KONKURRANSE
Banksjef vraker «one size fits all»: – En dreining mot tydeligere verdiforslag
Nye vaner etter pandemien og digital gevinst av Lokalbank-samarbeidet er blant årsakene til at Selbu Sparebank nå legger ned en av sine fem filialer. Banksjef Espen Eriksen mener det ikke er vits å konkurrere på de større bankenes premisser.

Selbu Sparebank legger ned sin filial i Hommelvik fra nyttår, bekrefter administrerende banksjef Espen Eriksen til Stjørdals-nytt. Etter nedleggelsen vil sparebanken holde seg med fire kontorer, i Trondheim, Stjørdal og Tydal, samt hovedkontoret i Selbu.
Årsaken til nedleggelsen er lite bruk, særlig etter pandemien.
– Vi har ikke noe antall, men det ble mindre og mindre trafikk der. Da er vel behovet lite da, sier Eriksen til avisen.
– Vi opplever det som krevende å bemanne fem kontorer med god nok kompetanse og tilgjengelighet for kundene, utdyper han til BankShift.
Eriksen påpeker at kontoret i Hommelvik ligger 11 minutter unna filialen i Stjørdal.
– Vi velger derfor å betjene kundene derfra med bedre tilgjengelighet og et større miljø på rådgivning.
Dreining i strategien
Eriksen fastholder at lokale filialer er kjernen i deres vekststrategi, selv om de ikke planlegger å åpne flere kontorer.
– Kundene skal oppleve samme service uansett hvilket kontor de ønsker å besøke, og nærhet til kundene er lokalbankens største fortrinn. Vi kan ikke konkurrere med store banker om vi kopierer deres betjeningsstrategier eller kundekonsepter. Vi er veldig opptatt av å differensiere oss, og tilby et annet verdiforslag til kundene, sier han.
Eriksen viser til at de fleste banker har vært generalister, i et historisk perspektiv.
– «One size fits all», og man har jaktet alle typer kunder.
Det er i ferd med å endre seg, mener han.
– De siste årene har vi opplevd en dreining mot tydeligere verdiforslag og at det faktisk oppleves forskjellig å være kunder i forskjellige banker. Som liten bank har vi enorme muligheter i å tilby konsepter som treffer godt i vår målgruppe.
Lokalbank-gevinsten
Eriksen peker på samarbeidet med Lokalbank (LBA) som en medvirkende årsak til nedleggelsen i Hommelvik, ettersom det ga banken bedre digitale løsninger som har gjort kundene mer selvbetjente.
Selbu Sparebank var blant bankene som var med å stifte Eika-alliansen under sitt opprinnelige navn, Terra-gruppen, på slutten av 90-tallet. I 2021 valgte banken derimot å bryte ut og danne en ny allianse bestående av 10 selvstendige sparebanker, som altså fikk navnet Lokalbank.
Denne alliansen har siden blitt en del av Frendegruppen, hvor også De Samarbeidende Sparebankene (DSS) og en håndfull regionbanker inngår. LBA-topp Bent Eidem har tidligere sagt til BankShift at gruppen ønsker seg en felles IT-plattform.
– Det blir stadig mer krevende å være liten, men vi tror på vår strategi og vår evne til å levere på det kundene våre etterspør, sier Eriksen.
Om målet er høyest mulig egenkapitalavkasting eller lavest mulig kostnadsprosent, vil banker som Selbu være «sjanseløse mot de store», mener han.
– Om målet er å skape gode kundeopplevelser, maksimere samfunnsbidraget og være den beste partneren for kundene våre, tror jeg vi har en stor fremtid.
Endret konkurransebilde
Nedleggelsen av kontoret i Hommelvik er i tråd med den langsiktige trenden i det norske bankmarkedet. Mange hundre lokale bankkontorer er lagt ned på et par tiår, drevet frem av blant andre DNB, parallelt med økt digitalisering av banktjenestene og sammenslåing av banker.
De seneste par årenes tiltakende fusjonsaktivitet i sparebanklandskapet har derimot gitt en mer uventet effekt. Flere har i det siste valgt å opprette nye kontorer, og særlig Eika-banker.
Mest tydelig er det kanskje i området hvor Totens Sparebank opererer. Etter at sammenslåingen med Sparebank 1 Østlandet ble kjent, har flere mindre banker i samme marked varslet at de vil opprette nye kontorer. Eksempler er sparebankene Aurskog og Etnedal, som begge etablerer nye kontorer på Gjøvik. Flere andre tar liknende grep.
Også i Trøndelag, og dermed nabolaget til Selbu Sparebank, skjer dette. Etter at de små Eika-bankene Åfjord Sparebank og Hemne Sparebank (som begge opererte i samme størrelsesorden som Selbu) fusjonerte i fjor, ble den felles banken døpt om til Trøndelag Sparebank og det ble etablert to nye filialer under denne fanen. Visjonene om videre vekst er luftige.
Eriksen utelukker ikke at Selbu Sparebank kan finne på å slå seg sammen med andre banker i fremtiden.
– Men da vil det viktigste være om vi kan øke både samfunnsbidraget og kundeopplevelsene.