå for to tredjedeler av bankens totale risikovektede eiendeler. Styret i banken har gitt investeringsbanken beskjed om at egenkapitalavkastningen må opp til 14-15 prosent fra dagens 11,5 prosent, ifølge kilder med kjennskap til prosessen. Det skulle kunne nås gjennom et slikt tiltak.
Interessant nok ble Lloyds’ resultat før skatt i tredje kvartal nøyaktig like stort som Barclays’, 1,9 milliarder pund, men i Lloyds’ tilfelle var det litt bedre enn forventet.
Budskapet om fremtiden var derimot likt. Renteøkningene ser ut til å flate ut og nettomarginene presses. Dermed venter banken, som er størst på boliglån i Storbritannia gjennom datterselskapet Halifax, trangere tider fremover, og følgelig behov for kostnadskutt.
Hva er konsekvensen?
At de britiske bankene vil gjennomføre i hvert fall deler av sine kuttplaner, må vi gå ut ifra. Kanskje blir det ikke fullt så store som det spekuleres om, men kutt kommer det sikkert.
Nå er jo Barclays og Lloyds veldig mye større enn noen norsk bank. De er henholdsvis Europas fjerde og tiende største bank, mens DNB kommer først på 33. plass.
Men om vi likevel tillater oss en liten sammenligning med norske forhold, kan FinShift ikke la være å la seg fascinere over forskjellen i reaksjoner på gigantiske bankoverskudd.
To britiske kvartalsresultat på rundt 25 milliarder kroner fører til nesten umiddelbare diskusjoner om jobbkutt fra ledelseshold, i håp om å kunne bedre resultatene fremover og levere utbytte til investorene.
I Norge leverer DNB et resultat før skatt på 13,2 milliarder kroner og er på stø kurs til å levere rekordutbytte - uten det minste behov av å gjøre noe med antallet ansatte.
Relaterte saker:
→ Barclays overveier muligheten å droppe tusenvis av investeringsbankkunder (Financial Times)
→ Mer enn 2500 jobb i fare i Lloyds (The Guardian)
→ Barclays jobber med spareplan på 1,25 milliarder pund (Reuters)
→ Barclays-sjefer frykter jobb-kutt etter at synkende overskudd (The Guardian)
→ Europas 50 største banker i 2023 (Insider Intelligence)