FINSHIFT / ANALYSE
Vipps kan være den minste av Apples hodepiner
Svaret på hvorfor Apple kan være på vei å gjøre opp EU, kan finnes hjemme i USA.

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.
Hva er saken?
Nyhetsbyrået Reuters meldte i forrige uke at Apple skal ha lagt frem et forslag for EU, som innebærer at tech-giganten åpner NFC-chipen for tredjepartsaktører.
Informasjonen skal komme fra tre anonyme personer med kjennskap til prosessen. Europakommisjonen skal nå innhente tilbakemeldingen fra aktører i bransjen, før de så bestemmer seg for om forslaget er godt nok.
For Vipps-sjef Rune Garborg var dette gledelige nyheter. Han valgte likevel å juble med innestemme da han fikk høre ryktene:
– Dette er selvfølgelig god lesing. Vi har kjempet denne kampen i lang tid, men vi må vente med å poppe konfettien til det kommer offisielle nyheter fra EU, sa Garborg til BankShift.
Hvorfor er dette interessant?
Vipps’ kamp for å kunne bli et betalingsmiddel på lik linje med Apple Pay, har vært en føljetong i mange år - og skulle den nå gå mot slutten er det jo en stor nyhet sett med norske øyne.
Men det spørs hvor mye Vipps’ ønsker egentlig har å gjøre med en eventuell kursendring.
Selv om det er lett å mene at EU (og Vipps) har hatt en god sak i dette tilfellet, har ikke Apple akkurat for vane å kaste inn håndkleet om det ikke finnes en plan bak.
Så hvorfor skulle Apple ha lyst til å gjøre opp i NFC-saken nå? Om vi tar det for gitt at Reuters informasjon er riktig.
Kanskje er det så enkelt at svaret finnes hjemme i USA. Høsten må nemlig betegnes som en eneste lang juridisk motbakke for Apples lommebok, i mål som har store likheter med EU-krangelen.
► I september godkjente en domstol i California at betalingskortsutstedere kan gå videre med et gruppesøksmål mot Apple. Søksmålet går ut på at Apple «tvinger» brukere av selskapets telefoner, nettbrett og klokker til å bruke Apples lommebok for kontaktløse betalinger.
Ifølge den innleverte klagen må alle kortutstedere betale en avgift på 0,15 prosent på kredittkorttransaksjoner og en fast sum på 0,5 cent på betalinger med debetkort. Dette til forskjell fra Android, der flere ulike lommebøker er tillat og avgifter ikke-eksisterende.
► I slutten av november ble det kjent at kunder til appene Venmo og Cash App også hadde gått til gruppesøksmål mot Apple for å ha misbrukt sin markedsmakt.
Her handler søksmålet om begrenset konkurranse på P2P-betalinger på mobilen, og at det har ført til dyrere transaksjoner for kundene. Søkmålet peker spesifikt på at Apple skal nektet bitcoin-appene Zeus og Damus, som begge er støttet av Block- og Twitter-gründer Jack Dorsey, fra App Store.
► På fredag kom beskjed om et mulig tredje gruppesøksmål. Dette går ut på at Apple, Visa og Mastercard skal ha inngått et ulovlig kartellsamarbeid som har ført til at butikker har måttet betale unødvendig høye avgifter for korttransaksjoner.
I klagen hevdes det at Visa og Mastercard har betalt Apple mange hundre millioner dollar per år i det som må betegnes som «en veldig stor og pågående pengebestikkelse».
► I tillegg er det godt mulig at «Fortnite»-produsenten Epic Games’ nylige seier over Google om appbutikkenes «cut» av betalinger i appen. kan ramme Apple. Apple vant i utgangspunktet den samme striden mot Epic i 2021, men etter at en dommer i California mente at det å forby app-selskapene å fortelle kundene om alternative betalingsmuligheter var et brudd mot konkurranselovene, er det i ferd med å bli en sak for Høyesterett.
De amerikanske søksmålene og EUs jakt på Apple har det til felles at de sikter seg inn på tech-gigantens forsøk på å begrense muligheten for å konkurrere direkte på betalinger i Apples duppeditter.
Hva er konsekvensen?
Interessant nok fremstår det som om USA og Europa velger litt ulike veier for å få Apple på gli.
Den krangelen vi er kjent med fra EU, har i høy grad handlet om et teknologisk aspekt – å åpne NFC-chipen for andre aktører enn Apple – selv om den økonomiske pisken i form av gigantiske bøter har lusket i bakgrunnen.
I USA ser det ut til at man går rett på lommeboken. NFC er ikke nevnt i det hele tatt i noen av sakene mot Apple, selv om tilgjengeligheten til chipen vil være det logiske sluttmålet også i USA.
Til syvende og sist blir det nok mulig for Rune Garborg å poppe konfettien og feire seieren. Om det blir i 2024, 2025 eller til og med 2026 at vi faktisk kan betale veldig, veldig enkelt med Vipps på iPhone, er en annen sak.
→ (+) Reuters: Apple med forslag som kan åpne for Vipps
→ Apple tilbyr rivaler å ta i bruk NFC-teknologi (Reuters)
→ Apple, Visa og Mastercard saksøkt for kartellsamarbeid om kortavgifter (Reuters)
→ Venmo og Cash App saksøker Apple for avgifter ved vennebetalinger (Reuters)
→ Apple beordret å godta antitrust-søksmål mot Apple Pay (Reuters)
→ (FinShift) Med PSD3 kan Apple bli en virkelig trussel