KOMPETANSE
Bankenes selveide «kompetansesenter» sliter med å nå egne styreledere
Bransjeeide Spama jobber for å heve kompetansen i sektoren, men opplever det som utfordrende å få med seg toppene.

Spama ble etablert i 1952 og eies av DNB og de norske sparebankene. Selskapet utvikler produkter og tjenester til kurs, konferanser, webinarer, juridiske avtaledokumenter og vilkårsvinsnig.
Et av målene til selskapet er å samle bransjen til forum og læringsarenaer, slik at bankene sitter på riktig og god kompetanse.
– Vi vet at Finanstilsynet er opptatt av rollene, organisering og kompetanse i bankene. Vi har over 120 banker i Norge, som betyr at det er 120 forskjellige organiseringer og rollefordelinger. Det å ha rett kompetanse i banken er kompetanse i seg selv, sier fagsjef Helge Hauso i Spama til BankShift.
Utfordrende med styrene
Det er en utfordring med å nå ut til alle i bankene når det kommer til å bygge kompetanse til så mange, forteller Hauso. Han sier det må starte på toppen, men at det er en utfordring å nå ut til styremedlemmene.
De siste årene har det vært mye diskusjon rundt det å ha rett kompetanse hos styremedlemmene, noe Spama nå jobber med å få til.
– Det må starte på toppen. En gruppe vi har litt vanskelig med å nå, er styrelederne. Det er blitt skjerpet krav de senere årene, men vi når ikke helt frem, sier Hauso.
– Vi har laget en del kurs til styrelederne, men ser at det er compliance-leder som møter opp. Vi er eid av norske banker, så vi ønsker å nå ut til alle gruppene, men vi kan ikke tvinge folk til å melde seg på heller, sier han, samtidig som han vil utfordre styreledere til å søke kompetanseheving.
Derfor tror han man er nødt til å tenke litt annerledes om man skal kunne hjelpe med kompetanseheving for styreledere.
– Det er ofte travle folk, med andre jobber, så vi må treffe på en form som fungerer. Det kan for eksempel være korte videosnutter på et tema som de kan ta med seg inn i styrerommene og diskutere hvordan de skal ta det ut i sin bank. Vi har nok ikke truffet på formen foreløpig, sier Hauso.
Personmarked
Nylig gjennomførte fagsjefen og Spama et kredittforum for bransjen, målrettet mot personmarkedet. Der var det alt fra advokater til psykologer som holdt presentasjoner.
– Finansavtaleloven som kom har røsket litt opp i bransjen. Det har løftet forbrukervernet opp, samt compliance, som vel er Europas hurtigst voksende yrkesgruppe. Det stilles stadig større krav og alle felt hos bankene er i bevegelse, sier Hauso.
Han påpeker at det fortsatt ikke er rettspraksis på Finansavtaleloven som kom i 2023, og at det dermed er en del synsing og en del kompetanse i bransjen som fortsatt ikke helt vet hvor den skal være ennå. Noe som gjør at fagsjefen mener det er viktig å treffe bredt, når man først skal ut med kompetanseheving til bransjen.
– Det regulatoriske må alltid være med. Så har vi som regel med noe om samfunnsoppdraget til bankene. Vi opplever at bankene vil ha begge deler, og vi ønsker at de som er med på kurset skal kunne ta det man har lært med seg tilbake til banken og arbeidshverdagen, sier Hauso.
Fysisk vs. digitalt
Spama holder flere fysiske forum i løpet av året på personmarked, bedriftsmarked, depot og compliance, i tillegg til andre mer spissede kurs. Etter pandemien opplever Hauso at mer skjer digitalt, noe som både gir fordeler og ulemper.
– Det er litt forskjell på det. Tilbakemeldingene fra de som melder seg på fysisk er at de er fornøyde med at de var der fysisk, men det er mange som ønsker kurs og forum digitalt.
– Det digitale er ofte litt kortere og mer spisset. Vi klarer andre ting, men den fysiske energien, med mingling og deling av erfaring, det mister man. Det å kunne diskutere temaene som blir tatt opp, det syns jeg er greit. Pandemien gjorde noe med form og farge, det ødela litt for det fysiske, sier Hauso.
Og utfordringen for en fagsjef som skal jobbe med at bankbransjen har den kompetansen den trenger, er også en del av det som gjør det gøy for Hauso.
– Man må være oppdatert og følge med hele tiden. Det skjer ukentlig nye ting i bransjen og det står aldri stille. Men det er moro å være oppdatert. Og alt som kommer fra EU, det kommer ikke til å stoppe, sier Hauso.