SPAREBANKUTVALGET

Analytiker tror ikke på massekonvertering:
– Utredningen er positiv for både bankene og investorene

Bankinvestor Magnus Vie Sundal i Borea anslår at markedet har priset inn 40-50 prosent sannsynlighet for at Sparebankutvalgets forslag tas til følge, og skulle gjerne sett at det gikk lengre på enkelte områder. Analytiker Joakim Svingen i Arctic Securities mener utredningen er bra for både banker og investorer.

Joakim Svingen i Arctic Securities under Sparebankdagene i regi av Sparebankforeningen.
Publisert Sist oppdatert

TROMSØ: Det er to hovedspor i Sparebankutvalgets utredning, som ble offentliggjort mandag morgen: endringer i kapitalstrukturen til de egenkapitalbaserte sparebankene og forenkling av omdannelse til aksjesparebank, samt skroting av ordningen med kundeutbytte.

Umiddelbart etter offentliggjøringen fikk sparebankene en liten knekk på børsen, men de helt store bevegelsene uteble.

– Det har ikke vært store endringer på børsen de siste 24 timene, men denne utredningen er positiv for både bankene og investorene. Den gir forutsigbarhet, og en enklere kapitalstruktur vil være gunstig, spesielt for utenlandske investorer, sa bankanalytiker Joakim Svingen i Arctic Securities fra scenen under Sparebankdagene i Tromsø.

Tror ikke på massekonvertering

Når det gjelder kundeutbytte, er det delte meninger i bransjen. Allmennyttige formål, konkurranse og prising er viktige stikkord i denne diskusjonen, ifølge Svingen. 

I et intervju med BankShift mandag mente administrerende direktør i Sparebanken Vest, Jan-Erik Kjerpeseth, at utvalgets forslag ville bli «veldig strukturdrivende». 

Svingen tror derimot ikke vi får se en utvikling der alle banker går over til å bli rene aksjebanker dersom utvalgets forslag vedtas - men noen vil nok gjøre det, påpeker han. 

– Valgfrihet er viktig i denne sammenhengen, sa Svingen og legger til:

– Overordnet sett er det ikke så mange store overraskelser i utredningen. Det vil nok bli en del debatt frem til høringsfristen, og det blir spennende å se hva departementet til slutt lander på.

«Litt negativt for investor»

Også bankinvestor Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management er nøktern i sin beskrivelse av utredningen, men går på noen områder lenger enn Svingen.

– Konklusjonen på begge sporene er at det på marginen er det litt negativt for investor. Kundeutbytte slår noen prosent på inntjeningene, sier han.

Vie Sundal anslår, «grovt regnet», at markedet har priset inn 40-50 prosent sannsynlighet for at forslagene implementeres. Anslaget ble riktignok gjort før finansminister Vedum ytret sin ambisjon om å få på plass et lovforslag før sommeren.

Savner endringer i generalforsamling

Forslaget om forenkling av kapitalstrukturen beskriver han som «rasjonell og forståelig». 

– De tar bort støtdemperen for egenkapitalbevisene, gjennom at kapitalklassene blir helt proporsjonal. Man måtte gjøre noe for å tilfredsstille EBA. Det jeg synes er synd, er at de opprettholder den dårlig «governancen» i generalforsamlingene. Det er ikke gi og ta, men ta og ta, sier han.

Vie Sundal utdyper ved å påpeke at generalforsamlingene i sparebankene etter forslaget beholder makten, ettersom egenkapitalbeviseierne får maksimalt 40 prosent av stemmene. 

– For å være ærlig så tror jeg ikke mange som investerer i de store regionbankene brydde seg om støtdemperen. Men det reduserte nedsiden litt, og er noe asymmetrisk på nedsiden. Man skulle kanskje gjort noe med stemmene i generalforsamlingene også.

Likere aksjesparebanker 

Gjennomgangstonen i tiltakene er at sparebankene blir likere aksjesparebanker hvis forslagene blir implementert, mener Vie Sundal. Han viser til at kapitalklassene sidestilles, og at det vil bli enklere å ta overgangen til nettopp en aksjesparebank. 

– Hvilken forskjell står man egentlig igjen med? Bevisst eller ubevisst, så beveger man seg mot at sparebankene blir likere aksjesparebankene. Etter hvert ser kanskje flere at man likevel kan konvertere, og opprette en stiftelse for å gi ut gaver i stedet.