FINSHIFT | ANALYSE
Wero vil være alternativ til både Vipps og Visa
Vennebetalinger à la Vipps har vært lite utbredt ellers i Europa. Nå lanseres en ny app for euro-sonen, som man også håper skal kunne bryte dominansen til de store kortnettverkene.

Dette er et oppdatert utdrag fra vårt nyhetsbrev, FinShift, som sendes ut hver onsdag.
Hva er saken?
Det er ikke bare Vipps som øyner muligheter etter at EU og Apple er blitt enige om å grave ned stridsøksen.
European Payment Initiative (EPI), som i sin tid ble omtalt som et slags europeisk alternativ til det havarerte P27-prosjekt, har nå lansert sitt første produkt.
Det er den digitale lommeboken Wero, som til og begynne med skal gjøre det mulig for privatpersoner å sende penger til hverandre, bare med hjelp av telefonnummer på tvers av landegrensene.
Etterhvert skal det også bli mulig å handle online, betale regninger ved hjelp av QR-koder, legge inn lojalitetsprogram og gjennomføre kjøp med utsatt betaling.
Først ut med tjenesten var de to tyske bankene, DZ Bank (navet i et nettverk av rundt 700 kooperative banker) og Deutscher Sparkassen- und Giroverband, DSGV (paraplyselskapet til tyske sparebanker). Deutsche Bank skal etter planene følge tett etter.
For to uker siden kom beskjeden om at Wero lanseres i Belgia. I løpet av høsten skal Wero bli tilgjengelig også i Frankrike, Nederland og Luxembourg.
DZ Bank, DSGV og Deutsche Bank er tre av de 16 europeiske bankene og betalingstilbyderne som står bak EPI. Andre kjente navn er BNP Paribas, ABN Amro, ING, Société Générale og Worldline.
Til å begynne med vil det bare være kunder i disse 16 bankene som kan sende penger til hverandre.
Hvorfor er dette interessant?
For en nordmann høres Wero veldig mye ut som en potensiell Vipps-utfordrer, men én som ligger litt etter Vipps i utviklingsløypa.
Tjenestene som skal tilbys, er omtrent de samme som Vipps allerede har, og alt skal betjenes via den digitale lommeboken.
Og joda, Apple Pay og Google Pay blir nevnt som aktører som skal utfordres sammen med Paypal, omtrent på samme måte som Vipps snakker om konkurransen.
Men i euro-land blir Wero sett på som noe mer. Der er håpet at Wero kan utvikles til et skikkelig alternativ til kortgigantene Visa og Mastercards betalingsnettverk.
– Vi begynner med konto-til-konto-betalinger, men Weros mål er å tilby alle typer betalinger i én lommebok kombinert med enkelheten, umiddelbarheten og sikkerheten til bankene, sa Martina Weimert, administrerende direktør i EPI i forbindelse med den tyske lanseringen.
13 av 20 land som har innført euro, mangler nemlig et nasjonalt kortnettverk á la Norges BankAxept. Det gjør at 64 prosent av alle korttransaksjoner i euro-området går via nettverkene til Visa og Mastercard ifølge tall fra Den europeiske sentralbanken ECB. I Norge var den samme andelen 36 prosent i 2022.
Wero har hentet teknologiske løsninger fra nederlandske iDeal og belgiske Payconiq som begge lager løsninger for pengeoverføringer basert på telefonnummer i stedet for kontonummer. Payconiq er for øvrig en tjeneste fra Bancontact som er Belgias svar på BankAxept.
Fast også det er egentlig en del av visjonen til Vipps Mobilepay.
– Vi må ha BankAxept i det norske markedet, men vi trenger også Visa og Mastercard for den internasjonale biten, sa Rune Garborg til BankShift tidligere i år
Hva er konsekvensen?
En reell europeisk Vipps-utfordrer, ville jo være en veldig interessant utvikling, men ikke nødvendigvis en stor trussel for Vipps Mobilepay
En lommebok laget for euro, har nok begrenset interesse av å gjøre seg besværet med å inkludere perifere skandinaviske krone-varianter i et allerede komplekst system. Så mulighetene for at Vipps kan få beholde hjemmemarkedet for seg selv og bare konkurrere med Apple Pay, bør nok være gode.
Det kan før øvrig virke som om Wero-grunnleggerne har mye annet å tenke på før det i det hele tatt blir aktuelt å tenke på noe utenfor euro-sonen.
I et innlegg på nettstedet Fintech Futures publisert denne uken, peker Fatemeth Nikayin, medgründer i det sveitsiske fintech-selskapet Rivero på at Wero fortsatt ikke har løst en rekke spørsmål. Blant ting hun tar opp er at betalingsschemet til Wero ikke er samkjørt på tvers av landegrensene slik at brukeropplevelsen er lik overalt. Hun mener også at det foreløpig ikke finnes klare retningslinjer for hvordan problemer svindel og disputter skal håndteres.
Om man nede i Europa først og fremst ser Visa og Mastercard som konkurrentene, er dette betydelig viktigere ting å få på plass, enn et eventuelt tilbud til krone-brukere.
Wero vil nok bli en betydelig aktør etter hvert, men som med så mye annet vil det ta lenger tid enn man tror.
Relaterte saker
→ Europeisk rival til Visa og Mastercard på vei til å lanseres i Belgia (Euronews)
→ EPI lanserer den digtale lommeboken Wero i Tyskland (Fintech Futures)
→ EPI begynner utrullingen av digtal lommebok - mangler fortsatt svar på compliance og tvisteløsninger (Fintech Futures)
→ (+) BankAxept mener Visa føler seg truet av Apple Pay-samarbeid
→ (+) BankID: Med alle bankene i ryggen styrker vi satsingen på å utvikle en norsk ID-lommebok
→ (+) Vipps og Mobilepay samler styrkene på én plattform: – Timingen er perfekt