SAMMENSLÅING

Analytikerens dom over ny bankfusjon i Rogaland

Bankanalytiker Vegard Toverud i Pareto følger Sandnes Sparebank tett. Her er hans vurdering av fusjonsplanene.

Bankanalytikerne Vegard Toverud i Pareto.
Publisert Sist oppdatert

Sandnes Sparebank og Hjelmeland Sparebank forener krefter under samme fane. Overfor Bankshift forteller ledelsen i førstnevnte at de tror storfusjonen hos naboen SR-bank gir nye Rogaland Sparebank muligheten til ta en sterkere posisjon i regionen.

Bankanalytikerne Vegard Toverud i Pareto har fulgt Sandnes Sparebank lenge. 

Han ser parallellene til den foreslåtte storfusjonen mellom SR-Bank og Sparebank 1 Sørøst, som er underveis, men mener også at sammenslåingen ligner det man har sett mye av i bank-Norge det siste tiåret; at to små blir én.

Stor signaleffekt

– Denne transaksjonen som er annonsert og vedtatt i dag, er mer i tråd med det vi har sett de siste årene, der Hjelmeland representerer en mindre bank. Størrelsesmessig i forhold til Sandnes, så er de av en betydningsfull størrelse, men timingen, at det faller inn såpass kort tid etter en annen fusjon, gjør at signaleffekten trolig er større enn hva den ellers ville vært, sier Toverud til Bankshift.

Han viser med det til storfusjonen mellom SR og Sørøst, som vil resultere i landets tredje største bank. 

– Rammen er satt med nye Sparebank 1 Sør-Norge, og denne foreslåtte fusjonen forsterker det bildet.

Han mener at denne sammenslåingen har vært en «katalysator for strukturdiskusjoner i sparebank-Norge.»

– Det har blitt veldig aktualisert. Jeg mener at det kommer til å være mer fokus på det over det neste året, enn det har vært på mange år. Det har vært slike diskusjoner også de siste årene, men det har som regel vært mellom små banker og andre små banker, eller små banker og store banker. Absolutt - det er en stor forskjell i størrelse på SR-bank og Sørøst, men sistnevnte er såpass stor at signaleffekten der er at det går an å gjennomføre større transaksjoner og fusjoner i sparebankene.

Historisk navn

– Hvor tett henger denne fusjonen sammen med mangelen på en litt mindre regionbank i Rogaland, etter at SR-bank blir til en av landets største banker?

– Det foreslåtte navnet er påfallende likt et historisk navn i samme region. Det er nok mange som mener noe om det, sier han i en knapp kommentar.

Henvisningen er til Sparebanken Rogaland, som var det opprinnelige navnet til SR-Bank etter at 22 sparebanker slo seg sammen i 1976, blant annet som en konsekvens av de massive investeringene i regionen etter oppdagelsen av Ekofiskfeltet syv år tidligere.