Instabank vs Lunar
Banksjefen måtte overtale de ansatte om hvor bra et oppkjøp ville bli – så snudde det: – Frustrert
Administrerende direktør i Instabank beskriver oppkjøpsporsessen med Lunar som en «berg-og-dal-bane».

Tirsdag startet rettssaken i Oslo tingrett der Instabank-aksjonærene har saksøkt Lunar etter at den danske digitalbanken trakk sitt tilbud for oppkjøpet av Instabank.
Tilbudet ble trukket etter at både det danske og det norske Finanstilsynet krevde at Lunar hadde mer i egenkapital for å tåle oppkjøpet. Lunar skal ikke ha klart å skaffe tilstrekkelig kapital, og trakk dermed tilbudet til aksjonærene i den norske nisjebanken. I rettssakens første dag kom det frem at aksjonærene i Instabank ikke tror på forklaringen fra Lunar, og mener at Lunar heller har angret på tilbudet, selv om det var kontraktfestet.
I perioden der oppkjøpsprosessen pågikk har aksjekursen til Instabank både økt og falt, mens aksjonærene som godtok tilbudet fra Lunar hadde aksjene sine frosset. Aksjonærenes mener deres tap er på differansen mellom tilbudsprisen på 3,75 kroner per aksje og gjennomsnittskursen på Instabank-aksjen i oktober 2022 på 1,82 kroner per aksje.
Fokus på oppkjøpet
Men det er ikke bare aksjekursen selve prosessen har gått ut over. For administrerende direktør Robert Berg har det vært «litt av en berg- og dalbane» de siste årene. Han vitnet i saken onsdag.
– Da Lunar kom på banen var det ikke noe jeg hadde bestilt. Det var mange hos oss som ikke var så positive til dette i starten, men så skjønner man at det er reelt, og da kaster man seg rundt og gjør alt som skal til for å tilrettelegge for Lunar, sier Berg til Bankshift.
– Når man da skjønner at det ikke blir noe av, blir man frustrert. Alt av planer som blir kastet på bålet, kapitalplaner vi hadde, vekstambisjoner, man mister fokus og energi, legger Berg til.
«Mistet et år»
Og slik ble det for de ansatte i Instabank. Etter hva Berg forteller holdt man på i et halvt år fra januar 2022 og frem til sommeren med å passe på at Lunar fikk alt av viktig informasjon, noe som tok opp tiden spesielt til ledergruppen i banken.
– Vi har sagt det litt på tull tidligere at de tok fra oss et år, så stemmer nok ikke det helt, men det er ikke så langt unna. Det er utrolig hvor stor påvirkning en sånn prosess har på en organisasjon. Vi mistet også ansatte som ikke ønsket å være med på all usikkerheten forbundet med å bli solgt, sier Berg, som påpeker at det i slike prosesser kan være vanskelig å rekruttere nøkkelpersoner grunnet alle spørsmålene som henger i luften.
Føler seg lurt
Banksjefen sier man i 2022 hadde en vekstplan på å vokse med 1,2 milliarder kroner på utlån. På bakgrunn av arbeid med oppkjøpsprosessen klarte man ikke det målet, men endte på en vekst på 500 millioner kroner, takket være en sterk sluttspurt.
– I en liten organisasjon som det Instabank er, står ledergruppa for en viktig del av utviklingen av banken. Men når man sto på hodet for Lunar i mange måneder, var det mange ting som ble satt til side. Det gjelder både utvikling og daglig drift. Ting går ikke helt som vanlig, sier Berg.
– Det er betydelig. Og når noen bare sier «nei, det blir ikke noe av, vi stikker», så føler man seg litt lurt, legger Berg til.
På spørsmål om hvor Instabank kunne ha vært i dag, om Lunar aldri hadde kommet med et tilbud, mener Berg det blir for vanskelig å spekulere i, men viser til at vekstplanene for 2022 omtrent ble halvert.
Når det kommer til de ansatte i banken, og den posisjonen han selv som leder har blitt satt i gjennom prosessen, mener Berg det har vært krevende.
– Først var det mange som var skeptiske til Lunar, men det er jo min rolle og få de ansatte til å se mulighetene som kommer med et oppkjøp. Når da alt raser sammen, og du har brukt tiden på å fortelle om alt som kommer til å bli bedre enn hva vi har i dag. Da trenger man en liten time out, sier Berg.
Satser hardt fremover
Da har banksjefen måttet bruke energien på å snu bedriften enda en gang, ettersom at oppkjøpet ikke ble noe av. Noe han håper Instabank har klart å gjøre nå, med å sette fokuset på ny strategi og nye produkter i banken.
– Det er ikke alltid så lett, men man må starte med seg selv. Så får man med seg de andre i organisasjonen og gradvis kommer lyset tilbake i ansiktene deres, da kommer resten av seg selv.
– Så begynte vi i fjor høst med å lansere vårt første produkt mot bedrifter, som da var kassekreditt. Rett før jul lanserte vi et nedbetalingslån der nedbetalingen er fleksibel. Videre kommer vi til å lansere enda et produkt i første halvår av 2024, men det må vi komme tilbake til. Vi satser relativt tungt på SMB-markedet, sier Berg.
Uten å gå inn på spesifikke mål for 2024, viser Berg til tidligere kommuniserte mål, der Instabank har sagt at man ønsker å ha utlån på rundt 10 milliarder kroner innen utgangen av 2025.
– Da må det skje litt fra her vi står nå om vi skal nå det de neste to årene, sier Berg.