FINSHIFT | ANALYSE
Vipps utvider vennekretsen
At Vipps Mobilepay gjør det enklere å sende penger til nabolandene er det ikke tvil om, men er det billig nok til at folk virkelig vil ta tjenesten i bruk?

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.
Hva er saken?
Med lanseringen av grensekryssende vennebetalinger til dansker og finner kan Vipps Mobilepay for alvor kalle seg for et nordisk selskap.
– «Cross-border payments» er helt avgjørende for at vi skal få tatt ut potensialet i fusjonen, sa Vipps Mobilepay-sjefen Rune Garborg til BankShift tidligere i år.
Dermed kan 11,6 millioner brukere av Vipps i Norge og MobilePay i Danmark og Finland sende penger til hverandre kun ved bruk av telefonnummer.
Hvorfor er dette interessant?
Rune Garborg er jo som kjent opptatt av forenkling og sammenlignet med bankenes omstendelige IBAN-nummer som må til for å få sendt penger til utlandet, er det å dra opp Vipps-appen og taste inn et telefonnummer utvilsomt en stor forenkling.
Men når vennebetalingene nå begynner å gå til utlandet, betyr det også at Vipps har måttet endre på et annet punkt. Vennebetalinger kan ikke lenger være gratis. Skal de passere en grense, må de koste penger.
Det er i seg ikke så rart. Norske vennebetalinger er konto-til-konto-betalinger, mens vennebetalinger til utlandet bruker betalingsnettverkene til de store kortselskapene. Og når Visa eller Mastercard brukes til noe, er det ikke gratis.
Så spørs det om kostnaden kan virke avskrekkende for noen? Vipps melder at å vippse til danske og finske venner vil koste fire prosent av sendt beløp. Det betyr at det koster 40 kroner å vippse 1000 kroner til utlandet. De fleste banker tar en fast avgift på 30–35 kroner for en utenlandsbetaling.
I tillegg vil svensker i løpet av høsten få mulighet til å laste ned Vipps-appen, slik at også de blir en del av et nordisk vennebetalingsunivers.
– Vi har som mål å forenkle hele den nordiske regionen. Sverige er det største landet og svensker skal selvfølgelig også kunne ta del i dette, sier Garborg.
Hva er konsekvensen? Rune Garborg slår fast at: «Målet vårt er først og fremst å forenkle det å dele regningen etter et måltid med nordiske venner, vippse en danske for en kopp kaffe eller sende en pengegave til niese i Finland».
I den sammenhengen vil selvfølgelig ikke noen kroner i en avgift spille rolle. Det som svir med å vippse en danske for en kopp kaffe i København vil jo uansett være det faktum at den danske kronen er verdt rundt 50 prosent mer enn den norske.
De kronene vil nok heller ikke avskrekke når den mobile lommeboken kan begynne å brukes til betaling hos butikker og organisasjoner i alle tre land.
Tvert imot. Et besøk på et gigantisk, dansk loppemarked i påsken, kunne fort ha blitt en mye dyrere affære for FinShift om Vipps-appen hadde kunnet brukes på lik linje med Mobilepay.
Den effekten vil neppe være til stede på samme måte om du sitter i Bergen og skal sende penger til Helsinki, selv om det nok for de aller fleste vil være både raskere og enklere å bruke Vipps enn nettbanken.
For pris er en faktor som kan være like sterk som bekvemmelighet og Vipps er ikke billigst i klassen på å sende penger til nabolandene.