RETTSSAK

Banken vant første runde – nå starter ankesaken

Kan bankene velte AML-kostnader over på kundene? Ankesaken mellom Danske Bank og barnehagekjeden Trygge Barnehager skal forsøke å besvare dette spørsmålet.

Danske Bank forsvares av advokat Thomas Stølen og advokatfullmektig Ingvild Rygh Røstbø.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag denne uken starter ankesaken mellom Danske Bank og Trygge Barnehager. Dette er femte gang partene vil møtes i retten over denne tvisten.

Sakens utfall vil sette presedens for hvorvidt bankene kan beslutte å pålegge kundene sine å betale for noe av det regulatoriske arbeidet de er underlagt, via gebyrer som kundene selv må bære kostnaden av.

Et prinsipielt oppgjør

Sakens kjerne er et slikt gebyr, som Danske Bank kaller et kundegebyr. Gebyret skal bidra til å dekke noe av antihvitvaskings(AML)-arbeidet som banken må utføre for å dekke de regulatoriske kravene fra myndighetene. Dette er et årlig gebyr på 5000 kroner per juridisk enhet for storkunder, som Danske Bank innførte i januar 2023.

Barnehagekjeden Trygge Barnehager har 200 barnehager som er organisert som egne selskaper, og dermed resulterte dette gebyret i en samlet regning på over én million kroner.

I høst ble det klart at Oslo Tingrett mente at Danske Bank hadde full rett til å kreve et slikt gebyr av barnehagekjeden, som opprinnelig ble dømt til å ikke bare måtte betale gebyret, men også dekke 371.587 kroner i saksomkostninger.

Gebyrets opprinnelige størrelse på omtrent én million kroner ble redusert med 50 prosent av Danske Bank, og landet da på omtrent 650.000 kroner.

Det betalte barnehagekjeden, før de senere dro banken for retten og ønsket gebyrene kjent ugyldige. Slik gikk det ikke i rettens første runde, og nå er dommen anket til Borgarting Lagmannsrett i Oslo.

Prisen for AML-arbeidet

Underveis i rettssaken i Oslo Tingrett ble det stilt spørsmål ved de reelle kostnadene av bankens AML-arbeid.

Trygge Barnehager anklaget banken for å ta gebyr som langt overstiger kostnadene ved kundeforholdet, og argumenterer for at tiltakene som Danske Bank må gjennomføre i et løpende kundeforhold som det med barnehagene, er relativt enkle og lavrisikobaserte.

Som vitne tok de inn hjernen bak KYC-selskapet Beaufort Solutions, som i rettssalen uttalte at AML-arbeidet til Danske Bank kunne gjøres for en brøkdel av prisen de nå betaler.

Advokatfullmektig Ingvild Rygh Røstbø påpekte på vegne av Danske Bank at tilbudet Beaufort leverer, kun dekket en håndfull av funksjonene banken behøver for fullstendig etterlevelse av hvitvaskingsloven.

Innsyn i tallene

Ankesaken er den femte gangen disse partene møtes i retten.

Saken har utviklet seg over flere rettsmøter, hvor Trygge Barnehager gang på gang har forsøkt å få tilgang til Danske Bank sine tall på hvor mye AML-arbeidet egentlig koster.

Tre møter med saksforberedelser i retten endte til slutt med at Danske Bank måtte legge frem dokumentene sine, før partene i fjor høst møttes i Oslo Tingrett for gebyrkostnadene.

Nå går altså ankesaken i Borgarting Lagmannsrett.

Bankbytte

Et annet sentralt tema i saken, er hvor vanskelig det er for en kunde som Trygge Barnehager å bytte bank. 

Barnehageselskapets advokat Nils-Henrik Pettersson argumenterte flere ganger for at kostnadene og kompleksiteten ved et bankbytte er så store at det skaper en innelåsningseffekt for kjeden.

Danske Bank og advokat Thomas Stølen mente derimot at barnehagekjeden står fritt til å bytte bank hvis de er misfornøyd med gebyrene.