ID

BankID kjøper  dansk eID-forhandler, men freder modellen

Norske BankID BankAxept kjøper den danske eID-forhandleren Criipto for å sette turbo på de internasjonale ambisjonene.

Øyvind Brekke, leder av BankID BankAxept og Niel Flensted-Jensen, leder av Criipto, slår seg sammen.
Publisert Sist oppdatert

BankID-tjenester selges i dag til norske bedrifter gjennom et nettverk av forhandlere. Gjennom oppkjøpet av Criipto vil norske BankID BankAxept for første gang også kunne tilby disse tjenestene direkte til markedet. 

– Mange bedrifter har et ønske om å kjøpe BankID-løsninger direkte fra oss, raskt, enkelt og selvbetjent. Når vi nå eier en eID-forhandler, vil dette bli mulig, sier Øyvind Brekke, leder av BankID BankAxept, i en pressemelding.

Selskapet har lenge hatt en plan om å gå fra å være en infrastrukturleverandør, til også å bli en tjenesteleverandør. 

– Et naturlig steg på den reisen er å tilby BankID direkte til markedet, sier Westby Brekke. 

Partene holder kjøpesummen for seg selv, men BankShift får bekreftet at oppgjøret ble gjort i penger - og at eierforholdene i BankID BankAxept således ikke endres. 

Oppkjøpet ble først omtalt av e24.

Criipto er i dag offisiell forhandler av eID-løsninger til bedrifter i Norge (BankID), Danmark (MitID), Sverige (svensk BankID), Finland (FTN – Finnish Trust Network) med flere. Selskapet har hovedkontor i København. 

Selv om BankID BankAxept nå blir eier av en slik forhandler, freder Westby Brekke forhandlermodellen. Criipto vil operere som et datterselskap av BankID BankAxept. 

– Vi er veldig fornøyde med samarbeidet vi har med våre forhandlere. De er blant våre viktigste partnere, og det vil de fortsette å være. Med oppkjøpet etablerer vi vår egen direktesalgskanal, som skal leve parallelt med forhandlersamarbeidet vårt, sier han. 

Partene har foreløpig ikke avslørt hvor mye penger som legges på bordet.

Niels Flensted-Jensen, medgründer og administrerende direktør for Criipto, påpeker at danskene har samarbeidet godt med BankID BankAxept lenge.

– Vi forventer å styrke vår posisjon med BankID BankAxept som eier. De er kompetente kjøpere, som kjenner oss og våre produkter, og vi deler ambisjoner for fremtiden. Vi forventer å kunne akselerere vår produktutvikling og utvide vår tilgang til europeiske markeder, sier han. 

BankID BankAxept og Criipto skal nå utarbeide en felles strategi. 

– Vi har ikke kjøpt Criipto kun for å konsolidere vår posisjon i Norden og få adgang til en direktesalgskanal for BankID. Det viktigste for oss er vår felles ambisjon om en europeisk tilstedeværelse og utviklingen av produkter som bygger på de nyeste fremskrittene innen digital identitet og kommende EU-reguleringer, sier Øyvind Westby Brekke.