ARBEIDSLIV
35.000 ansatte i spill: Dette skjer om Finansforbundet melder seg ut av YS
Uenigheter mellom Finansforbundet og YS har gjort at forbundet nå skal stemme over utmelding fra hovedorganisasjonen.

Finansforbundet har meldt om ekstraordinært landsmøte den 19. desember, etter uenigheter i samarbeidet med YS. Forbundet vurderer nå utmeldelse fra hovedorganisasjonen.
– Det har vært en lengre prosess og da Finans Norge gikk inn i NHO var det et spørsmål om tariffavtalene. Vi har en spesiell tariffposisjon innen finans, da vi representerer over 60 prosent av alle ansatte innen finans, og vi har hatt en tariffautonomi i alle år, sier leder for arbeidsliv og advokat Pål Behrens i Finansforbundet til BankShift.
Problemene oppsto da Finans Norge gikk inn i NHO 1. januar i år, men dette løste seg da Finansforbundet og YS ble enige om å videreføre tidligere avtaler. Også da skal Finansforbundet ha vurdert å melde seg ut, men avbrøt innkallingen til ekstraordinært landsmøte da det ble enighet om videreføring av avtalene. Det er disse avtalene som igjen er oppe til diskusjon.
På egne ben i 2025
Det betyr at de omtrent 35.000 medlemmene i Finansforbundet nå skal stemme over om man skal melde seg ut av YS. For at det skal skje må det være to tredjedeler som stemmer for utmelding.
Om det blir stemt for å melde seg ut, vil Finansforbundet stå på egne ben fra 1. januar 2025.
– Vi ble enige med YS om å vurdere partsforholdet etter at vi videreførte tariffavtalene da Finans Norge gikk inn i NHO. I år har dialogen med YS gjort at vi har blitt usikre på vår fremtidige tariffposisjon. YS har ønsket seg at forbundet i større grad skulle tilpasse seg YS sin infrastruktur, og det ønsker ikke vi, sier Behrens.
Han påpeker at Finansforbundets tariffstruktur er tilpasset finansbransjen, og at man derfor ikke ønsker å endre for mye.
– Det er ulike interesser, og det er hovedårsaken til at vi nå ønsker å gå videre. Vi kan ikke fortsette samarbeidet om det er ulike ønsker, legger han til.
Frihet og klarhet
Om man skulle melde seg ut, tror ikke Behrens det vil gå ut over medlemmene i Finansforbundet. Han tror det vil bli mer klarhet.
– Vi viderefører alle rettigheter for medlemmene, som AFP og andre goder. Så vil vi bruke 2024 på å reetablere godene og videreføre disse. Ellers vil det bli større klarhet i tariffsituasjonen, og sånn sett vil vi stå mer fritt. Vi er opptatt av å opprettholde de gode relasjonene vi har mot Finans Norge og NHO, og vi ser frem til gode samarbeidsrelasjoner fremover, sier Behrens.
Ny hovedorganisasjon?
På spørsmål om man i det hele tatt har vurdert å melde seg inn i en annen hovedorganisasjon, eller om vil stå fritt, sier Behrens at man ikke har tenkt så langt foreløpig. Men at det er interessante diskusjoner.
Økonom-forbundet Econa organiserer for eksempel 20.000 arbeidstakere under Akademiker-paraplyen, der blant andre Legeforeningen og Norsk Psykologforening også er medlem.
– Det blir prematurt å si noe om. Enn så lenge vil vi da stå selvstendig som den dominerende organisasjonen innen finans. Så vil vi vurdere dette fortløpende på hva som tjener våre medlemmer best. Vi registrerer at mange organisasjoner er tungt involvert i offentlig sektor, så vi synes jo at privat sektor er et interessant område fremover, sier Behrens.