ALLIANSE

Bankalliansen åpner egen antihvitvask-enhet før sommeren

Aldri før har Lokalbanksamarbeidet fått flere søkere til en stilling, enn til den nylig annonserte jobben som sjef for den nye antihvitvask-enheten.

Marianne Kolstad har ansvaret for å bygge opp den nye antihvitvask-enheten i Lokalbanksamarbeidet.
Publisert Sist oppdatert

I likhet med alliansen de forlot, er paraplyselskapet til Eika-utbryterne som utgjør Lokalbank Samarbeidet (LBS) nå i ferd med å etablere en egen antihvitvask-enhet.

– Formålet er å sikre at bankene etterlever reglene nå og fremover,  og avlaste de på oppgaver knyttet til produksjon. Det er et område det skjer mye på, med stadig strengere krav, sier Marianne Kolstad, som er leder for Kreditt risikostyring og AHV i LBS, og har ansvaret for å stable den nye enheten på beina.

Det er bankene i samarbeidet som har bedt LBS om å prioritere denne satsingen. Omkring 35 prosent av bankene i alliansen har allerede forpliktet seg til å inngå leveranseavtaler på tjenestene fra LBS.

– Bankene vil at vi skal starte så snart som mulig. Vi vil starte med et par pilotbanker, så vi er i gang med å fasilitere. Håpet er at vi skal være operative i god tid før sommeren. 

Starter på toppen

LBS starter på toppen, med ansettelsen av en teamleder for antihvitvask. Da søknadsfristen på jobben gikk ut nylig, var listen over gode kandidater lang, ifølge Kolstad. LBS er nå i gang med å vurdere rundt 30 aktuelle kandidater til jobben, en rekordstor søkermasse i LBS-sammenheng.

– Vi starter med teamleder, som skal være med å bygge opp enheten. Det skal utvikles formelle tjenester som leveres til bankene, der hver enkelt inngår tjenesteavtaler, forklarer Kolstad.

Hun legger til at hun ikke kan si hvor stor enheten skal bli, men at planen er at det skal bli et kompetansemiljø som kan avlaste bankene, og at intensjonen også er å ta ut effektiviseringsgevinst. 

– Så størrelsen er litt avhengig av oppgavene. Vi starter med alarmhåndtering, og så bygger vi på. Prinsippet er at bankene bestemmer, og vi legger til rette, forklarer hun.

Mobilitet i markedet

For å tiltrekke seg gode søkere, har LBS benyttet seg av rekrutteringsselskapet Fremo Bemanning, samt aktivert egne nettverk så godt det lar seg gjøre, blant annet gjennom Finn.no og Linkedin.

– I sum har vi fått god oppmerksomhet, mener Kolstad.

– Hvordan oppleder dere konkurransen om denne kompetansen?

– I lys av søkermassen vi har fått, er vi fornøyd. Eika bygger noe tilsvarende, men det gjøres ikke i Trondheim. Det har også vært bevegelse på dette området i kraft av endringene i Danske Bank, så det er litt mobilitet på dette området nå, sier Kolstad. 

Entreprenørånd

– Hva gjør dere for å skille dere ut som arbeidsgiver?

– Vi mener selv at vi har en god plattform for kompetansedeling internt, som vi opplever som unik. Vi har en god struktur for faglig samarbeid, mellom selskapet og bankene. Det er mye tverrfaglig kompetanse i selskapet, som gir muligheter for å jobbe på andre prosesser utenfor eget fagområde. Bankdrift er breddekompetanse, sier Kolstad, som også nevner «konkurransedyktige betingelser»

– Og så har vi vokst mye. Vi er utviklingsorientert og har entreprenørskapsånd i selskapet, sier hun.