SOMMERSPALTEN ☀️

Ballettdanseren som ble sjefanalytiker

Nordea-analytikeren Saltvedt har en lang liste med bøker hun mener alle bankfolk bør lese, og avslører at hun er et konkurransemenneske som synes det er surt å tape terreng.

Thina Margrethe Saltvedt, sjefanalytiker for bærekraftig finans i Nordea
Publisert

Velkommen til BankShift sin sommerspalte. I denne spalten vil du bli bedre kjent med noen av bransjens best kjente fjes, som svarer på spørsmål om alt fra hvilke konkurrenter de hater å tape til, og hva de drømte om å bli da de var yngre. Spalten vil publiseres to ganger i uken gjennom hele juli.

Thina Margrethe Saltvedt er sjefanalytiker for bærekraftig finans i Nordea. Hun danset ballett i fjorten år, og søkte seg til finans på BI da hun måtte vente et år med å søke balletthøyskolen etter videregående. Hun ble værende i finansbransjen siden, og har blant annet en doktorgrad i økonomi fra University of Manchester Institute of Science and Technology.

– Er det Norgesferie, utenlandsferie eller ingen ferie i år?

– Det blir først og fremst hjem på ferie til sommerparadiset Nøtterøy og Tønsberg. Da blir det padling, sykkelturer og så blir det eventuelt en tur eller to langs kyststien.

– Hva gjør du for å koble av?

– De beste måten å koble helt av på er en løpetur eller gåtur ute i naturen eller en padletur nå om sommeren. Det er helt fantastisk. Så er det også veldig hyggelig med et glass vin og en god middag med familie og venner.

Stolt av likestilling og klimaarbeid

– Hva er du mest stolt av at dere har fått til så langt i år (noe konkret)?

– Vi fortsetter å levere på klimakuttene vi har lovet kunder og eiere, og vi har nådd målet om 40 prosent av begge kjønn på toppledernivå – to år før tiden. Nordea rykket også opp ti plasser på Corporate Knights ranking av de 100 mest bærekraftige selskap i verden. Så har vi nådd frem til mange kunder og eksternt rundt den økende trusselen for svindel. 

– Du får tilgang til en valgfri sum fra Oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

– Vi trenger å investere mye mer i effektive klimatiltak i og utenfor Norges grenser. For å få fart på omstillingen er det behov for store mengder mer fornybar kraft – spesielt i utviklingsland og fremvoksende økonomier. I Norge trenger vi å bli mye flinkere til å ta vare på naturen. Vi trenger å investere i tiltak som verner og restaurerer natur. 

Blomsterdekoratøren

– Har du kjøpt kryptovaluta i løpet av våren?

– Nei – absolutt ikke. Jeg har ikke lov til å investere i kryptovaluta

– Hvilken konkurrent skulle du gjerne ha jobbet med?

– Alle finansinstitusjoner som har samme høye ambisjoner som vi i Nordea har på å støtte det grønne skifte og bidra til en bærekraftig omstilling for kundene våre og samfunnet generelt. 

– Du har fått muligheten til å reise tilbake i tid og ta et nytt karrierevalg. Hva ville du valgt da?

– Da tror jeg at jeg ville jobbet med et naturrettet fag – som biologi, klimaforskning eller med medisin.

– Hva er en bok alle bankfolk bør lese?

– Per Espen Stoknes sin «Grønn vekst», Dag O. Hessen sin «Verden på vippepunktet», og Anne Sverdrup-Thygeson sin «Insektenes Planet».

– Hvilken konkurrent er det ekstra surt å tape terreng til?

– Jeg er et konkurransemenneske så for min del er det er generelt veldig surt å tape – uansett motstander.

– Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

– Meldte meg på et blomsterdekorasjonskurs på en tur i Thailand og gjennomførte. Det har dessverre blitt svært lite blomsterdekorering etter dette.