BETALING

30 milliarder ble tatt ut fra norske minibanker i fjor

Nordmenn bruker nesten ikke kontanter blir det sagt. Likevel gjorde vi i snitt fem uttak i minibanker og butikker per person i 2023.

I gjennomsnitt blir en minibank som dette brukt 37 ganger per dag. Det viser tall fra Norges Bank
Publisert

Norges Banks årlige publikasjon «Kunderetta betalingsformidling» er en rapport av det mer nerdete slaget, som nøye går gjennom nordmenns betalingsvaner på alle bauger og kanter.

Ettersom Norge, sammen med Sverige, er det mest digitaliserte landet i verden, blir mesteparten av rapporten brukt til å presentere statistikk over nordmenns bruk av betalingskort, mobiltelefon og avtalegiro. 

Den kontante delen

Vi skal komme tilbake til det noen tall om dette på slutten. Men først må vi innom den lille skjerven av betaling som gjenstår når alle digitale betalingsformer er skrelt vekk – bruken av kontanter. 

Kontantbetalinger utgjør ikke mer enn tre prosent av både det totale antallet betalinger og verdien av betalingene. Slik har det vært siden pandemien brøt ut i 2020. Før det lå andelen på åtte–ni prosent.  

Quiz-grunnlag

Likevel byr dette lille hjørnet av det norske betalingsuniverset på mange nok uventede tall til at det egentlig finnes grunnlag til en hel afterwork-quiz ... i hvert fall for bankansatte.

Spørsmålet «Hvor mange norske bankfilialer tilbyr fortsatt uttak og innskudd over skranke?» hadde passet perfekt i en slik. Svaret kommer helt til sist i saken, men et lite hint er at antallet er færre enn det finnes banker i Norge.

Fem uttak per person og år

 For veldig mange av oss er det slik at vi må grave veldig dypt i hukommelsen for å finne ut når vi sist brukte en hundrelapp. Likevel ble det faktisk gjennomført 15,7 millioner uttak fra minibanker og 11,3 millioner uttak i butikker i 2023.

Det blir ganske eksakt fem uttak per nordmann per år.

Disse ble gjort i en av de 1459 butikker som tilbyr «Kontanttjenester i butikk» (Norgesgruppen og noen Bunnpris-butikker) eller 821 minibanker som fortsatt eksisterer.

70.000 per dag

Selv om antallet uttak falt kraftig, var det samlet sett en betydende mengde penger som ble tatt ut i 2023. Faktisk ble hele 30 milliarder kroner pumpet ut fra norske minibanker, mens 11,5 milliarder ble tatt ut i butikkene.

Ifølge Norges Banks tall betyr det at hver minibank i gjennomsnitt ble benyttet 37 ganger hver dag og at det samlede uttaket dermed lå på litt over 70.000 kroner per dag. 

Det gjennomsnittlige uttaket i en minibank var på 1918 kroner. Det er lavere enn i butikk da snittuttaket var på 2653 kroner. 

Brukte kortet 550 ganger

Om vi så går tilbake til noen tall om de 97 prosent av betalingene som ikke bruker kontanter, viser rapporten blant annet at nordmenn i gjennomsnitt brukte betalingskortene sine 550 ganger i 2023. Veksten er tilbake på samme nivå som før pandemien. 

Om man ser alle betalinger samlet, både fra privatpersoner og bedrifter viser statistikken at det ble gjennomført nesten fire milliarder betalinger med kort og giro,  3958 millioner for å være helt eksakt. Omtrent tre av fire ble gjort med kort.

Rapporten viser også at BankAxept har hatt grunnlag for sine advarsler i vinterens kamp mot Visa om hvordan betalinger med såkalte kombikort skal gjennomføres. 

Faktum er at antallet transaksjoner med BankAxept for første gang gikk noe ned – fra 1647 millioner i 2022 til 1612 i fjor. 

BankAxept presses tilbake

Markedsandelene har også fortsatt å synke og er nå på noen områder nede under 50 prosent. En viktig årsak er at netthandel, der BankAxept ikke er til stede, tar et stadig større del av kaken. I 2019 utgjorde BankAxept 65 prosent av alle kortbetalinger. I fjor var den nede i 53 prosent.

En annen er at andelen betalinger med mobiltelefon, der BankAxept frem til nå heller ikke har vært et alternativ, vokser raskt. Ved netthandel står mobile lommebøker som Apple Pay og Vipps for 30 prosent av betalingene. Men også ved betaling i fysiske butikker har betaling med mobiltelefon og klokke vunnet frem, og sto for åtte prosent av betalingene i fysiske betalingterminaler. 

Rett svar

Till sist, svaret på antallet filialer er 74. Dessverre kommer det ikke frem av rapporten hvor mange ganger eller av hvor mange den muligheten ble benyttet.