RETTSSAK

Banken frifunnet i doping-rettssak: – Vi er tilfreds

En bedriftskunde dro banken for retten etter å ha blitt neddopet på bar og frastjålet over en halv million kroner. 

Administrerende banksjef i Spareskillingsbanken, Kenneth Engedal.
Publisert Sist oppdatert

Denne uken kom dommen i saken mellom Spareskillingsbanken og et byggefirma i Kristiansand, hvor kjernen er uautoriserte transaksjoner på til sammen 600.000 kroner etter en påstått neddoping på bar. Agder tingrett frifant banken, og byggefirmaet ble pålagt å dekke bankens saksomkostninger.

– Vi er tilfreds med at tingretten deler vårt syn i denne saken, sier administrerende banksjef i Spareskillingsbanken, Kenneth Engedal.

– Generelt sett er det av og til enkelte prinsipielle spørsmål som må avgjøres utenfor banken, og i dette tilfellet ville kunden ha saken belyst. Normalt vil en sak for en privatperson bli behandlet i Finansklagenemnda, men siden banken ble stevnet av en bedriftskunde, måtte saken avgjøres av rettssystemet, forklarer han.

Dopet ned på bar

Hendelsen fant sted for nærmere to år siden i november 2022, da bedriftskunden fra Kristiansand var i Oslo i forbindelse med jobb.

Ifølge bankkundens advokat, Svein Kjetil Stallemo, ble vedkommende dopet ned av to menn han møtte på Karl Johan samme dag. Etter å ha drukket en øl sammen med dem på en bar, mistet han angivelig bevisstheten. 

Da han senere våknet på en benk ved Oslo S, oppdaget han at han hadde blitt frastjålet tilgang til sin mobiltelefon. Han hevder at de to mennene brukte hans fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning til å gjennomføre transaksjonene fra bedriftskontoen, pålydende 500.000 og 100.000 kroner.

Bankkunden forklarte at han oppdaget transaksjonene to dager senere, etter å ha mottatt en merkelig tekstmelding. Bankkunden gikk kort tid etter til politiet, som klarte å sikre halvparten av beløpet. Dette ble overført tilbake til selskapet. 

Vippset samme dag

Byggefirmaet krevde at Spareskillingsbanken skulle dekke tapet på 285.692 kroner, som ikke ble tilbakeført. Banken avviste imidlertid kravet, med henvisning til at transaksjonene var godkjent med bankkundens biometriske informasjon, og at han selv bar ansvar for å ha mistet kontrollen over mobiltelefonen. Dermed havnet saken i Agder Tingrett.

Av rettsdokumentene kommer det frem at det ble det ført vitner fra begge. Retten mente til slutt at bankkunden ikke klarte å sannsynliggjøre sin påstand om at han var blitt neddopet og frarøvet evnen til å samtykke. Det var ikke fremlagt tekniske bevis som støttet neddopingen, som for eksempel blod- eller urinprøver, og bankkunden hadde ikke besøkt lege for å dokumentere sin tilstand. 

Videre mente retten at det var uvanlig at bankkunden ikke oppdaget transaksjonene tidligere, og stilte spørsmål ved hvorfor han hadde foretatt Vipps-overføringer samme dag som han hevdet å være neddopet. Til slutt konkluderte retten med at transaksjonene måtte anses som autoriserte, og frifant Spareskillingsbanken. 

Banken fikk tilkjent sakskostnader på 128.750 kroner.

Sikre løsninger

Saken belyser noen av utfordringene med biometrisk godkjenning, som har blitt svært vanlig både i banker og andre instanser. Engedal tror likevel ikke det vil bli en stans i bruken av denne teknologien til tross for rettssaker som denne.

– Det vil ikke bli slutt på å investere i teknologier som sikrer både banken og kundene, sier Engedal.

– Bankene investerer store beløp i å tilrettelegge for sikre løsninger som beskytter både banken og kundene. Vi har et stort fokus på disse områdene, og vi deltar i et kontinuerlig kappløp om å utvikle enda bedre løsninger, sier han.