VEKST
Banksjefen ser muligheter på Sørlandet i lys av Sparebanken Norge: – Vi har jo ikke etablert oss i Arendal uten grunn
Skagerrak Sparebank har fått opp farten i tredje kvartal etter egen fusjon. Banksjef Kleppe mener Sparebanken Norge vil miste sin lokale tilknytning til Sørlandet etter fusjonen og ser muligheter for videre vekst.

I dag leverte Skagerrak Sparebank sine tall for tredje kvartal 2024. Banksjefen ser med et positivt blikk på de kommende storfusjonene som vil endre dynamikken i deres regionmarked.
I februar fusjonerte Skagerrak Sparebank med Larvikbanken og Andebu Sparebank, og dette kvartalet har banken lagt fusjonen bak seg og fokusert på marked og offensivt kundearbeid. Nå tror banksjefen at en «lokal regionbank» som Skagerrak vil få mer boltreplass i landsdelen.
– De kommende storfusjonene er bare positive for oss. Nå trenger regionen en lokalt forankret regionbank, og vi har ambisjoner om å ta noen av de posisjonene som åpner seg opp nå. Sparebank 1-gruppen må gjerne fusjonere en gang til og danne Sparebank 1 Norge, sier Jan Kleppe, administrerende direktør i Skagerrak Sparebank.
Mer fremmedgjøring
Kleppe mener at Sparebanken Vest og Sparebanken Sør, som har valgt navnet Sparebanken Norge, vil miste noe lokalt med fusjonen. Det gir Skagerrak Sparebank muligheter på Sørlandet.
– Det er noen mekanismer som slår inn når de blir så store som de blir nå. Det vil bli noe mer sentralstyring, det vil bli større avstander internt i konsernet, du vil ha mer fremmedgjøring i forhold til lokalmarkedene over tid, sier Kleppe.
Han legger til at han tror storbanken kan bevare det lokale ganske lenge, fordi dette i hans mening handler om møtet mellom rådgiver og den enkelte kunde.
– Så de bevarer nok det en god stund. Men etterhvert blir de mer som DNB, Nordea og Danske Bank: Litt sentralstyrte banker med tydelige filialer der ute, som ofte har en litt av-og-på strategi ut fra både kapital og hvordan de styrer butikken, mener Kleppe.
Åpner seg muligheter
Kleppe presiserer at banken hans skal behandle de nå nasjonale konkurrentene sine med respekt, og at han er veldig bevisst på at de er sterke og har IRB-fordeler.
– I bedriftsmarkedet vil de åpenbart kunne ha noe mer konkurransekraft, men slår den nye standardmetoden til sånn som skissa ligger nå, vil de for alle formål nesten ha like vilkår knyttet til privatmarkedet. Det ser vi frem til, for vi har levd med et stort handicap der i flere år nå, sier Kleppe.
– Tenker du at det åpner seg en mulighet i Sørlandet i lys av fusjonen?
– Det gjør det, og vi har jo ikke etablert oss i Arendal uten grunn. Det er fordi vi ønsker å ha et fotfeste i Agder. Vi har fått en bra portefølje i Arendal og vi skal vokse videre. Men vi har ambisjonen om å lage en god lokal regionbank for Agder, Telemark og Vestfold, sier Kleppe.
Tror ikke på to hovedkontor
Kleppe påpeker at Skagerrak ser på Kristiansand som et litt krevende marked «å gå inn og slåss i», fordi det i hans syn er overdekning av banker i byen.
– Det er ingen vits å gå inn bare for å kannibalisere på eksisterende kunder, mener han. Han utelukker likevel ikke at det er mulighetsrom i Kristiansand i årene som kommer, med tanke på at Sparebanken Norge både skal ha hovedkontor i Kristiansand og i Bergen.
– Nå har ikke jeg noen tro på at de får to hovedkontorer i Sparebanken Norge. Jeg vet ikke hvor det har fungert over tid noe sted. Men kanskje de er det første som klarer det, ler han.
Presisering: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Vest og Sør hadde valgt førstnevntes logo. Det stemmer ikke. Varemerket de per i dag har, er Sparebanken Norge med logo fra Vest, men det betyr ikke at den nye banken vil bære denne logoen.