HABILITET

Anonymt varsel avslørte interessekonflikt i DNB Markets - får kritikk av Finanstilsynet 

Norges største meglerhus har vært for slepphendt i avdekking og håndtering av potensielle interessekonflikter, mener Finanstilsynet. DNB Markets har nå endret sine rutiner.

Alexander Opstad er daglig leder i DNB Markets.
Publisert

Det ble tidligere i år gjennomført et tilsyn hos DNB Markets' avdeling for valuta, renter og råvarer. Nå foreligger den endelige rapporten fra Finanstilsynet, og landets største meglerhus må tåle kritikk.

Finanstilsynet er blant annet kritisk til at DNB Markets ikke har sørget for forsvarlige vurderinger av hvilke selskaper som skal anses som ansattes nærstående.

En ansatt skal blant annet ha håndterte transaksjoner for to selskaper hvor vedkommende selv var aksjonær. Dette skal selskapet først ha blitt klar over etter at det kom inn et anonymt varsel.

«Det er Finanstilsynets konklusjon at Banken over en lang periode ikke har sørget for å treffe alle egnede tiltak for å identifisere og for å hindre eller håndtere interessekonflikter mellom Banken og dets kunder og kundene imellom,» heter det i rapporten fra tilsynet.

I denne sammenheng varslet Finanstilsynet gjennom en foreløpig rapport 5. mai i år at det vurderte å gi DNB konkrete pålegg om retting. Eventuelle pålegg var knyttet til rutiner for ansattes egenhandel, intern informasjon og veiledning, innhenting av opplysninger om ansattes eierandeler, eksterne verv og andre relevante bindinger - blant annet.

DNB har respondert med flere justeringer av interne prosesser, og tilsynet skriver i sin konklusjon at de ikke lenger vurderer det som nødvendig å komme med pålegg.