ARBEIDSLIV

Banksjef: – Kvinner må i større grad ha tro på seg selv og tørre å ta på seg et større lederansvar

Heidi Nag Flikka i Flekkefjord Sparebank tror flere kvinner er nødt til å ta sjanser, samtidig som hun etterlyser flere rollemodeller.

Heidi Nag Flikka, administrerende banksjef i Flekkefjord Sparebank.

I en melding til BankShift på kvinnedagen, ønsker administrerende banksjef Heidi Nag Flikka i Flekkefjord Sparebank å se på lederrollen i bransjen, og da spesielt for kvinner.

Banksjefen sier selv at hun alltid har jobbet i et mannsdominerende yrke og at man må tørre å ta på seg ansvar. 

– Kvinner må i større grad ha tro på seg selv og tørre å ta på seg et større lederansvar, sier Flikka.

– Selv om andelen kvinnelige ledere har økt de siste årene, er det fremdeles altfor få kvinner i toppledelsen av norske selskaper, også i styrerommene er kvinner sterkt underrepresentert, legger hun til.

Må ha innflytelse

For likestilling er det et stort problem at kvinner er underrepresentert i toppledelsen og i styrerommene, da Flikka påpeker at det er her den strategiske kursen blir staket ut.

– Jeg har selv hatt flere topplederstillinger i næringslivet de siste 15 årene, og i tillegg vært representert i flere styrer i større selskaper, og i ulike bransjer. Der har jeg erfart hvor viktig slike roller er i forhold til innflytelse i en organisasjon, sier hun.

Derfor ønsker Flikka seg flere kvinnelige rollemodeller.

– Jeg mener at vi fortsatt har et stykke å gå før det er like akseptert at kvinner satser på en karriere på samme måte som mange menn gjør, sier Flikka.

– Jeg tror det er både bevisste og ubevisste fordommer som må overkommes for at flere kvinner skal ta på seg et større lederansvar, og da trenger vi flere gode kvinnelige rollemodeller. Dette gjelder spesielt i vår landsdel der kvinnerepresentasjon i lederroller er konsekvent lavere enn i resten av landet.

Tør ikke

Flikka tror rett og slett at det er mange kvinner som ikke tør å påta seg ansvaret med å bli toppleder.

– Det kan være flere grunner til det. Det er få kvinner som er toppledere, og de som er det stikker seg litt ut. Det er både positivt og negativt. På den ene siden blir du lagt mer merke til når det går bra, på den andre siden følger folk mer med på deg når det går dårlig. Jeg tror det kan være avskrekkende. Slik jeg har tenkt på det så er jeg god nok hvis de som ansetter meg mener jeg er god nok, sier hun.

Og det er derfor hun mener at kvinner må bli flinkere til å «hoppe i det og ta de sjansene man får».

– Mange kvinner er mer strukturerte enn menn. De har en plan for hvilken utdannelse de skal ta, hvilken jobb de ønsker, når de skal stifte familie, hvor de ønsker å bo og så videre. Det er ikke alltid slik livet fungerer. De beste mulighetene kommer ikke alltid når det passer best. Jeg har selv valgt å ta flere muligheter som egentlig passet dårlig i den planen jeg opprinnelig hadde, men det har gått veldig bra. 

Og til slutt påpeker banksjefen at også en mest mulig likestilt organisasjon også gir de beste resultatene.

– I Flekkefjord Sparebank er vi opptatt av å ha de beste medarbeiderne. Da kan vi ikke ekskludere halvparten av befolkningen. Kvinner og menn har ulike, men komplementære egenskaper. Det er derfor en mest mulig likestilt organisasjon på alle områder, og på alle nivåer, vil skape de beste resultatene, sier Flikka.