BØRS

Bankene i rødt på børsen: – Ikke så voldsomt i Norge

Nesten alle banker er i rødt på Oslo Børs, og flere faller bratt. – Sparebankene har ikke tatt noe kjempetap, kontrer porteføljeforvalter Magnus Vie Sundal i Borea, som påpeker at norske banker har gått «ekstremt bra» på børsen lenge.

Porteføljeforvalter Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management.
Porteføljeforvalter Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management.
Publisert Sist oppdatert

Oslo Børs satte kursen bratt ned idet handelen åpnet mandag morgen. Minutter senere hadde hovedindeksen svekket seg med rundt 5 prosent.

– Alt tyder på et kraftig fall på børsene i Europa og på Oslo Børs, fastslår sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets overfor NTB.

Banksektoren er på ingen måte unntatt fallet, selv om mange klarer seg bedre enn snittet. Rundt klokken 10.30 var fallet blant norske banker på -3,04 prosent samlet sett. Aurskog Sparebank var det eneste blant de norske bankene på børsen som kunne vise til en marginal positiv utvikling.

I andre enden av skalaen finner vi Rogaland Sparebank, som dundrer ned 8,96 prosent, etterfulgt av nisjebankene Morrow Bank og Instabank, som er ned henholdsvis 6,93 og 5,83 prosent.

«Har kommet greit ned»

Av landets største banker klarer DNB seg etter forholdene greit, med et fall på 4,74 prosent, mens Sparebank 1 Sør-Norge faller 4,11 prosent, og Sparebanken Vest faller 3,53 prosent.

– Det har begynt å komme seg dette nå, prisingen har kommet greit ned, sier porteføljeforvalter Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management, som i stor grad konsentrer seg om banksektoren.

– Årsakene er kjent. Lavere vekst med høy toll, gir sentralbankene insentiver til å kutte rentene eller sette lavere renter enn ventet, og det impliserer lavere marginer for bankene. Det andre er at lavere vekst fører til svakere økonomi, og dermed høyere lånetap, lyder hans analyse.

Høyt priset

Vie Sundal minner om at norske banker over tid har vært høyt priset, og at det ikke er unaturlig med en korreksjon.

– Norske sparebanker har gått ekstremt bra på børs. Til og med etter det store fallet, er sparebankene opp 25-30 prosent de siste 12 månedene, og de fleste er opp i år, inkludert dette fallet. Mye var høyt priset, sier han.

Norske banker slipper tilsynelatende relativt greit unna, om en sammenligner med europeisk banksektor. I Tyskland faller både Deutche Bank og Commerzbank rundt 10 prosent mandag formiddag, mens også franske Société Générale, BNP Paribas og Crédit Agricole faller 8–10 prosent. Også andre nordiske banker sliter tyngre enn de norske, deriblant Danske Bank.

– Sparebankene har ikke tatt noe kjempetap, det er ikke så voldsomt i Norge, mener Vie Sundal.

Kansellerte tilbakekjøp

Det poenget illustreres blant annet i Melhus Sparebank. I utgangspunktet skulle den lille trønderbanken gjennomføre et tilbakekjøp av 5505 egenkapitalbevis i forbindelse med et bonusprogram for ansatte før helgen. Norne Securities ble engasjert som tilrettelegger, men fredag ettermiddag kom kontrabeskjeden om at banken ikke hadde oppnådd «ønsket antall egenkapitalbevis til akseptabel pris», og at tilbakekjøpet ble kansellert.

– Vi har besluttet å kansellere tilbakekjøpet av egenkapitalbevis på grunn av rådende markedsomstendigheter,» skriver Marius Kleven, ansvarlig for økonomi og forretningsutvikling i Melhusbanken, i en knapp kommentar i en epost til BankShift.

Han avviser derimot at kanselleringen skjedde grunnet usikkerheten i markedet og potensialet for ytterligere fall i kursen.

– Nei, det blir ikke riktig. Vi opplever at bankbransjen, og kanskje spesielt mindre sparebanker anses som en trygg havn i urolige tider. På bakgrunn av dette har det vært lite selgere av våre egenkapitalbevis som gjør at volumet vi ønsker ikke er tilgjengelig til akseptabel pris for banken, skriver han.

Mandag formiddag falt Melhus Sparebank 3,6 prosent på børsen. Siden toppen 20. mars har banken falt 11,1 prosent, men totalt sett er egenkapitalet marginalt opp siden årsskiftet.

Traust og trygt i Norge

Vie Sundal ser to hovedårsaker til at de norske bankene gjør det bedre enn ute i Europa.

– Norske banker holder seg generelt bedre på børs enn internasjonale. En opplagt grunn er likviditeten. Det kan slå begge veier, men det er mindre omsetning, og det tar litt lenger tid før frykten i internasjonale markeder reflekteres. Innen den tid kan det ha snudd. 

Det andre er at europeiske banker har dårligere soliditet og har mindre egenkapital, påpeker Vie Sundal. 

– Da svinger de mer. I gode tider leverer de høy egenkapitalavkastning, og i dårlige tider går de lenger ned. Europeiske banker var opp 50 prosent hittil i år mot slutten av første kvartal. Da blir nedsiden større på kort sikt.

Vie Sundal påpeker også at utlånsporteføljene til norske sparebanker er ganske «trauste».

– De består av boliglån og stabile greier. I Europa er det større variasjon, for eksempel baseres mange mer på inntekter fra meglervirksomhet. Enkelte har også høyere eksponering mot næringslån.

Kan trekke ut

Han mener en må forberede seg på at nedturen også i denne sektoren kan trekke ut i tid.

– Jeg tror det vil være surt i banksektoren så lenge det er surt i internasjonale markeder. Det er vanskelig å si hva Trump-admininistrasjonen vil gjøre, men fastholder de tollpolicyen, skal veksten ned. Da kan det hende at dette drar ut.