ALLIANSE
Banksjefen tror ikke sannheten alltid kommer frem: – Ble en forbedring etter at Lokalbank-bankene gikk ut
Jonny Engdahl i Sunndal Sparebank sier Eika har tatt store steg de siste årene, og ønsker å forklare hvorfor Eika-alliansen er den beste - hvert fall for sin egen bank.

Det har vært mange og store nyheter rundt bankallianser og fusjoner over en lengre periode i norsk bankbransje. Blant annet har noen banker forlatt Eika, og noen har kommet til. Banksjef Jonny Engdahl i Sunndal Sparebank er en av sjefene som mener Eika-alliansen passer perfekt for sin bank, og mener andre kan ha gitt et feil inntrykk av hva det vil si å være en Eika-bank.
– Det er nok noen usannheter hos enkelte aktører. Vi har vært med fra starten, og har aldri vurdert en annen allianse, sier Engdahl til BankShift.
Han forteller at Eika har utviklet seg positivt de siste årene med en sterkt økende alliansetilfredshet, og mener nå at Eika er en god allianse for både store og små banker.
– Inntrykket mitt er at det er et veldig godt fellesskap, stor eller liten. Spesielt over de siste par årene. Det ble en forbedring etter at Lokalbank-bankene gikk ut, for da var det litt uro med for høyt fokus på politikk. Nå har vi fått rettet fokuset mot kundene, butikk og det kommersielle vi skal jobbe med.
– Jeg syns også vi har blitt mer utviklingsfokuserte. Vi har rett og slett de riktige brillene på med et fellesskap som utfordrer hverandre. Så utfordrer vi også Eika for at de skal utvikle seg videre. Det er som med alle ekteskap, det er plusser og minuser, men Eika er en klar pluss for vår del, sier Engdahl.
Krevende periode
Han forklarer at det tidvis ble krevende å stå i det da de ti bankene som dannet Lokalbank-alliansen, gikk ut.
– Det var periodevis krevende. Vi sto i fare for å miste fokus på det vi skulle jobbe med. Samtidig var det gode prosesser internt og til slutt landet man på at de bankene skulle tre ut, som sikker var riktig for dem, men det var en lettelse da beslutningen kom. Da visste vi hva vi hadde å forholde oss til. Så er det aldri trivelig med en sånn skilsmisse, sier Engdahl.
Kostnad
Da Lokalbank-bankene forlot Eika var det en del snakk om både utvikling, men også pris på tjenester. På spørsmål om hva Engdahl tenker om det som blir sagt om pris i Eika, er han klar på at det handler om innhold og kvalitet.
– Du får det du betaler for. I sum får man kanskje litt dårligere løsninger om man er en del av et mindre system. Man må se på hva man faktisk får, ikke bare prislappen. Vi er veldig komfortable med hva vi betaler, men det er klart, vi utfordrer også Eika på å være kostnadseffektiv og å skape forbedringer på det feltet og, sier han.
Eika er prosessbasert og det er etablert ulike styringsstrukturer for medlemsbankene, der Engdahl forteller at bankene blir invitert til å delta med sin kompetanse og kapasitet. Det kan være ulike fora og arenaer der bankene aktivt jobber med kommersielle forhold. Engdahl forteller og at den årlige handlingsplan-prosessen er ett annet eksempel hvor bankene, sammen med Eika, prioriterer ulike investeringer for å styrke lokalbankene.
– Det er en stor prosess der bankene gjør prioriteringer for hva Eika skal gjøre, og Eika sørger for at de som virkelig har skoen på, er med og styrer. Det er jo bankene som skal inn med pengene til det som utvikles, og da er det viktig at alle bankene er med å bestemme, sier Engdahl.
Ser utfordringer på kjernebanksystem
Han peker blant annet på prosessen med å gå fra SDC til Tietoevry som kjernebanksystem, en prosess som pågikk over lang tid, med argumenter fra Eika og ut mot bankene om hvorfor Tietoevry nå var best.
– Jeg var med da vi konverterte til SDC i 2005. I kontrakten da var det et en-til-en forhold i kronekursen. Det er det ikke lenger, så vi var ikke interessert i å betale 50 prosent mer på grunn av valuta. Bare det gjorde at vi som system sparte et par hundre millioner kroner på å bytte til Tietoevry, sier Engdahl om prosessen.
Han ser også på konkurrentene, med Frendegruppen i tankene. For DSS og Lokalbankalliansen som nå går sammen, vil det også i noen år bli to forskjellige kjernebanksystem. Til BankShift har alliansen sagt at man vil se på løsninger i årene som kommer, før man gjør en beslutning på hvilke systemer som skal brukes.
– Jeg tenker jo at det må være litt spesielt å drifte to systemer. Å ha alliansebygging på to IT-plattformer. Jeg er usikker på om det lønner seg. Det må uansett være vanskelig, sier Engdahl, og tenker tilbake på prosessen til Eika.
– I Eika har vi det vi kaller for standardisering 1.0 og 2.0. Det vi gjorde i fjor, med å bytte til Tietoevry, var 2.0. I 2017, som var 1.0, så vi at toppen av kjernebanksystemet, der vi bygger blant annet mobilbank og nettbank, måtte være likt for alle bankene. Når kjernebanksystemet ikke er satt opp på samme måte blir det veldig mye mer kompliserende, og det igjen gjør at utviklingskostnadene akselererer voldsomt.
– Vi så raskt at effekten ble reduserte kostnader, som vi igjen tok videre i fjor og ble til enda mer effektive system. Jeg tror det blir vanskelig å tenke egen utvikling på toppen av kjernebanksystemet med to systemer, sier Engdahl.
«Ingen andre som har»
På spørsmål om hva som gjør Eika bedre enn andre allianser, forklarer Engdahl det slik:
– Det er en allianse som ivaretar de veldig små, og de store, på en god måte. Gjennom styringsstrukturen vi har fått etablert i Eika, der vi er veldig prosessorienterte på viktige saker, blir det god involvering fra alle. Det er blitt bygd en utrolig bra rigg på tjenester som bankene fritt kan velge å bruke, sier han.
– Vi har masse stordriftsfordeler der det sitter ansatte i Eika som tar arbeidsoppgaver vi ellers måtte brukt masse ressurser på alene i egen organisasjon, nå trenger vi som regel bare å adoptere og tilpasse. Istedenfor at det sitter to-tre personer i hver bank, rigger vi dette med betydelig færre ressurser i Eika som alle bankene får ta del i. Da oppnår vi det vi kaller i Eika for «liten foran og stor bak», altså stordriftsfordeler for mindre banker. Den riggen tror jeg ikke det er noen andre som har, legger Engdahl til.
Sett mot Samspar, Lokalbank og DSS
Og på spørsmål om hva han tenker når han leser kritikk av Eika, som han ikke er enig i, fra andre i bransjen, er Engdahl tydelig på hva han tenker:
– Det bruker jeg ikke energi på. Vi har fokus på det vi skal lykkes med. Så er det litt interessant å se på tallene fra første kvartal i fjor, sammenlignet med i år. Eika-bankene har den laveste kostnadsveksten, hvis man sammenligner mot Samspar, Lokalbank og DSS, sier Engdahl.
Verdt å nevne er det at Eika-bankene hadde en del kostnader knyttet til overgangen til Tietoevry i fjor, noe Engdahl også ser.
– Ja, vi hadde det, men vi ser at innsparingene har begynt å gi effekter. I tillegg har vi den største inntektsveksten, så vi mener at det vi i Eika har gjort over de siste årene, har vært veldig riktig. Eika er helt klart det riktige valget for oss, sier Engdahl.