FUSJON
Alle detaljene: Slik blir den sammenslåtte Eika-banken i Møre og Romsdal
Styrene i sparebankene Sunndal og Romsdal går inn for fusjon, og har meislet ut detaljene som nå må godkjennes av deres respektive generalforsamlinger. Etter planen blir sammenslåingen fullbyrdet innen sommeren.
Tidligere i høst ble det klart at to av de tre Eika-bankene som opererer i Møre og Romsdal sonderte terrenget for en sammenslåing. Nå har styrene i Romsdal og Sunndal Sparebank tatt stilling til spørsmålet, og gir grønt lys.
Hvis generalforsamlingene slutter seg til vedtaket, og de nødvendige godkjenningene fra myndighetene kommer på plass, vil de to bankene smelte sammen på eller omkring 2. juni 2025.
Den blir i så fall videreført under navnet Møre og Romsdal Sparebank, og går dermed i direkte konkurranse med markedsleder Sparebanken Møre.
– Økt størrelse vil styrke vår konkurransekraft til fordel for kunder, medarbeidere, eiere og lokalsamfunn. Med økt størrelse styrkes også bankens evne til å delta med finansiering til små- og mellomstore bedrifter i regionen, sier Odd Kjetil Sørgaard, som i dag er administrerende banksjef i Romsdal Sparebank, i en børsmelding.
I den nye konstellasjonen vil han bli viseadministrerende, mens sjefen i Sunndal Sparebank, Jonny Engdahl, får toppjobben.
– I generasjoner har Romsdal Sparebank og Sunndal Sparebank bidratt til vekst, aktivitet, arbeidsplasser og økonomisk trygghet for personkunder og bedrifter i sine lokalsamfunn. Når vi nå slår oss sammen, så gjør vi det med en solid forankring i lokalbankfilosofien og med blikket festet framover for å møte fremtidig konkurranse og utviklingen i finansiell sektor, sier Endahl i meldingen.
Basert på regnskapstall per 30. september 2024, vil den sammenslåtte banken få:
- Forvaltningskapital: 13,7 milliarder kroner
- Forretningskapital: 18,4 milliarder kroner
- Egenkapital (ekskl. hybridkapital/fondsobligasjon): 1,8 milliarder kroner
- Ren kjernekapitaldekning: 18,9 prosent
- Brutto utlånsvolum: 16 milliarder kroner
Kontor og stab
Den nye banken skal etter planen ikke ha noe konvensjonelt hovedkontor, opplyses det.
Det skal opereres med en desentralisert kontorstruktur med avdelinger i Elnesvågen, Molde, Vestnes, Åndalsnes, Ålesund, Eidsvåg, Sunndal, Surnadal og Kristiansund. Det eneste kontoret som overlapper mellom de to ligger i Molde, og disse vil samlokaliseres.
Likevel vil bemanningen opprettholdes som i dag.
– Ingen ansatte blir sagt opp som følge av fusjonen. Vi trenger alle om bord for å sikre en god tjenesteproduksjon med høy kvalitet til eksisterende og nye kunder i årene framover, sier Engdahl og Sørgaard i en felles uttalelse.
Fordeling
Romsdal Sparebank skal være juridisk og regnskapsrettslig overtakende bank. Vederlaget for overtakelse av virksomhet fra Sunndal Sparebank skal ytes i form av egenkapitalbevis i den sammenslåtte banken, som utstedes til eksisterende egenkapitalbeviseiere i Sunndal Sparebank.
I tillegg skal grunnfondskapitalen i Sunndal Sparebank slås sammen med grunnfondskapitalen i Romsdal Sparebank med en fastsatt fordelingsnøkkel ved eventuelle fremtidige strukturendringer.
Partene er enige om et bytteforhold på 54,4 prosent til Romsdal Sparebank og 45,6 prosent til Sunndal Sparebank.
De har også regnet seg frem til følgende fordeling av eierandelskapitalen i den sammenslåtte banken:
- Egenkapitalbeviseiere Romsdal Sparebank: 2 787 129, tilsvarende 51,1 %
- Egenkapitalbeviseiere Sunndal Sparebank: 2 662 892, tilsvarende 48,9 %
Videre prosess
Styrene i Romsdal Sparebank og Sunndal Sparebank vil nå fremme forslag om deres respektive generalforsamlinger den 19. desember 2024 godkjenner fusjonsplanen.
– Med sammenslåingen blir kompetansemiljøene større og de forsterkes. Utviklingsmulighetene for de omkring 100 medarbeiderne økes, og sammen med våre offensive markedsambisjoner, vil attraktiviteten til oss som arbeidsgiver også øke, sier ENgdahl og Sørgaard i en felles uttalelse.