BETALING

Advarer om at banker går bort fra støtten til BankAxept: – Det kan se ut til at de velger kortsiktige økonomiske gevinster

Norgesgruppens Odd Birkenes liker ikke utviklingen han ser hos enkelte norske banker.

Odd Birkenes, leder for verdiøkende tjenester i Norgesgruppen.
Publisert Sist oppdatert

 

– BankAxept kortbetaling har jo vært verdens rimeligste betalingsløsning, sett fra vårt ståsted, sier Odd Birkenes, leder for verdiøkende tjenester i Norgesgruppen. 

At det har blitt slik, beror i høy grad på den dugnadsånd som har eksistert innen norsk finansnæring, der samarbeid om tjenester som har vært til gagn for alle har vært en ledestjerne, ifølge Birkenes.

Et samarbeid som også dagligvarehandelen har vært en del av, blant annet gjennom å være med på utviklingen av tjenester som kontantuttak i butikk og utvidet reservesløsning.

– Det har sikret oss mot å være fullstendig avhengig av de internasjonale kortnettverkene, sier Birkenes. 

– En viktig del av det har vært at alle bankene har stått sammen bak BankAxept og sikret at det har vært et godt alternativ, fortsetter han.

Er med og betaler

Når BankAxept nå lanserer sin eBetaling-løsning i forbindelse med at Norgesgruppen lanserer Trumf Pay, er ting i ferd med å endre seg. Ebetalingsløsningen har ikke vært gratis å utvikle, men Birkenes har gladelig vært med på å betale for utviklingskostnadene.

– Den nye løsningen er dyrere enn kortbetaling, men den er likevel langt rimeligere enn hva butikkene betaler for Visa og Mastercard. Og vi vet at vi blir jo mer og mer digitale. Da må vi være med på å lage og betale for alternative løsninger, sier Birkenes.

Bekymret over noen banker

Det som bekymrer ham, er at alle norske banker ikke lenger ser ut til å ha det samme perspektivet.

– Vi noterer oss at enkelte norske banker begynner å hekte seg av samarbeidet. Det kan se ut til at de velger kortsiktige økonomiske gevinster ved å bare tilby de internasjonale schemene, fremfor å verne om det samarbeidet vi har i Norge, sier Birkenes.

Det han viser til er at flere banker som har åpnet for Apple Pay bare tilbyr muligheten å legge inn i et rent Visa- eller Mastercard-kort i tech-gigantens lommebok og at kombikortet med både BankAxept og Visa, ikke er et alternativ.  Noe som igjen innebærer at butikken ikke lenger har mulighet til å velge kortnettverk når det kommer til mobilbetaling.

Birkenes synes utviklingen er urovekkende og har en klar oppfordring til bankene:

– De må gå litt i seg selv og ikke overgi det samarbeidet vi har hatt og har i Norge for kortsiktige gevinster, sier Birkenes.

Store penger på spill

For dagligvarehandelen er det store penger som står på spill om bruken av BankAxept ikke skulle klare å etablere som et betalingsalternativ i mobile lommebøker og i netthandel. 

Da striden mellom Visa og BankAxept sto på som verst i vinter rykket Norgesgruppen, Coop og Rema 100 ut til forsvar for de norske løsningen og fortalte om hvor mye de ville koste om den ble borte.

– Om Visa vinner den kampen, vil det kunne bety 400-500 millioner i ekstrakostnader for våre butikker hvert år om alle betalingstransaksjoner skulle gå gjennom Apple Pay på den måten Visa ønsker, sa Birkenes i april.

Nå ser det ut til at Visa kanskje ikke får viljen sin. Danske myndigheter kom i mai med en presisering av EU IFR-regelverk som gjorde klart at den rekkefølge Visa skisserte for betaling med kombikort i lommebøker som Apple Pay ikke var i henhold til regelverket.

Men det vil jo spille mindre rolle, hvis kombikortene ikke en gang blir lagt inn i lommeboken.